Könnyűzenészek, sorakozó!

2020. június 29. 7:34

Föld S. Péter
Hírklikk
A jövőben a könnyűzenészek előtt is megnyílik az út, hogy felállva ütemesen tapsoljanak, és kórusban skandálják szeretett vezérünk nevét.

„Jó hír azoknak, akik szeretik, ha nem csupán gondoskodnak róluk, de gondolkodnak is helyettük. A jövőben a könnyűzenészek előtt is megnyílik az út, hogy felállva ütemesen tapsoljanak, és kórusban skandálják szeretett vezérünk nevét, megénekeljék hősies tetteit. Elhárult ugyanis minden akadály, mert Demeter Szilárd személyében újabb miniszteri biztos kezdi meg működését. Az ő feladata lesz a magyar könnyűzene megújítása és társadalmasítása. Hogy a társadalmasítás ebben a szövegkörnyezetben mit jelent, arról halványlila segédfogalmunk sincs, ezért ezzel most nem is foglalkoznánk. A megújulással annál inkább.

Már épp ideje volt egy megújulásnak. Utoljára majd' negyven évvel ezelőtt újították meg a magyar popzenét az akkori elvtársak. 1981-ben Tatára vezényelték az akkori zenészek színét és javát, hogy ott – mások mellett – Tóth Dezső kulturális miniszterhelyettes elmondja nekik, hogy mit vár el tőlük a hatalom. Azt várta el tőlük, hogy legyenek őszinték, mondják ki bátran, amit gondolnak, egyetlen elvárás, hogy ami van, azt ne bírálják. Lehetnek sokszínűek, ha nekik úgy tetszik, de úgy, hogy az másokat – például a párt központi bizottságát – ne zavarjon. Akkor ez a hang és ez a stílus nem jött be, és a rendszer rövid regnálás után összeomlott, a könnyűzenészek pedig, addig is magasról tettek a felülről jövő eligazításokra.

Igaz, Demeter Szilárd, aki szintén zenész, a Loyal együttes basszusgitárosa – hamarosan lemezük jelenik meg – nem kíván beleszólni abba, hogy a magyar popzenészek mit játsszanak. Mint ahogyan a kormány sem szól bele abba, mit írjanak az újságok, maga a miniszterelnök mondta, hogy ők soha nem vetemednének arra, hogy elhallgattassák azokat, akiknek más a véleményük, mint nekik. Erről a néhai Népszabadság volt munkatársai és olvasói hosszasan tudnának értekezni, legújabban pedig az Index nevű portállal kapcsolatban keringenek olyan hírek, amelyek undorral töltik el azokat, akik kedvelik a független sajtót.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 110 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gyurcsányi rendszeresen összehívta a ballib médiát és megmondta nekik, mit kell mondaniuk, írniuk. Benne van az őszödi beszédben.
A cikkíró valszeg résztvevője volt az utasítások fogadásának.

Hárs elvtárs előtt is hajbókolhattak a kádárista könnyűzene művelői, ha szerepelni akartak a rádióban.

Válaszok:
pollip | 2020. június 29. 8:28

Milyen diktatúra az, ahol a "függetlenek" annyira el vannak hallgattatva, hogy már csak a Hírklikken, a 24.hu-n, a 444-en, a Mércén, a HVG-ben, a 168 órában, az Élet és Irodalomban, a Népszavában, az ATV-n, a Klubrádióban, az Azonnalin, a Propelleren vagy a Neokohnon tudnak megszólalni? Meg persze a saját FB, Twitter meg Instagram oldalaikon.

Bródy, Koncz voltak a kegyeltek kegyeltjei.......
A táncdalfesztivál győztesei előre ki voltak jelölve......

A tények természetesen azt mutatják, hogy 2020-ban is Erdős Péter, Aczél György és persze Kádár János elvtárs pártjának a jogutódja és az abból közvetlenül kivált - jelenleg is a jogutód párt ikonikus miniszterelnöke által vezetett - párt az Összellenzék domináns ereje.

mar megint nosztalgiazol?

Hát igen. Biztos, hogy most is osszebeszelnek, hogy mit nyomjanak ezerrel és mit hallgassanak el.

A cikknek ad némi pikantériát, hogy Föld S. "szintén zenész", a 70-es évek méltán elfelejtett Neoprimitív nevű csasztuska zenekarában játszott. Ez a zenekar, amelynek gólyabálok jelentették a csúcsot, lemezfelvételig sosem jutott (Erdős ugyanis hihetetlenül geci volt, de egy bizonyos szintet azért meg kellett nála ütni), viszont megelőlegezte a 90-es évek zenei hitványságát, méltán tekinthetők Uhrin Benedek és Lagzi Lajcsi előfutárának - jóllehet Uhrin kreativitásának és zenei sokoldalúságának híján olyan veretes slágerre mint az "Ejnye-bejnye Rebeka" nem futotta tőlük.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés