Gazdag fehérek emelték fel a fekete radikálisokat

2020. június 25.
A Black Lives Matter aprócska fekete aktivista szervezetként kezdte, mára az amerikai közélet megkerülhetetlen tényezőjévé vált. Felépítése miatt képtelenség érdemi vitára hívni vagy felelősségre vonni, és könnyen pórul járhat, aki nem csatlakozik a tiltakozók kórusához.

Kohán Mátyás írása a Mandiner hetilapban

 

„Amit ma radikálisnak gondolsz, az lehet a jövő víziója az igazságról” – osztja meg Instagram-sztorijában Sahana. Chloe napi rendszerességgel posztol húszdiás összefoglalókat az aktivizmus helyes módjáról, világossá téve, hogy ő „csendes szövetséges”, azaz olyan fehér, aki egyetért a fekete aktivisták céljaival, de ezt nem az utcákon tombolva teszi „haszontalan”, és azt is megjegyzi, hogy a „cheeto man”, azaz a Cheetos-sárga arcú Donald Trump elnök szavazói elmegyógyintézetbe valók. Szerinte mindenki, aki a lázongások kezdete óta abbahagyta az ezzel kapcsolatos posztolgatást, és újra teret ad bikinis képeinek vagy avokádós szendvicseinek, „fake bish”, azaz álságos ribi. Zoe Martin Luther King Jr.-idézetekkel és stanfordi kutatók szösszeneteivel bizonygatja, hogy a lázongás legitim módja az elnyomottak véleménynyilvánításának; a Bernie-rajongó Joe a kételkedők számára világossá teszi, hogy a rendőrök nem a munkásmozgalom részei; a katonának álló Sonya pedig fekete háttér előtt szabadkozik, hogy azért nem posztol többet a mozgalomról, mert a hadseregben szabályok tiltják. És ez csak egy válogatás mérsékeltebb kaliforniai ismerőseim e heti megnyilvánulásaiból.

Ezek az elitegyetemeken tanuló milliomos fiatalok nem maguk a Black Lives Matter, de ők a mozgalom közösségi smasszerei és pénzeszsákjai. Ha a BLM nem lenne, ők milliónyi társukkal együtt nem tudnának mit gondolni a világról, ha pedig ők nem lennének, a BLM ma is fekete aktivistalányok marginális és pénztelen gittegylete lenne.

Arctalanság, nem létező felelősség

A Black Lives Matter története 2013-ban indult, amikor a 17 éves, fekete Trayvon Martint egy floridai kisvárosban dulakodást követően lelőtték, gyilkosát, George Zimmermant pedig – mivel a bíróság jogosnak találta önvédelmét – felmentették. Alicia Garza fekete queer aktivista a felmentő ítéletet követően arról írt a Facebookján, hogy meglepi, „milyen kevéssé számít a feketék élete”. A szintén fekete queer Patrisse Cullors ennek nyomán elkezdte használni a #blacklivesmatter hashtaget, s egy harmadik aktivista, Opal Tometi csatlakozásával létrehozták a Black Lives Matter Global Networköt, amely akkor még egy aprócska, korlátozott közösségimédia-térben létező, radikális fekete aktivistaszervezet volt.

New Yorkban demonstrálók és rendőrök néznek farkasszemet.<br>Fotó: MTI

Az országos ismertséget egy újabb gyilkosság hozta meg. Egy rendőr, Darren Wilson 2014. augusztus 9-én a Missouri állambeli Fergusonban lelőtte a fegyveréért nyúló, fenyegetőző fekete Michael Brownt. A bíróság ekkor is a rendőr ártatlansága mellett kiálló tanúvallomásokat tekintette hitelesnek. Wilsont felmentették, s ez lázongást, fosztogatást szabadított el a városban. Ekkor vált a BLM szlogenjévé a „No justice, no peace” (nincs béke, ha nincs igazság) frázis. A hatvanas évek elején a közlekedési eszközökön érvényben lévő szegregáció ellen tüntetők példáját követve a mozgalom aktivistáknak buszutakat szervezett Fergusonba. Közülük kerültek ki azok, akik aztán megalapították a BLM mindmáig egyetlen kézzelfogható intézményes jelenlétét, a tizenhárom egyesült államokbeli és három kanadai alapszervezetet.

Címlapképen: Tiltakozók a George Floyd halálát okozó rendőri túlkapás miatt és a rasszizmus ellen tartott tüntetésen a törvényhozás washingtoni épülete, a Capitolium előtt. Fotó: MTI

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés