Partizán turul

2020. június 30. 15:17

Bihari Tamás
Népszava
Kiderült, Pokorni Józsefén túl még vagy tucatnyi tömeggyilkos neve szerepel az áldozataiké mellett.

„Hónapok óta megy a vita a hegyvidéki önkormányzat által 2006-ban felállított II. világháborús emlékmű, a hírhedtté vált turul miatt. A botrányt az robbantotta ki, hogy Pokorni Zoltán polgármester nagypapája is mint áldozat szerepelt az emlékművön, miközben sajnálatos módon éppen ő és nyilas elvtársai gyilkolták  szakmányban a zsidónak bélyegzett honfitársaikat. Azóta kiderült, Pokorni Józsefén túl még vagy tucatnyi tömeggyilkos neve szerepel az áldozataiké mellett.

Az önkormányzat felkért egy történészekből álló bizottságot, mondjon véleményt az emlékműről. A tudósok azt tanácsolták, bontsák el a turult. A fideszes testület ehelyett, kreatív gondolkodásról tanúságot téve, I. világháborús emlékműként gyönyörködne tovább a turulban. Inkább a Városmajorban építtetnének egy másik II. világháborús emlékművet, amin becsszóra nem lesznek már egy táblára vésve a legyilkoltak és a gyilkosok nevei.

Ezzel a megoldással nemcsak az a baj, hogy a XII. kerület a múlt századelőn még nem létezett mint önálló közigazgatási egység, tehát első világháborús hősi halottai sem igen lehettek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A nevek összekeveredése javítható. És tán meg is bocsátható. Ha egy kerülettel odébb a polgármester Hitlerezése az volt.

A koponyájára gondolsz? Az nincs meg.

Kéne egy ÁVO-s emlékmű a Népszava székház elé. Ott lenne papa- mama...

Pokorny József vsz. harc közben kapott gerinclövéstől halt meg, bűne vele együtt sírba szállt.

Az echte tömeggyilkosok ódzkodnak a harctól.

Ha a mai napig nincs betiltva a vörös csillag, ha máig csendben ápolják a tömeggyilkos kommün vezetőinek emlékét, ha egy haja szála sem görbülhetett a kádári vezetőknek, ha az Apró klán ott ülhet az EP-ben és itthon az ország vezetéséről álmodozhat, akkor nem mindegy, hogy kiknek a neve került fel a turulra?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés