Feloszlatta magát Mohács képviselő-testülete

2020. július 6. 15:20
A fideszes jelölt kampány közben történt halála után az MSZP-s Csorbai Ferenc nem volt hajlandó visszalépni, így egyedüli indulóként megnyerte a választást tavaly ősszel.

Feloszlatta magát a mohácsi képviselő-testület, ezért legkésőbb százhúsz napon belül helyhatósági választásokat tartanak a Duna-parti városban – tájékoztatta a település jegyzője hétfőn az MTI-t. Kovács Mirella közölte: a polgármesterrel együtt tizenkét tagú testület hétfői ülésen jelen lévő mind a tizenegy tagja megszavazta a feloszlásról szóló előterjesztést, amelyet Pávkovics Gábor alpolgármester (Fidesz-KDNP) nyújtott be. A jogszabályok értelmében – ismertette a jegyző – a helyi választási bizottság dönt új választás kiírásáról, amelyet a hétfői testületi üléshez képest százhúsz napon belül kell megtartani. A szavazás napjának a kitűzést követő hetvenedik és kilencvenedik nap közé kell esnie.

A jelenlegi képviselő-testület és a polgármester az új testület megalakulásáig és az új városvezető megválasztásáig ellátja feladatát, gyakorolja hatáskörét.

A választópolgárok az új választásokon polgármester- és önkormányzatiképviselő-jelöltekre is voksolnak majd, utóbbiak közül nyolcat közvetlenül, egyéni választókerületben választanak meg, míg három képviselő a kompenzációs listáról juthat be a testületbe.

Csorbai úgy győzött, hogy ellenfele a kampány idején elhunyt

Mohácson a 2019-es őszi önkormányzati választásokon Csorbai Ferenc (MSZP) azt követően válhatott a Duna-parti település polgármesterévé, hogy egyedüli ellenfele, a várost 1998 óta irányító, a posztért újrainduló Szekó József (Fidesz-KDNP) szeptember végén elhunyt; az őt indító szervezet mást nem jelölhetett az idő rövidsége miatt.

Bár az MSZP polgármesterjelöltjét a DK, a Jobbik, a Momentum, a Fidesz is visszalépésre szólította fel, s utóbbi szervezet aláírásgyűjtésbe is kezdett ennek érdekében, az MSZP-s jelölt egyetlen indulóként szerepelt választásokon; 1867 szavazatot kapott, míg több mint 4000-en érvénytelenül szavaztak a megjelent csaknem 6000 választópolgárból. A nyolc egyéni választókerület mindegyikében a Fidesz-KDNP jelöltje nyert ősszel, a szavazati arányok 62 és 89 százalék között alakultak.

A polgármesteren kívül a mohácsi testületben tizenegy képviselő van: a Fidesz-KDNP jelöltjei által megnyert nyolc egyéni képviselői mandátum mellett kompenzációs listán az MSZP-nek kettő, a DK-Jobbik-Momentum szövetségnek pedig egy hely jutott. Pávkovics Gábor, a Fidesz-KDNP képviselője már az alakuló ülésen nyilvánvalóvá tette: amint a jogszabályok lehetővé teszik, szeretnék feloszlatni a testületet új helyhatósági választás kiírása érdekében, addig pedig arra törekednek, hogy biztosítsák a város működőképességét.

„Tartozunk a városnak azzal, hogy tisztességes, becsületes versenyben dőljön el az új polgármester személye”

– mondta akkor Pávkovics Gábor.

(MTI)

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Puszika! A demokrácia, az demokrácia. Például a szomszéd faluban, Budapesten, a III. kerületben megválasztottak egy szocit, valami Kiss nevűt. Ahelyett a Bús Balázs helyett, aki tényleg nagyon jól vezette a III. kerületet.
Nos a Kiss nevű, aki ellenzéki koalíciós megállapodás alapján az MSZP színeiben indult, a választást követően azonnal átült a DK-ba. Majd felemelte a lakbért a panelben élő választóinak, akik kompenzációként megkapták a parkolási díj emelését, az ideiglenesen bejelentetteknek kb. 500 %-os emeléssel. De a teljes parkolási díjat megemelik.
Kiss úr a Klubrádióban boldogan nyilatkozott, hogy megakadályozzák a Hajógyári-sziget árvízvédelmi rendszerének a kiépítését. Hogy miért jó ez, arra nem adott választ.

Na, erről írtam neked, hogy fasza dolog a demokrácia. Ők választották, egyék is meg!

No, te sem vagy egy művészettörténész...

Szívesen segítenék eme megtisztelő szavaidat követve, de én sem vagyok művészettörténész, nem lennék hiteles.
A mór stílus kifejezés ütött szeget a fejembe, mivel manapság szokatlan az épület formavilága, a gugli meg kisegített.
Használd te is, nem idéznék ide a wikiből.
Van ott egy Fogadalmi Templom is, ha arra jársz, térj be.

Ez így rendben van. Csorbai nagyon nem volt fair, azért annyit kinéztem a MASZOP-ból, hogy még akkor visszaléptetik, nem engedik indulni.

Válaszok:
pollip | 2020. július 6. 22:01

De az MSZP ugyanolyan genya, mint Csorbai.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés