Abraham Lincoln szobrának eltüntetését követelik hallgatók

2020. június 27. 13:37
A Wisconsin-Madison Egyetem hallgatói azért neheztelnek az amerikai rabszolgákat felszabadító elnök szobrára, mert „ellopott” indián földön helyezkedik el.

A Wisconsin-Madison Egyetem hallgatói aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy eltávolíttathassák Abraham Lincoln elnök szobrát a campusról. A Legal Insurrection nevű oldal, mely értesült az esetről, kíváncsi volt az afroamerikai rabszolgákat felszabadító elnököt ért düh okára. A Change.org petíciója kifejti részletesen problémáját Abraham Lincoln szobrával kapcsolatban:

„Távolítsák el és cseréljék ki Abraham Lincoln szobrát a Bascom Hillen! Sok hallgatója Wisconsin-Madison Egyetemnek várja a pillanatot, amikor megszerzi a diplomáját és fényképet készíthet magáról Abraham Lincoln ölében ülve. Azonban sokan nem tudják hogyan jutott el a szobor a domb tetejére és ki tette azt oda? Egy kis történelem az Abraham Lincoln szoborról, mely a Bascom Hill tetjén ül és amelyet sokan ismernek, valamint szeretnek: az egyik elsődleges adományozó Richard Lloyd Jones volt. Ez a közismert ember rendkívül rasszista hiedelmeket tudhatott magáénak. Újságíró volt, aki felbujtó cikkeket írt erőszakos cselekmények elkövetésére, sőt, fekete emberek legyilkolására is. Ő írta azt a cikket is, mely a Black Wall Street-et elpusztító 1821-es tulsai mészárlást eredményezte. A másik fő adományozó Thomas Brittingham Jr volt, a Ku-Klux-Klan ismert tagja. Abraham Lincoln, bár a faji kapcsolatokkal kapcsolatos története kérdőjeles, szobra semmiben nem járul hozzá az oktatás eredményességéhez a Wisconsin-Madison Egyetem campusán és pusztán a politikai tőke ajándéka.

Arra kérjük az egyetemet vegye fontolóra a szobor eltávolítását a Bascom Hillről és fordítson pénzt egy új installációra, mely elismeri a Wisconsin-Madison Egyetem múltját, jelenét és jövőjét. Ez a szobor a szent és ellopott Ho Chunk indián földön áll. Így hát bármi ami rajta áll és emlékeztet a rasszista örökségre, arról nem szabad megemlékezni.”

A szoborra panaszkodó baloldali érzelmű egyetemi hallgatók történelme egyébként igen nagy. Jackson Walker a The College Fixben kifejti a Wisconsin-Madison Egyetem hallgatóinak nem ez az első alkalma, hogy Abraham Lincoln szobra ellen tüntettek. 2015-ben a Black Lives Matter tiltakozása elárasztotta az egyetemet. Akkor egy „About Race UW” elnevezésű csoport tett javaslatot a szobor eltávolítására. 2016-ban a szobrot fekete ponyvába tekerték a faji egyenlőtlenségek ellen tiltakozó hallgatók. 2017-ben a helyi hallgatói önkormányzat úgy döntött elfogadja a javaslatot és kezdeményezni fogja a hallgatói közösség oktatását az „elnyomó Lincoln-szoborról”. A múltban a campus vezetői azonban nem engedélyezték a szobor eltávolítását.

Az Abraham Lincoln-szobor 1919-ben került a Bascom Hillre. A campus hagyományai szerint minden végzős diák a diploma megszerzése után beleül az ölébe és a fülébe suttog Lincolnnak valamit, ami állítólag valóra válik. A legenda szerint azonban ha egy hallgató az előtt ül Lincoln ölébe, hogy megszerezte volna diplomáját, a szobor feláll és lerúgja a pimasz illetőt az emelvényről a domb aljára.

Összesen 61 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A Wisconsin-Madison Egyetem hallgatói azért neheztelnek az amerikai rabszolgákat felszabadító elnök szobrára, mert "ellopott" indián földön helyezkedik el."

Az USA területének minden négyzetmétere indiánoktól lopott föld.
gondoltam szólok nekik, jobb ha tudják.

Fekete-fehér-igen-LMBTQgyök2

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés