Közel a megegyezés a problematikus etióp duzzasztógátról

2020. június 27. 12:37
Egyiptom, Etiópia és Szudán megegyezett, hogy újrakezdik a megrekedt tárgyalásokat arról, milyen ütemben tölthető fel a Nagy Etióp Reneszánsz Duzzasztógát víztározója.

Egyiptom, Etiópia és Szudán megegyezett, hogy újrakezdik a megrekedt tárgyalásokat arról, milyen ütemben tölthető fel a Nagy Etióp Reneszánsz Duzzasztógát víztározója – közölte Kairó péntek este, miután az Afrikai Unió egy kisebb csúcsértekezletet tartott az ügyben, Cyril Ramaphosa dél-afrikai államfő elnökletével. Abdel-Fattah esz-Szíszi egyiptomi államfő közleményében azt írta: a duzzasztásban érintett három ország kormányzati bizottságot hoz létre, amelynek munkájában egyiptomi, szudáni és etiópiai jogi és műszaki szakértők is részt vesznek majd. Hozzátette: reményei szerint a bizottság végleges formába önti majd azt a kötelező érvényű jogi megállapodást, amely rögzíti a gát mögötti víztározó feltöltésének és működtetésének szabályait. Erre akár 2-3 héten belül sor kerülhet.

Az egyiptomi elnök leszögezte: bízik benne, hogy addig egyik fél sem tesz egyoldalú lépéseket. Etiópia 2010-ben kezdte el építeni a 4,6 milliárd dolláros költségvetésű gátat a Kék-Níluson. A projekt sok viszályhoz vezetett a Nílus alsó szakaszán fekvő Egyiptommal és Szudánnal. Kairó a múlt héten az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordult az ügyben. Egyiptom még a gát működtetésének megkezdése előtt szeretne jogilag kötelező érvényű megállapodást kötni, amely biztosítaná, hogy a Nílus alsó szakaszán fekvő országok is hozzáférhessenek a szükséges vízmennyiséghez, és rendelkezne a jogi viták megoldásának módjáról. Etiópia azzal fenyegetett, hogy az esős évszak beköszöntével júliusban elkezdi megtölteni a 74 milliárd köbméteres víztározót. Ezt Kairó elfogadhatatlannak és illegálisnak tartja.

Etiópia a nílusi erőmű révén Afrika legjelentősebb energiaexportőrévé szeretne válni, míg Egyiptom számára a mezőgazdaságban, az iparban és a hazai édesvíz-szükséglet kielégítésében játszik nélkülözhetetlen szerepet a Nílus. Egyiptom és Szudán 1959-ben – még az asszuáni gát megépítése előtt – megállapodott a vízforrások megosztásáról, Etiópia azonban nem részese annak a megállapodásnak.

(MTI)

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés