A magyar egészségügy alapvető átalakítása várható

2020. június 30. 9:50
A régiós tapasztalatokkal rendelkező BCG-vel szerződött le a Belügyminisztérium – írta meg a Portfolio.hu.

A Boston Consulting Group ad tanácsot Pintér Sándoréknak az egészségügyi reformhoz – írta a napokban egy Facebook-bejegyzésében a K-Monitor. Ezek szerint a BCG Kft. stratégiai és komplex átalakítási terveket dolgoz ki a kormány számára az egészségügyi ágazatban bruttó 352,44 millió forint értékben. Az elmúlt hetek híráramlásának fényében nem meglepő az, hogy a Belügyminisztérium ilyen feladatra szerződik le. Pintér Sándor ugyanis felhatalmazást kapott a hazai egészségügy helyzetének átvilágítására. Maga Kásler Miklós, az egészségügyért felelős Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője ismerte el egy hónappal ezelőtti videóinterjújában, hogy arra kérte a belügyminisztert, hogy szervezési tapasztalatait bocsássa az EMMI rendelkezésére a magyar egészségügy struktúrájának áttekintésében, esetleges átalakításában.

Alapos struktúraváltásról beszélt Kásler Miklós

Egy másik videóinterjúban pedig arról beszélt Kásler Miklós, hogy ezzel párhuzamosan az EMMI-ben is folyik a munka az egészségügy régen várt szerkezet-átalakítása kapcsán, 2030-ig tartó egészségügyi reformban gondolkodik a tárcavezető. „Alapos struktúraváltásban érdemes gondolkodni. Kisebb korrekciók nem elegendőek” – mondta akkor Kásler Miklós. A hazai koronavírus-járvány kellős közepén is voltak olyan kormányzati nyilatkozatok, amelyek arra utaltak, hogy a kormány hozzáfog az egészségügy átalakításához, legalábbis az ellátórendszerhez, a kórházi ágyakhoz és az ezzel összefüggő finanszírozáshoz.

Gulyás Gergely is utalt már az átalakításra

Lehet, hogy valahol növelni is kell az ágyszámot, de ott ahol 50 vagy 60%-os kihasználtságon működnek az ágyak, akkor lehet, hogy ott jobb lenne, ha az ellátás jobb minőségű ágyakon működne, jobb és újabb gépek lennének és felesleges egy olyan kapacitást fenntartani, amit a betegek száma nem indokol” – jelezte még áprilisban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A Portfolio egészségügyi rendszerrel kapcsolatos tavaly év végi és idén év elejei beszámolóiból már látható volt, hogy készül valamire a kormány az egészségügyben.

Kiemelt célnak tekintik az ágazatot

A december 23-i közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, mely kimondta: „a kormány kiemelt célnak tekinti az egészségügyi ágazat fejlesztését, valamint az egészségügyi ellátórendszer hatékonyságának növelését, és egyetért a finanszírozási rendszer és az ellátási struktúra olyan átalakításával, amely fenntartható működést eredményez, és megakadályozza az adósságok újratermelődését”. A határozat több lényeges pontot is felsorolt, amelyek a rendszer átalakítása szempontjából kritikus fontosságúak, és szakértők már évek, évtizedek óta várják ezeket a lépéseket (adatgyűjtés, díjtétel-felülvizsgálat, valós költségekre épülő finanszírozás, valós szükségletekhez igazodó módszertan, eredményalapú finanszírozási technikák, ellátási szinteken átívelő, integrált és betegközpontú, kötegelt típusú finanszírozási formák).

Az EMMI már elkészítette a jogszabály-csomagot

Ezt követően jött a hír, hogy az év elején az EMMI már elkészítette azt a jogszabály-csomagot a Portfolio értesülése szerint, ami az egészségügyi ellátórendszer átalakítását célozta. A miniszterelnök ugyanis határozottan üzente meg az ágazat vezetésének, hogy adósságmentes kórházakat szeretne látni. Ez az idei évben a járványügy miatt nyilván nehezen elképzelhető és kivitelezhető, de Gulyás Gergely mostani szavai arra utalnak, hogy a kormány nem tett le az átalakítási tervekről. Akik követik a Portfolio egészségügyi híreit, azok számára nem ismeretlen a BCG neve a régiós egészségügyben. 2018 szeptemberében elsőként készítettek interjút Újlaki Ákossal, a Boston Consulting Group projektvezetőjével annak kapcsán, hogy a tanácsadó cég dolgozta ki a legutóbbi egészségügyi reform alapjait Szlovákiában.

A transzparencia a nulladik lépés

A nulladik lépés a transzparencia megteremtése, ehhez pedig pontos adatokra van szükség. Erre alapozva lehet olyan érzékeny döntéseket meghozni, melyek végső soron egy kórház bezárását vonhatják maguk után. A munka azonban nem gyorsfutás, a szakember szerint 10 éves távlatban kell gondolkodni egy ilyen átalakítás során – derült ki a Portfolió akkori interjújából. Újlaki Ákos a 2018-as Portfolio Private Health Forumon előadást is tartott erről. Már akkor úgy fogalmazott a szakember, hogy „a látványos eredményeket elért dán modellt vette figyelembe a Boston Consulting Group a szlovák fekvőbeteg-ellátási modell kidolgozásakor. A kórházreformot az ellenzék is támogatta, és hasonló Magyarországon is implementálható lenne” – közölte a Portfolio.hu.

(kép forrása: Magyar Nemzet)

Összesen 165 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha valóban igaz, amit írsz, az az intézmény vezetését minősíti.
Én is járok kórházba, rendelőkbe, és ott egyáltalán nem ez a jellemző.
Tehát, ha ilyen van, azért a hely vezetőjét terheli a felelősség.
Mellesleg: bárki fogja vizsgálni a magyar eü-t, sokkal kedvezőbb lesz az összkép, mint amit a botrányvezérelt szemétmédia hamis vádakkal elterjesztett.
Én azt mondom, Magyarország egészségügye - helyzetéhez viszonyítva, a közepesnél jobb teljesítményt nyújt.
A világ, a társadalom szétesése miatt képződött emberi magány, leépülés: NEM EGÉSZSÉGÜGYI PROBLÉMA, ez társadalmi, szociológiai kérdés.

" Elhízás, öngyilkosság, daganatos megbetegedések. "
+ kb. a lakosság 10%-a, amely semmiféle tb-járulékot nem fizet, ellenben szül 13 éves kortól, és betegség esetén az egész kompánia főúri ellátásra tart igényt, ki.aszott magas szintű BLM-mentalitással...
Ami a kormány tanácsadó, nevelő teljesítményét illeti, az általános életviteli feladataival kapcsolatban, azzal egyetértek...

A Gyurcsányok azzal revolverezik a kormányt, uszítják az embereket ellene, hogy: 100 milliárdot költ propagandára...
Oké, ennek kétharmada nem propaganda, csupán a tények ismertetése, amelyre a szennymédia nem hajlandó.
De: G. Soros 26 milliárd dollárt költ - nagyrészt Magyarország kormánya ellen.
Erről nem beszélsz te sem, és mások sem.
Ez kb. a 100-200-szorosa a kormánykommunikáció költségének.
Ilyen erőviszonyok mellett mondod te, hogy ez számodra - mármint a kormány - elfogadhatatlan.
És akkor a CNN-ekről, BBC, S. Zeitungokról, Spiegelekről, La Monde-okról még nem beszéltünk...Verhofstadtok, Tavaresek ecetera.

Orbánnál egyszerűen nem létezik olyan, hogy humánpolitika.
Valószínű, az elvtelen segélyezést érti ez alatt, ami óriási hiba, azért nincs.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés