„Arccal a magyarság felé!”

2020. június 26. 7:36

Pelle János
Neokohn
A népi-urbánus vitáról.

„A »népiek«, nemhogy kevesebb, de több tragikus politikai hibát követtek el, gyakrabban tévedtek meg a viszontagságos huszadik század folyamán, mint az urbánusok. 1944-ben az antiszemiták őket nevezték zsidóknak és zsidóbérenceknek, de most hogyan hozzuk őket „közös nevezőre”? A két tábor konfliktusa, mely a rendszerváltás után az MDF és az SZDSZ ellentéteként a médiában is tükröződött, napjainkra aktualitását vesztette.

Somogyi Zoltán figyelemre méltó cikket közölt itt, a Neokohnon Bayer Zsolt és a népiek nevében folytatott hatalmi vita címmel, melynek apropóját az a beszélgetés adta, melyet Bayer Gulyás Mártonnal folytatott a várpalotai Trianon múzeumban a »népies-urbánus« vitáról.

Meggyőződésem, hogy a sok tekintetben feldolgozatlan téma, tehát a huszadik századi magyar progressziót „keresztény” és „zsidó” frontvonalakra osztó meghasonlás feldolgozásához nem volt megfelelő sem a helyszín, sem pedig a vitapartnerek.

A helyszín azért nem, mert bár a magyar parasztság sorskérdései tagadhatatlanul 1920 márciusa, azaz a trianoni szerződés aláírása után kerültek a figyelem középpontjába, ezek a népieket inspiráló problémák már sokkal régebben léteztek, érzékelték őket a századelő polgári radikális gondolkodói is.

A résztvevőkkel meg az a gondom, hogy mind a ketten, bár egymással szemben álló álláspontot képviselnek, a jelenlegi átpolitizált médiavilág aktív szereplői. Így már a képernyőn való megjelenésük polarizálta a nézőközönséget »Orbán-fanokra« és »Orbán-gyűlölőkre«. Hab a tortán, hogy Bayer Zsolt a hosszadalmas beszélgetésben rendre a két világháború közötti irodalmi világból merítette az érveit.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A szabad elvű magyar zsidóság kívánja stílusban és gondolatilag ,,asszimilálni,, a magyarságot. (Csóri)"
Nemcsak ez a probléma, hanem, mivel minden összefügg mindennel, van egy tér, Közép-Európa, ahol a népek, nemzetek - történelmi okokból - zsigeri nacionalisták.
Ez LÉNYEGES.
Sajnos, Magyarország a maga 110 ezer zsidó polgárával háromszorosan felülmúlja ebben a tekintetben a környező ultranacionalista országok zsidó létszámát, amely összesen: 40 ezer!!!
Ha tehát a magyarországi zsidó ellenzék a magyar nemzeti érdekeket - SZÜNET NÉLKÜL, FOLYAMATOSAN!!! - támadja, azzal a gyakorlatban a környező országok magyarellenes nacionalizmusa mellé áll, akaratlanul is.
Így Magyarország többszörös kutyaszorítóban él, létezik, amelyet különleges formában képes csak ellensúlyozni.
Ez LENNE a NER, de lényegesen karakteresebb formában.
Pelle akkor lenne becsületes, ha minden körülményt mérlegelve írogatna népiekről, urbánusokról és kőkeményen kiállna A JOGOS, LEGITIM MAGYAR ÉRDEKEK MELLETT!
Erről azonban Radnóti Miklós, Várkonyi Zoltánék óta szó sincs, sőt:
Bp., Dohány utcában szó sem eshet.
Így a magyarságnak egyetlen lehetősége marad: nekimenni mindenkinek, aki ellene támad, mérlegelés nélkül, racionális alappal.
A 110 ezernek is, egészen pontosan: azok rossz hangadóinak éppúgy, mint az ukrán, román fasiszta nacionalizmusoknak.

A mai ballib média és pártjaik jó nagy ásóval mélyítik az árkot.

János!

Kedvelem az írásaidat, de most nem értek Veled egyet. Soha még nem volt ennyire éles az ellentét, a szembenállás a két oldal között. Írásod akkor lenne pontos és teljes, ha bemutatnád a mindkét oldali , utálatot, gyűlöletet indukáló "ideológusokat", írókat, közéleti megszólalókat, politikusokat, a feszültséget gerjesztő magatartásmintákat - például a balliberális média, politikusok Magyarországgal szembeni, külföldi háttérre épülő szünet nélküli áskálódásai, stb. -, szóval ha a valóságról írnál.

Miért alakult ki az a közvélekedés, hogy van a nemzeti oldal, s van a nemzetáruló, idegen érdekeket kiszolgáló balliberális tábor? Szerinted ez Orbán műve, a balliberális oldal nem tesz érte semmit sem? Miért egyszerűsítik le az emberek a konfliktusokat a magyarok és a zsidók érdekellentétére?

Igen, a téma régóta kibeszéletlen, de Te sem azon vagy, hogy a nevén nevezzük a gyereket, minden oldalon. A mai balliberális, liberálfasiszta véleménydiktatúrában esélyt sem látok a tisztázásra.

Szóval a keresztény-zsidó felosztásról nem beszélhetünk múlt időbe ez tovább él a közélet, a kultúra, a gazdaság területén. Kérdés, ki ennek a gerjesztője. Balga az, aki ezt nem látja.

Pelle nagyon magas labdát adott fel. A téma rendkívül összetett, az éremnek nagyon sok oldala van, tudomásul kell venni, hogy nincs egy igazság.

Csak egy példa erre. Kornfeld Móric báró egy alkalommal László T. László - 1980-ban a montreali Concordia University tanára - előtt kifejtette, hogy sokan elfelejtették, mennyi kemény munkába és áldozatba került a magyar zsidóságnak az osztrák-cseh ipartól elnyomott , tőke nélküli agrárország iparosítása a kiegyezés utáni évtizedekben. S ez az igazság. Az egyik........

Szavaidból az derül ki, hogy nem érintkezel értelmiségiekkel........

Magyarország: 110 ezer zsidó.
A környező országok, 1000-től 4000-ig.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés