Most semmiképp sem szabad eltávolítani a Turul szobrot

2020. június 22. 15:13

Petri Ádám
Facebook
Jó helyen van ott, ahol van.

„Most semmiképp sem szabad eltávolítani a Turul szobrot, jó helyen van ott, ahol van.

Pokorni Zoltán kiváló polgármestere a Hegyvidéknek (magam a szomszédos kerület hegyéről évek óta irigykedve nézem, hogy míg itt nem történik semmi, ott évről-évre szépül a környék), s nyilvánvalóan okos javaslat volt a szaktörténészek véleményének kikérése a szoborról. A tudós bizottságnak kétségkívül igaza van abban, hogy ami az első háborúban a hősiesség jelképe volt, s a mondavilág része, később a legsötétebb, honfitársaikat is gyilkolók kedves jelképévé IS vált. Más korokba akár megfontolható lenne az a javaslat is, hogy el kell távolítani a szobrot. Most azonban, amikor világszerte tombol az őrület, szobrokat döntenek, a falakról képek kerülnek le – az angol jegybanktól az UVA könyvtáráig –, nem szabad részt venni ebben a történetben.

Kitűnő javaslat, hogy a szobor maradjon ott első világháborús emlékműnek és közben épüljön egy másik emlékmű is, amely a SOÁ áldozatairól emlékezik meg.

Komoly divat mostanában – tucatszám készültek e tárgyban az elmúlt években kutatási anyagok – annak áttekintése, hogy a szépművészeti képtárakból milyen olyan alkotások távolítandóak el, amelyeknek képzőművészeti minőségéhez nem fér kétség, ám sérthet valakit. (Gauguin kapcsán itt egy ijesztő írás, ami a festményégetés korát lengeti be: https://tinyurl.hu/g2JY/).
Maradjon ott a turul, ahol van. Beszéljünk a múltról, mindent beszéljünk meg őszintén, s ne bolygassuk a műalkotásokat, ne döntsünk szobrot akkor, amikor épp ez egy elkeserítő világdivat.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 96 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Rá kell írni a talapzatra több nyelven, hogy mit szimbolizál. Ha tud olvasni, akkor meg fogja tudni. Ha nem tud olvasni, vagy lusta rá, akkor meg úgyis mindegy.

Nekem a sorok közt az jön le, hogy nagyon is szeretné eltávolítani a szobrot, de "türelem elvtársak" felkiáltással arra int, hogy majd eljön annak is az ideje, ha már a másik szobor felépült. Megjegyzi, hogy Pokorni szervilizmusa miatt maradhat.

Fosstein, te tényleg ilyen gyári hibás vagy, vagy esetleg muszáj ezt írnod?

:) Pokorni rátermett polgármester, mellesleg jól is lavírozik, azon kevés ember közé tartozik, akik mindkét oldal számára elfogadhatóak. (Amihez azért kell némi opportunizmus is :)

A Gaugain-t ekéző, linkelt NyT-s cikk is megérne egy posztot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában