Karácsony és Ungár vitázott a zöldpolitika lehetőségeiről

2020. július 4. 12:12
A beszélgetésen szóba került a zöldpártok együttműködése, illetve az LMP és a Párbeszéd közeledése egymáshoz.

A zöldpolitikáról, a koronavírus-járvány hosszú távú hatásairól és a pártjaik közötti együttműködés lehetőségeiről is beszélgetett Karácsony Gergely főpolgármester és Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő az Ökopolisz Alapítvány online nyári akadémiáján. A beszélgetés szombaton került fel az LMP pártalapítványának közösségi oldalára.

Karácsony Gergely kiemelte: a koronavírus-járvány okozta helyzet a turizmus szabályozásának újragondolására és a városok élhetőbbé tételéért a zöldpolitika érvényre juttatásának megvitatására, kipróbálására is történelmi lehetőséget ad. Nyugat-Európa több városában választottak bátor stratégiát a vezetők ebben az időszakban, és Budapest is e mellett döntött – mondta. Megjegyezte: érzékeli, hogy e lépések nem feltétlenül népszerűek, de lépni kell, mert most egy „csendes időszakban” próbálhatók ki.

Ungár Péter egyetért a radikális változások szükségességével, de úgy gondolja, fel kell tenni a kérdést: a változások kiket érintsenek elsőként. Hangsúlyozta: ne azok fizessék meg a változtatások árát, akik a legkevésbé használták ki a korábbi lehetőségeket, vagyis a kevésbé tehetős emberek. A turizmusról azt mondta: annak szervezésében a visegrádi együttműködésnek is lehetne szerepe.

A turizmus újraszabályozásáról nincs vita a kormánnyal

Karácsony Gergely a részletekről szólva közölte: például a szállodahajókkal vagy a rövid távú lakáskiadással kapcsolatban lehetne új szabályokat alkotni. Megjegyezte: a turizmus újraszabályozásának szükségességéről nincs nagy vita a kormánnyal. A főváros élhetőbbé tételével kapcsolatban a főpolgármester szólt a kis távolságok városa koncepcióról, amelyek lényege, hogy Budapest városközpontok szövete lenne, ahol minden kerületnek saját identitása van, és a mobilitási kényszer is csökken, hiszen helyben elérhető csaknem minden.

Ungár Péter Szombathely példáját vetette fel azzal kapcsolatban, hogy Magyarországon a legtöbben a megyei jogú városokat tartják a legélhetőbbnek. Elmondta: ezek a települések politikailag, kulturálisan élhetőbbek lennének, ha több döntést hozhatnának meg helyben, jelenleg azonban éppen ezzel ellentétes folyamat érzékelhető.

A zöldpolitika hazai eredményeit értékelve mindkét politikus úgy ítélte meg, hogy Magyarország jól áll a térség országaihoz képest. Karácsony Gergely a továbblépés lehetőségét a közösségszervezésben látta, mint mondta, elsősorban a kistelepüléseken lenne erre szükség, ahol napjainkban kevesebb élmény éri az embereket, és nagyobb az elmagányosodás lehetősége.

Elitista jelleg?

Ungár Péter azt mondta: a nyugat-európai zöldpolitika nem másolható teljes egészében Magyarországon, mert elitista jellege lesz és kisebbségben marad. Sorolta azokat a kérdéseket, amelyekben szerinte hibát követtek el a nyugati zöldek, a többi között a migrációs politikát említve.

LMP és Párbeszéd

A beszélgetésen szóba került a zöldszervezetek és a zöldpártok együttműködése, illetve az LMP és a Párbeszéd közeledése egymáshoz. Karácsony Gergely úgy fogalmazott: az ellenzékieknek közösen kell indulniuk a választáson, és ha eközben a zöldek közelebb kerülnek egymáshoz, idővel fenntartható szervezeti működés is kialakítható közöttük. Szerinte hosszú távon az lenne a fenntartható, ha egyetlen szervezeti egységet alkotnának, de ennek valószínűleg a 2022-es választás után lesz itt az ideje.

Ungár Péter úgy fogalmazott: az ellenzéki pártok struktúrája jelenleg mindenki számára használhatatlan, ideológiai alapon pedig a Párbeszéd és az LMP egy közösséghez tartozik. Úgy folytatta: bár valóban közösen kell indulni a választáson, ez sokszor csak közös jelölteket jelent. A beszélgetést úgy zárta: a következő évek feladatának azt tartja, hogy a fiatalabb választókkal megismertessék a zöld- és a liberális politika közötti különbséget.

(MTI/Facebook)

Összesen 73 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Falun nem élnek emberek, ezért magányosak, ráadásul internet, meg kábeltévé sincs. Szegények csak a Lokálból meg a közmédiából tudnak tájékozódni.

Érdekes, Tarlóst 9 év alatt nem láttuk hasonló bohóckodásokon... de hát Karácsony ráér ezek szerint.

Az meg a világ vicce, hogy két politikus röhögés nélkül dilemmázik olyan nem létező entitásokról, mint "LMP" meg "Párbeszéd".

Sok helyütt íróeszköz sincs, ostorral szavaznak!!

Én is nemrég fedeztem fel. Ja, és erre a húgyagyú Vágó rácuppant, úgyhogy ez a DK-ról állít ki szegénységi bizonyítványt.

Demszky is ilyen karakter volt.

Ketten együtt három százalék. Kellhet Gyurcsanyinak

Válaszok:
Megtalálta | 2020. július 4. 14:25

Karácsony visszamenne az LMP-be? A Párbeszéd az LMP-ből vált ki, mikor Schiffer nemet mondott Bajnaiék hívószavára. 2014 után a Párbeszéd, mint szervezet okafogyottá vált.

Válaszok:
pollip | 2020. július 4. 15:01

Demszky a 90-es években még csinált értékelhető dolgokat, de a 2000-es évekre totál bénakacsává vált. Teljesen mindegy volt, hogy a Fidesz, vagy az MSZP-SZDSZ volt kormányon. Karácsony annyival rosszabb, hogy eleve bénakacsaként nyitotta a polgármesteri időszakát.

A P bekebelezi az LMP-t:-))))))

1.

(Lásd Vona interjúját stb.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés