Ősztől valamennyi tanuló ingyen kapja a tankönyveket

2020. július 3. 16:27
A szabályok azt is előírják, hogy a gyöngyöspatai szegregációs ügyhöz hasonló esetekben a bíróság sérelemdíj helyett oktatási szolgáltatást állapítson meg.

Ingyenes tankönyvellátást biztosít 2020 szeptemberétől valamennyi tanulónak a nemzeti köznevelési törvény módosítása, a változtatást 151 igen szavazattal, 33 nem ellenében és 7 tartózkodás mellett fogata el a Ház.

A tankönyvellátás eddig az 1-9. évfolyamon volt ingyenes, a döntés most ezt terjeszti ki mindenkire,

aki a köznevelésben és a szakképzésben tanul. Az intézkedésre idén 13,8 milliárd forint áll rendelkezésre. A veszélyhelyzetben már alkalmazott digitális munkarend a jövőben is része lehet az iskolai oktatásnak. A tanév bizonyos időszakában vagy valamilyen speciális esetben miniszteri rendelet teszi majd lehetővé a digitális tanítást. A szabályozás nem írja elő kötelezően azt, csupán lehetőséget ad arra, például az érettségi vizsgaidőszakot megelőző két hétben a végzősök számára, a szombatra áthelyezett munkanapokon esetében, vagy vis maior helyzetekben, amikor az intézményvezető akár rendkívüli szünetet is elrendelhetne. Az iskolának a digitális tanrend idején is felügyeletet kell biztosítani azoknak, akik nem tudnak otthon maradni, azoknak pedig, akiknek nincs számítógépe vagy internetelérése, az iskola ad eszközt vagy az iskolai gépek használatát teszi lehetővé számukra. Az elfogadott törvény lehetővé teszi azt is, hogy önkéntesen részt vehetnek a pedagógusminősítésben, vagyis címzetes fokozatot szerezhetnek azok, akik számára az előmeneteli rendszer nem kötelező, például a szakképzésben vagy egyházi intézményben oktatók.

A jövőben oktatási szolgáltatás jár a szegregációért, nem pénz

A szabályok azt is előírják, hogy a gyöngyöspatai szegregációs ügyhöz hasonló esetekben a bíróság sérelemdíj helyett oktatási szolgáltatást állapítson meg.

A változtatás a köznevelési intézmények nyilvántartásba vételének szabályait is érinti, újraszabályozza az intézmények alapító okiratának, szakmai alapdokumentumának tartalmi elemeit. A jövőben a sajátos nevelési igényű tanulók teljes köre ingyenesen lesz jogosult az alapfokú művészeti oktatásra.

Új intézménytípust is létrehoz a nemzetiségi oktatásban a változtatás: a kiegészítő nemzetiségi óvodát. Ez a kis létszámú nemzetiségeknek segíthet azzal, hogy a hagyományos óvodák mellett alapvetően a hétvégén működő, a nemzetiségi nyelvoktatást szolgáló intézmények létrehozását teszi lehetővé. Miközben nem változnak a pedagógusok végzettségi követelményei, azokat a jövőben nem törtvény, hanem kormányrendelet írja majd elő, így például egy új szak létesülése miatt nem kell törvényt módosítani. A törvény a köznevelés és a szakképzés szétválasztásának még nyitva maradt kérdéseit is rendezi és a külön törvényben létrehozott iskolaőr intézményét is bevezeti a köznevelési törvénybe.

(MTI)

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tanárok és diákok együtt üvöltöttek a tananyag csökkentésére vágyva. Most meg ez nem tetszik?

Én jobban örülnék annak, ha bevezetnék a legsürgetőbb tantárgyat, a
Testi-lelki egészségtan-t.
Amelyben bemutatnák, melyek azok a veszélyek, amelyek egy gyermek, egy ifjú
testét-lelkét veszélyeztetik, megbetegítik, torzzá tehetik,
az "Élj a mának, fogyassz, vedd és vidd!" globál-kifosztó legújabb korban.

Oké, én azonban sokkal gyakorlatiasabb dolgokra gondolok.
Pl. annak leírására, mi a különbség egy Szentgyörgyi Albert gyermek-, fiatalkorának napi programja és egy mai fiatal napi rutinjában?
Az előbbi emberi, annak minden kötelességével-nyűgjével, de szabadságával, míg a mai álszabadság, kiüresítetten hamis, gépies.
És hogy mindez hogyan hat vissza a testre, lélekre, gondolkodásmódra, mentalitásra, értékválasztásra, önvizsgálatra: egyszóval, hogy felnőtt kort elérve a lehető legjobb opciókat szerezhesse meg a fiatal önmaga számára. És egyben ez lenne a legkedvezőbb a közösségnek is.

Sok barom elfogultság mellett van, amikkel egyetértek.
Mindenekelőtt az a legnagyobb baj, hogy a Fidesznek nincs humánpolitikája.
A bal-libnek, ha van, az kicsinyes, következetlen, irreális, a "merjünk kicsik Lenni"-t veszi alapul, ami rosszabb, mint a nem létező Fideszé...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés