Hát Trianont nem, de Woodrow Wilsont eltörölték száz év után

2020. június 28. 11:43

Rajcsányi Gellért
Mandiner
Oh, az irónia!

„Követni fogsz ezen az úton!” – mondta volt Danton Robespierre-nek, midőn a guillotine alá hurcolták ezt a nem kellően progresszív polgártársat a korabeli szociálisigazság-harcosok.

Valamiért ez az anekdota jut az eszembe, ahogy azt olvasom, hogy az északi unionistákat győzelemre vezető, feketéket először kormányzati pozíciókba ültető Ulysses Grant szobrát, majd például Wisconsinban a Haladás eszményének szobrát ledöntő

eltörléskultúra (cancel culture) most utolérte Woodrow Wilson egykori amerikai elnököt is.

A Princeton Egyetem ugyanis úgy döntött, eltávolítja Woodrow Wilson nevét közpolitikai iskolájának elnevezéséből, valamint egy, az elnökről elnevezett bentlakásos kollégiumot is átnevez. A Princeton felügyelőbizottságának döntése nyomán átnevezik a Princeton Köz- és Külügyi Iskoláját. A bentlakásos kollégiumot „Első Kollégiumnak” hívják majd, utalva ezzel az egyetem kollégiumai között betöltött esszenciális szerepére. „Azért tettük meg ezt a szokatlan lépést, mert úgy gondoljuk, Wilson rasszista gondolkodása és politikája alkalmatlanná teszi őt arra, hogy névadója legyen egy iskolának, melynek akadémikusai, hallgatói és öregdiákjai elkötelezettek amellett, hogy harcoljanak a rasszizmus bármely formája ellen” – írja az egyetem.

Igen, Woodrow Wilson a saját kora embereként, a korabeli amerikai közélet – ezen belüli is a demokraták, khm-khm – közmegegyezéseit képviselve bizony tett faji ideológiákat tükröző kijelentéseket, ahogy szegregációs politikákat is képviselt.

De ugyanez a Woodrow Wilson volt az, aki az I. világháborúval az önmagát a történelem szemétdombjára hajító régi rend után kidolgozta és megvalósította az új rend, a nemzetközi liberális világrendszer, a progresszív internacionalizmus, a nemzetek fölötti szervezetek, a mindenkori demokráciaexportok ideológiai és intézményi alapjait.

Woodrow Wilson volt az Egyesült Államokat végleg a világpolitika színpadára vezénylő és országa globális befolyását, későbbi világhatalmát már 1917-18-tól kezdve megalapozó elnök.

Wilson volt a 20. századi, Amerika vezette progresszív, liberális világrend atyamestere.

Őt dobra most szemétre a progresszív mozgalom új élcsapata. A nagy nyugati kulturális forradalom önfelszámolása újabb fokozatba kapcsolt. Ki lesz a következő nem-elég-haladó az eléggé haladók szemében? Franklin Delano Roosevelt? Kennedy? Johnson? Clinton, Biden, Bill Gates... Soros György?!

Végül is, ők is csak amolyan öreg, fehér férfiak, náluk sose lehet tudni!

Nos, Trianon századik évfordulóján Trianont nem, de Woodrow Wilsont eltörölték.

Oh, az irónia!

Összesen 84 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Amitől én tartok, hogy a mai progresszió ugyanúgy a totalitarianizmusra épít, mint az összes elődje - ideértve Woodrow Wilsont is. Ha Amerikában sikerül totalitárius rendszert kiépíteniük, akkor Nyugat-Európa önként fogja követni őket, Közép-Európától pedig nem fogják eltűrni a különutasságot, szóval számunkra a legjobb forgatókönyv az, ha Amerikában végül győz a józan ész, vagy ha működésképtelenné válik és összeomlik a rendszerük, mielőtt át tudna gyűrűzni.

Én is Maóékra gondoltam. Őrült elmebaj, megveszekedett rombolás, ami után csak romok maradnak.

Új kamunick? Megy a többi után.
Arra azért kiváncsi lennék, hogy aki idejár téríteni a progresszív eszmerendszer alapján, az vajon hisz-e benne?

Ezért ideális partner a mohamedánok tömege a progresszív élcsapatnak: természetes társak a szobordöntésben és festmények eltakarásában, ahogy számukra természetes a totalitárius rendszer, nem lázadoznak ellene, hanem üdvözlik.

Félek attól, hogy ugyanúgy nézünk most az amerikai mozgalmakra, mint ahogy a századforduló táján néztek a szalonokban szocialista, kommunista ideát hírdető fiatalokra.

Ha belegondolsz, a mohamedánokban minden megtestesül, ami ellen a baloldal kiállt 2015 előtt: nem hisznek a demokráciában, a nők jogaiban, antiszemiták, egyházi államot akarnak.
Ehhez képest most bármilyen mohamedán vallást vagy akár csak mohamedán vallású egyént érő kritika esetén egyből iszlamofóbiát kiáltanak.

Szóval én most már azt mondom, hogy eljött az az idő, amikor semmiben sem szabad engedni a baloldali, sérelmeken alapuló kéréseknek, mert azoknak soha nem lesz vége, egyre tovább tolják a határokat, és egyszer csak azt vesszük észre, hogy visszaértünk a kommunizmusba.
Részemről jöhet Horthy Miklós és Hóman Bálint szobra, csakazártis.

A felső egy százalék kapcarongya, mind így jár, mint WWilson.
A párizs-trianoni "békeszerződések" után szűk körben figyelmeztették, a magyar etnikai arányokra az elcsatolt utódállami területeken, mire ezt habogta:
"Nekem erről Masaryk nem beszélt"...
De mit mond az utókor napjaink kapcarongyairól: Soros-"civilek", SZDSZ, Momentum, DK, MSZP...
Merkel, Renzi, finn, svéd, dán, spanyol "miniszterelnökök"-ről?
Valóságban: a spekuláns nemzetközi hazátlan uralmi pénzszolgákról...

Nem is olyan hülyék, a mohamedánok egy idő után a saját emberikre szavaznak, azután meg az egész demokratásdit beszüntetnék (de szigorúan úgy, hogy demokratikusan kerültek előtte hatalomra), de addig is nyilván a baloldalra szavaznak.
Hosszú távon üthet vissza a realitásérzék hiánya, amikor elhiszik, hogy a mohamedánok mindig a tenyerükből fognak enni, még akkor is, amikor már ők lesznek többen.

Mi lesz a népek önrendelkezési jogával? Volt olyan egyáltalán? Vagy csak Európa térképének újrarajzolásához kellett egy szlogen?

Az öreg Ivan Ivanovics azért került Szibériába, mert a Lenin Mauzóleumban azt találta mondani: "Jajj, Lenin elvtárs, inkább az eszme halt volna meg, mint maga!"

És az USA nem is ratifikálta a Versailles környéki béke diktátumokat.
Ahogy Lenin bolsevik Oroszországa sem.

Nem ismertem ezt az idézetet. Méltó kibontása ez a "Ne féljetek" pápai
üzenetének! Köszönöm szépen, elteszem. Igaz prófécia ez, egyben
útmutató is, erkölcsi huzavonák és a tétovaság fölötti ítélet és
biztatás.

Kívülről kellene megtanulnia mindenkinek!

Trianon is véglegesen akarta rögzíteni, mégse ment nekije.
Izrael határai sem az 1947-esek. A Szovjetunióról nem is beszélve, vagy Csehszlovákiáról, esetleg Jugoszláviáról.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés