Nem lehetetlen a főváros visszaszerzése

2020. június 24. 14:04

„Nem fogjuk feltett kézzel végignézni, hogy Gyurcsány politikai zabigyerekei megalakítsák az első Szél–Jakab–Tordai-kormányt” – mondta Kocsis Máté. A Fidesz frakcióvezetőjét a diktatúra vádjáról, a járványhelyzet pártpolitikai következményeiről, valamint a kormány és a főváros konfliktusáról kérdeztük.

2020. június 24. 14:04
null

Maráczi Tamás interjúja a Mandiner hetilapban.

Hova tűnt hirtelen a koronavírus?
Magyarország legyőzte az első hullámot, és bár a hozzáértők szerint a járvány gyengült, könnyen visszatérhet. Az emberek valószínűleg megelégelték a bezártságot. Nincs hozzászokva sem a magyar, sem más társadalom ahhoz, hogy huzamosabb ideig elfogadja azt az állapotot, amelyet karanténnak hívunk, minden velejárójával együtt.

Tehát a kormány a döntéseihez az emberek tűréshatárát is számításba vette, nemcsak a szakértők tanácsát?
Nyilván, de a legfontosabb szempont a járvány megfékezése volt. A képviselőink is folyamatosan tájékozódtak a közhangulatról a saját választókerületükben. A lazítások éppúgy találkoztak az emberek akaratával, mint a szigorítások.

Szükséges volt egyáltalán a rendkívüli jogrend bevezetése?
Egyértelműen igen. Anélkül nem lett volna sikeres a járványhelyzet kezelése. A rendkívüli jogrendet éppen ezekre a helyzetekre biztosítja az alaptörvény. A kormánynak olyan mozgásteret ad, amely lehetővé teszi a gyors cselekvést – ez ilyenkor a legfontosabb. Ezt támadta meg a baloldal a diktatúrázással, álhírekkel, kamuvideókkal.

Kiszámítható volt, hogy ha bevezetik, a politikai ellenfeleik diktatúrát fognak kiabálni. Ergo a bevezetés, majd visszavonás remek módszernek kínálkozott arra, hogy önök az ellenfeleik előítéleteit ország-világ elé tárják…
A határozott cselekvés a kormány részéről szükséges lépés volt az emberéletek megmentése érdekében, ez nem valamiféle politikai játszma. A baloldal hibás stratégiája volt a folyamatos támadás. A rendkívüli jogrendet más országokban is el kellett rendelni, csak ott másképp viselkedett az ellenzék, létrejött a nemzeti összefogás. Itthon ez a baloldal nélkül valósult meg.

A járványhelyzet politikai kommunikációs játszma is volt. Az ellenzék ilyenkor esélyt lát a kormányzati hibák felmutatására, a kabinet pedig saját alkalmasságának demonstrálására. Politikailag a kormány jött ki jól?
A baloldal jött ki rosszul. A politika és a kormányzás a nyilvánosság előtt zajlik, ezért fontos a kommunikáció. Ez esetben azonban nem elsődleges volt, nem csörtének fogtuk föl a helyzetet. Összefogásra lett volna szükség, de a baloldal ezt nem akarta.

Az ma már kijelenthető, hogy egyáltalán nem bánta volna, ha Magyarország nem sikeres a járvány elleni küzdelemben. Kifejezetten szerette volna, ha a kormány belebukik, bármi áron. Ezért volt a kommunikációja is abszolút öncélú, érthetetlen és durva. Nem tekinthető felelős politikusnak az, aki az emberek biztonságérzete és egészsége ellenében csinál politikát.

Magyarországnak sikerült a legrosszabb szcenáriót elkerülnie. Milyen körülményeknek, illetve lépéseknek köszönhető ez?
Tény, hogy hazánk sikeresen védekezett. Bizonyára létezik sokféle tudományos válasz, de három dolog biztos. Az egyik, hogy Magyarországon számos kiváló szakember dolgozik az élet különféle területein, akikről nem nagyon hallunk békeidőben, a bajban azonban előkerülnek és helytállnak. A másik az, hogy a magyarok a járványidőszakot fegyelmezetten csinálták végig, komolyan vették a intézkedéseket, és nemcsak a saját egészségük védelmére figyeltek, hanem másokéra is. A harmadik ok, hogy a kormány hamar meghozta a szükséges intézkedéseket, gyorsan és határozottan cselekedett.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik