Ex-CNN-esek építik a kínai kommunizmust

2020. június 24. 15:04

Lánczi Tamás
Mozgástér blog
A kínai tőke olyan stratégiai ágazatokban jelenik meg, mint például a média.

„A hidegháborúban született vicc szerint jobb egyszer ellátogatni a Szovjetunióba, mielőtt az látogat el hozzád. Az Egyesült Államok valami hasonlót él most át Kínával kapcsolatban. A kínai tőke olyan stratégiai ágazatokban jelenik meg, mint például a média.

A Kínai Kommunista Párt pekingi székhelyű médiakonglomerátuma, a China Global Television Network (CGTN) 2019 óta »regisztrált külföldi ügynökként« működik az Egyesült Államokban. A CGTN angol nyelvű honlapját böngészve az első felületes benyomásunk az, hogy egy nyugati, szabad és független hírportálon járunk, ahol a környezetvédelemtől kezdve az utazási tippeken át a nemzetközi politikai hírekig a legkülönbözőbb témákban fogyaszthatunk tartalmakat. Néhány cikk elolvasása után azonban kirajzolódik az állandó vezérfonal – Hszi Csin-ping jó, a Trump-adminisztráció pedig rossz –, és világossá válik, hogy a kínai kommunista propagandagépezet egyik kifinomult eszközével van dolgunk, ami mindent megtesz annak érdekében, hogy ne annak tűnjön, ami valójában.

A konzervatív The National Pulse munkáját dicséri a felfedezés, hogy a CGTN  számos ex-CNN-es riportert leigazolt az utóbbi időben, akik most ugyanolyan lelkesedéssel szajkózzák a kommunista állam propagandáját, mint ahogy korábban a liberális mantrát vitték. Tegyük hozzá, a kettőt egyre nehezebb egymástól megkülönböztetni. A folytonosságot korábbi munkahelyükkel Donald Trump kérlelhetetlen kritizálása teremti meg, új elemként pedig megjelenik Kína és a Kínai Kommunista Párt iránti látványos elfogultság.

A 20 évnyi CNN-es tudósítói háttérrel rendelkező Sean Callebs például teljes mellszélességgel vitte a Trump-orosz összeesküvés-elméletet 2016-ban, tavaly pedig, a Kínai Népköztársaság alapításának 70. évfordulója alkalmából érzelgős megemlékezést tartott, amelyben felhívta a figyelmet arra, hogy »mennyire szerény körülményekből indult Kína, és milyen messzire jutott mára«. Callebs emellett rendszeresen hangoztatja, hogy Trump akadályozza a klímaváltozás elleni harcot, bezzeg Kína a környezetvédelem élharcosa.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Minden demokráciák zászlóshajójának, az Egyesült Államoknak, NATO szövetségesünknek legnagyobb kereskedelmi partnere Népi Kína.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés