Fél kézzel

2020. június 30. 7:33

N. Kósa Judit
Népszava
Meglehet, kettőt sem alszunk, és azt fogjuk látni, hogy az állam „minden jogokkal” satöbbi, megint csak átveszi a Lánchidat.

„Százötven évvel ezelőtt, éppen ezen a napon az állam »minden jogokkal, szabadalmakkal, jövedelmekkel és tartozékokkal« átvette a Lánchidat az azt húsz évvel korábban felépítő részvénytársaságtól. Ízlelgessük egy kicsit ezt a mondatot. Átvette tehát, nem pedig elvette, méghozzá akkor, amikor az építés költségei már megtérültek a hídvámból; és azért akarta magának, mert a város fejlődése nagyon kívánta újabb hidak építését, márpedig az eredeti szerződés értelmében erre nyolc kilométeren belül nem volt lehetőség.

Meglehet, kettőt sem alszunk, és azt fogjuk látni, hogy az állam »minden jogokkal« satöbbi, megint csak átveszi a Lánchidat. Egyrészt, mert megteheti: így vonta saját hatáskörébe a Városligetet, a volt királyi palotát, erre készült a budai Várban és a Citadella esetében is. Mindezeken a területeken érdekütközés van a főváros és az Orbán-kormány között, amit az utóbbi az ortodox tárgyalásos, érdekösszecsiszolós módszer helyett a maga huszáros módján, einstanddal oldott fel. Igazán könnyen elképzelhető tehát, hogy amikor kellően kimerítette a Lánchídról potyogó betondarabokban rejlő összes pr-lehetőséget, a kormány egyszerűen elveszi Budapesttől az átkelőt. Esetleg az összes többi híddal együtt, ha már.”

 

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 65 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mivel a főváros képtelen bármit is kezdeni a Lánchíddal - kivéve a PR tevékenységet a kormány ellen - valakinek muszáj érdemben foglalkozni vele.

Azt kihagyta a fuggetleno

Bocs.
Azt kihagyta a fuggetlenobjektiv, hogy Demszky és Békési egyezséget alapján került a Lánchíd állami tulajdonbol fővárosi tulajdonba.
A cikkíró nak van egy jó hírem: Tarlós feljelentette a budapesti ballibet, mert korrupcióval vádolják őt:-))))

Pest és Buda egyesítése

előtt történt, tehát nem a fővárostól vették át.

Említett muzsikus (sosem szerettem a zenéjét, de ez ízlés kérdése) kifejtette a véleményét, amiért most kap gúnyt, cinikus megjegyzéseket és sértéseket eleget azoktól, akik egyébként a véleményszabadság nagy bajnokai. Annyiban egyetértek vele, hogy Orbán kiemelkedő tehetségű politikus, államférfi. Azt hiszem, ezt mélyen, legbelül az ellenfelei is elismerik. Éppen az az "európai demokraták" egyik legnagyobb baja, hogy nem képesek méltó versenytársat adni vele szemben. Egy Karácsony lenne az? Egy Jakab? Esetleg Fletó?

"Meglehet, kettőt sem alszunk, és azt fogjuk látni, hogy az állam "minden jogokkal" satöbbi, megint csak átveszi a Lánchidat."

N. Kósa Judit már kesereg, mert ezzel megszűnik egy jól használható feszültségforrás. Sőt, az jön le a dologból, hogy az impotens Karácsony helyett az államnak kell lépni a nagyobb baj megelőzése érdekében. Akkor persze lesz megint diktatúra, korrupció, Karácsony pedig ismét elsunnyug, mert ő ott sem volt.

Egyébként miért is kellenek a hidak a fővárosnak? Ezek az ország közlekedési hálózatának részei. Ez az egész felújítási hacacáré nyilvánvalóan azért van, mert még nem találták meg a nekik tejelő hídfelújítót, akire majd kiírják a közbeszerzést. (Hiába, tíz év kiesés a hatalomból, nagy idő.) Értjük mi, de ilyesmi miatt a közügyek mégsem késlekedhetnek, nagy demokraták!

Szegény nagyapám Recsken nem éppen úgy tapasztalta, hogy lett volna véleményszabadság a Rákosi érában...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés