Pislog a bal első index

2020. június 26. 7:11

Bán Károly
Magyar Hírlap
Az Index hírportál belső válsága kapcsán a hazai és a nemzetközi balliberális körök ismét azt kezdték el szajkózni, hogy Magyarországon végveszélyben van a sajtószabadság.

„A portál főszerkesztője hétfőn vészjelzéseket küldött külföldre is, amelyben azt írta: »Kívülről olyan befolyás ért minket, amelynek vége a szerkesztőség megszűnése lehet.« A német Deutsche Welle azonnal riadót fújt, mi lesz így Magyarországon a sajtó még megmaradt szabadságával, ahol »már csak nagyon kevés független sajtóorgánum működik«, annak is a zászlóshajója a függetlenségét s a minőségi újságírást lángpallosként őrző Index.

A fals lemez egyébként sem új keletű, megjárta már gyakran Brüsszelt, cincálta Judith Sargentini európai parlamenti vizsgálóbiztos, és az ő Soros-civiljei is hadba álltak és állnak. Újra és újra felteszik itthon is a lemezt, azt sugallva, szajkózva, hogy Magyarországon 2010-ben, a második Orbán-kormány megalakulása óta megkezdődött a sajtószabadság lebontása. A hazai balliberális megmondóemberek szerint halálos sebet ejtett a szabad sajtón az is, amikor a kommunista Szabad Nép jogutódját, a Népszabadságot »szántották be«. A valóságra, a tényekre akkor is fittyet hányva. Arra például, hogy az aranyrészvény, a családi ezüst a Népszabadság esetében is az MSZP pártalapítványáé volt. Aztán sipákoltak, amikor a Népszabadságon többségi tulajdonosa, egy osztrák pénzügyi befektető túladott.  

Ebbe a sorba illeszkedik az Index története is. Annyi történt, hogy a tulajdonosokat képviselő igazgatóság olyan átalakítási tervet dolgozott ki, amelynek nyomán a szerkesztőség egy részét külsős cégekbe szerveznék ki. Ez kitudódott, a tulajdonos alapítvány elnöke szerint a főszerkesztő az elképzelést kiszivárogtatta. Az átalakítás egyik oka az lett volna, hogy a válság nyomán csökkenő reklámbevételek miatt a médiacégek amúgy is átgondolják a működésüket, emiatt racionalizált volna az Index is. A hazai ellenzék részéről a DK-s Kálmán Olga egykori »hiperobjektív« tévés tegnap már azt próbálta sugallni, hogy az ügylet mögött is a kormány áll, »letarolná, megszerezné, csicskájává tenné« az Indexet, amit maga az átalakítással megbízott egykori Index-alapító, Gerényi Gábor azonnal cáfolt.

Lényegében az történt, hogy a mindig is baloldali és liberális Index-alapítók és a portál üzleti modelljét alakítók, tehát az ősindexesek és a maiak összekaptak a koncon. Ezt próbálja meg most a »független szerkesztőség« saját olvasóinak, továbbá a hazai és a nemzetközi közvéleménynek a sajtószabadság elleni támadásként beállítani.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 91 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az a baj a ballibekkel, hogy a saját hazugságaikat el is hiszik. Ez vezet az álmentós videóhoz, meg ezekhez a nick lopásokhoz is.

Az index saját bevallása szerint is sajtószabadság van, hiszen most került veszélybe:-)))
Ez olyan, mint a demokrácia, az is állandóan veszélyben van:-)

A fél igazság még nem igazság.

A témát mindig ok-okozati összefüggésben kell vizsgálni. Nem lehet úgy az igazságot felszínre hozni, hogy csak az egyik felét tárom fel és elhallgatom a másik felét.

Mi történt 2002-ben a Medgyessy kormány megalakulása után?

Röviden: el kezdtek tisztogatni az köztévénél, mondván: többségében jobboldali beállítottságú egyének ülnek a pozíciókba.

Kovács P. József, az MTV egykori főmunkatársa a köztévénél dolgozó kollégái véleményét tolmácsolva kijelentette: (In: Jezsó Ákos: Tüntetés a sajtószabadságért, Magyar Nemzet, 2002. augusztus 31.) 1994-ben az MTV folyosóin megjelent egy 'halállistát' tartalmazó plakát, amelyen azoknak a neve volt feltüntetve, akik a jobboldalhoz kötődtek. Kovács P. József szerint a listán szereplő emberek közül nagyon sokat elbocsátottak az állásukból. Amikor 1998-ban a Fidesz került hatalomra, ilyen lista nem készült, sőt évekig készíthetett műsor Juszt László, Kepes András, Vámos Miklós vagy Szegvári Katalin. Az MTV egykori főmunkatársa szerint a köztelevízió jelenlegi alelnöke most az MSZP embereit hozza helyzetbe, akik pártállásuknak megfelelően cenzúrázzák a műsorokat. Kijelentette: a Fidesz által vezetett kormány hivatali időszaka alatt ilyen nem történt. Hozzátette: most eljött a bosszúállás ideje. Új halállista készült a köztelevízióban, amit az MSZP és az SZDSZ kurátorai állítottak össze.

Erre vetette fel Orbán Viktor a tüntetésen: "nemzeti oldalnak is szüksége van egy államilag finanszírozott tévécsatornára. Ezért kezdeményezni kell egy új médiatörvény elfogadását a parlament őszi ülésszakán. Amennyiben ez nem történik meg, úgy egy tavasszal lebonyolítható népszavazást kezdeményeznek ennek érdekében.

Válaszként mondta - tagadva a tisztogatást, az elfogultságot - Medgyessy Péter miniszterelnök: Népszabadság, 2002. szeptember 2..elég egy valóban közszolgálati televízió, s nincs szükség a köztévé politikai kettéosztására, mint ahogy azt Orbán Viktor volt miniszterelnök szorgalmazza. Az általunk megkérdezett alkotmányjogász szerint ilyen kérdésről nem lehet népszavazást tartani. Azt gondolom, egy ország van, és nem kettő, ebből következően úgy vélem: egy versenyképes, korrektül tájékoztató közszolgálati médium kell hogy legyen, amelynek a műsorkészítéséből a politika kivonul. A miniszterelnök szerint akinek saját tévére van szüksége, az vegyen magának egyet.,,

Az MTV-nél pedig a személycseréket végrehajtották és döntőek baloldali beállítottságú személyek kerültek vezető pozícióba.

Én tudom. De ha most azzal jössz, hogy Megyó védte a független sajtót...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés