Dömötör: A DK-t jobban érdekli a hatalom, mint a hazája

2020. június 29. 14:17
A konzervatív politika meghatározását nem Gyurcsány Ferencre bíznánk – fogalmazott a DK-elnök felszólalására adott válaszában az államtitkár.

A jövő évi költségvetésről, a paksi atomerőmű bővítéséről és a kormánypártok nemzetfelfogásáról is szó volt hétfőn az Országgyűlés kormány által kezdeményezett rendkívüli ülésén. A képviselők megemlékeztek a közelmúltban elhunyt országgyűlési képviselőkről és a kuláküldözésről is. Kövér László, az Országgyűlés elnöke megemlékezett az életének 101. évében elhunyt Bálint György kertészmérnökről, aki 1994-98 között volt SZDSZ-es politikusként a parlament tagja, valamint az életének 71. évében elhunyt Karakas János mezőgazdasági szakértőről, aki 1994-2006 között volt MSZP-s országgyűlési képviselő.

A házelnök megemlékezett arról is, hogy ez a nap, Péter és Pál napja, az aratás kezdetének napja 2012 óta a kuláküldözések idején tönkretett magyar gazdák emléknapja. Hozzátette: azokra a módosabb parasztgazdákra emlékeznek, akiket a kommunista diktatúra alatt kuláknak bélyegeztek, ezért elvették a vagyonukat, derékba törték az életüket.

LMP: A kormány az oroszoknak kedvező rendeletmódosítást fogadott el 

Keresztes László Lóránt (LMP) arról beszélt, hogy nyugtalanító hírek érkeznek a finn, a norvég és a svéd hatóságoktól: az emberre nem veszélyes, de a megszokottnál magasabb háttérsugárzást mértek nyugat-oroszországi polgári létesítmények felől. Elmondta azt is, hogy kedden adják be a paksi atomerőmű-bővítés teljes engedélyezési dokumentációját. Bírálta, hogy a kormány módosított egy rendeletet, amely kedvez az orosz félnek, ugyanis akár már hat hónap múlva megkezdődhetnek a földmunkák úgy, hogy közben a teljes projekt engedélye még nincs meg.

Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter közölte, Magyarországon nem tudják kimutatni azt a sugárzást, amelyet Svédországban érzékeltek. A képviselő által kifogásolt jogszabály-módosításról azt mondta, az elvi lehetőséget jelent, nem azt, hogy elkezdik építeni az atomerőmű munkagödrét. Megerősítette, kedden beadják az építésre vonatkozó létesítésiengedély-kérelmet Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH). Hozzátette: ezt követően, három hónap múlva beadhatják a munkagödörre vonatkozó tervet, az OAH-nak pedig szintén három hónapja van azt elbírálni. Szerinte ennek a munkának az elvégzése kölcsönös érdeke a magyar és az orosz félnek, azzal lehet csökkenteni a késedelmet is.

DK: A kormány a nemzet ügyét árulja el, amikor szembemegy a közös európai eszmei gondolattal 

Gyurcsány Ferenc (DK) a kormány nemzetfelfogását bírálta, szerinte az elmúlt 30 évben a szabad Magyarország történetében nem ártott még politikai erő annyit a magyar nemzetnek, mint a mostani kabinet. Hozzátette: a nemzet a hatalmi politika silány eszközévé vált a kormány kezében, amely a nemzetben nem kapcsot keres, hanem szablyával metszi, ezzel elárulva a nemzetet. Közölte, a mostani kormány nacionalista és nem patrióta. Úgy vélte, a közös nemzeti gondolat nem egyenlő a határon túl, más állam területén élő, magyar nemzetiségű polgároknak adott választójoggal. Szerinte Magyarország akkor volt sikeres, amikor képes volt az európai ügyhöz tartozni. A kormány a nemzet ügyét árulja el, amikor szembemegy a közös európai eszmei gondolattal – magyarázta, úgy fogalmazva: a Fidesz-KDNP 2010 óta folytatólagosan, előre megfontolt szándékkal, bűnszövetkezetben öli ezt az európai gondolatot.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt mondta, a konzervatív politika meghatározását nem Gyurcsány Ferencre bíznák. Hozzátette: ha komolyan gondolná azt, amit mondott, nem mentek volna neki a határon túli magyaroknak, nem lövetett volna olyanok közé, akik másként gondolkodnak, nem kampányolna azért, hogy Brüsszel több jogot kapjon a nemzeti jogok rovására. Összehasonlította a szocialisták és a mostani kormány válságkezelését. Szerinte a szocialisták 2008-ban tönkrevágták a magyar gazdaságot és szociális érzékenységük abban mutatkozott meg, hogy a bankokat mentették és elvettek egy havi nyugdíjat. Hangsúlyozta, Balantonőszöd óta semmi nem változott, a DK-t jobban érdekli a hatalom, mint a hazája.

(MTI)

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már hogy ne érdekelné őket jobban a Szovjetunió?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés