Tönkretehetlek

2020. július 5. 7:36

Kovács Blanka
Mérce
Természetes, hogy mindenkinek vannak kalandjai, és hogy a szereplők minden héten mással vannak.

„A Tönkretehetlek másik nagy pozitívuma éppen az, hogy bár sok produkció próbálta már a 20-30-as generáció életét korhűen bemutatni, a legtöbb elhibázta azzal, hogy az alkalmi szexet és a folytonos randizást a konvencionális párkapcsolatok és a lelki kötődés egyfajta pótlékaként vagy alsóbbrendű alternatívájaként ábrázolta. Pedig bármi is legyen az oka, de sok fiatalnak ma tényleg ez az alap, és nem csak holmi űr betöltése.

A Tönkretehetlek pedig mindezt értékítélet nélkül, de nagyon pontosan mutatja be: természetes, hogy mindenkinek vannak kalandjai, és hogy a szereplők minden héten mással vannak. Ez azért is fontos, mert a #MeToo mellett a megváltozott szexuális szokások miatt is változott meg a beleegyezésről szóló diskurzus. Korábban aligha volt szó arról, hogy vajon erőszaknak számít-e, ha valaki szex közben a másik tudta nélkül lehúzza az óvszert, vagy mondjuk akkor is folytatja a konszenzusosan induló szexet, ha a másik már nem akarja.

Ezek régen tabuk voltak, de szerencsére megnyílt a tér ezeknek a szürke zónáknak a megbeszélésére, hiszen bármilyen kategóriába is essen mindez a rossz szexen belül, egy biztos: fájdalmas nyomokat hagy azokban, akik elszenvedik. A cím jól összefoglalja a lényeget: bárkivel is teremtünk intim testi kapcsolatot, onnantól kezdve olyan hatalmunk van egymás felett, hogyha visszaélünk vele, egy szempillantás alatt tönkretehetjük a másikat.

És bár a sorozat elsősorban tényleg ezekről, a nem klasszikus nemi erőszaknak, de azért elnyomó és bántalmazó aktusoknak számító tettekről szól, azért jócskán elgondolkodtat arról is, vajon miért alakulhatott úgy, hogy a millenniumi generáció egy része folyton ismerkedik, de sosincs tartós kapcsolatban. A főszereplők egytől egyig londoni 30-asok, akik főleg kreatív munkát végeznek: könyvet írnak, színészkednek vagy éppen aerobikot oktatnak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 69 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Végülis nem baj, ha ilyen sorozatok is van (én eddig sose hallottam róla), mert nem fölösleges, hogy az érintettek lássák ennek az életmódnak az árnyoldalait. De az is biztos, hogy az egész nem vezet sehová.

Ha egy nő hetente vált partnert, akkor az aktus közben lehúzott gumióvszer csak annyiban izgalmas társadalmi kérdés, hogy "nehogymá szaporodjon"!

Te, én se tudom, de úgy értettem, valami tévésorozat, ami sorravesz mindenféle perverziókat. Mivel nincs tévém, csak Blanka szóbeli közléseire támaszkodom.

Begyöpösödött konzik próbálják megérteni az új világot. 200 éve ilyen lehetett, amikor két lándzsás bennszülött összenézett, hogy mi lehet az a hosszú cső a fehér ember kezében.

Jóvanna, nézd meg az előzményeket is! Csak hülyéskedtem.

Termeszetes, az, ja. A kurvaknal.

Én sem értem az írást. D nem tűnik szimpatikusnak. Sem az írás, sem a szerző.

na ja mert azok mar reg megallapodtak egy tisztesseges fiatal no mellett, es nem erdekli oket egy 30+ ordas kurva.

Komolyan, agyevő amőba támadott meg itt sokakat. Az egyik lándzsás bennszülött én magam volnék, a másik meg "Rémisztő képződmény" olvtárs, akik rácsodálkoztunk a Blankára, és az általa ajánlott sorozatra vagy micsodára...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés