Az ombudsman még gondolkodik

2020. június 19. 10:48

Szél Bernadett
Facebook
Most épp a transznemű és interszex embereket pécézték ki és fosztották meg nemük hivatalos elismertetésének jogától.

„Válasz jött az ombudsmantól. Azt kérdeztem Kozma Ákostól, hogy tervezi-e, hogy a transznemű emberek jogfosztása kapcsán az Alkotmánybírósághoz fordul. Ő ugyanis közvetlenül is az AB-hoz fordulhat, ha szerinte egy törvény alapjogokba ütközik.

Emlékszünk: május 19-én, miközben az egész ország a járvány elleni védekezéssel volt elfoglalva, a Fidesznek az volt a legfontosabb dolga, hogy tovább keserítse egy társadalmi csoport életét. Most épp a transznemű és interszex embereket pécézték ki és fosztották meg nemük hivatalos elismertetésének jogától. Arra is emlékszünk, hogy Vejkey Imre, az Országgyűlés Igazságügyi bizottságának KDNP-s elnöke a módosító javaslatomat tárgyaló ülésen azt mondta, hogy az, hogy az érintettek hogy látják, teljesen közömbös. Ezzel szemben szerintem meg az a legfontosabb, hogy hogy látják a kormány döntéseit azok, akiket az a leginkább érint.

A törvény persze masszívan alaptörvény-ellenes: korábbi határozataiban az Alkotmánybíróság is kimondta, hogy a transznemű emberek nemének elismerése és névváltoztatása az emberi méltóságból levezethető alapvető jog. Erre és a magánélethez való jogra hivatkozva kértem az ombudsmant az AB-hoz fordulásra. Az ugyanis, hogy az érintetteknek minden élethelyzetben meg kell majd magyarázniuk a papírjaik és a külsejük közti ellentmondást, lenullázza a magánélethez és identitásuk szabad (és nem kényszerből történő!) felvállalásához való jogukat.

Az ombudsman válasza alapján még várnunk kell, mert eddig még nem alakította ki alapjogi álláspontját. Azt is írja, hogy az alapjogi álláspont kialakításához támaszkodni fog az Alkotmánybíróság döntéseire, illetve az Emberi Jogok Európai Bíróságának esetjogára is, hozátéve, hogy »Az alkotmánybírósági és EJEB döntések ugyanakkor egyes konkrét kérdések elbírálása során születtek, végső álláspontomat ezért a Módtv. által beiktatott új anyakönyvezési szabályok autonóm alapjogi szempontú értékelése alapján fogom kialakítani.«”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 156 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szél Bernadett figyelmen kívül hagyja, hogy itt egy technikai-adminisztratív jellegű intézkedésről van szó, ezt Gulyás Gergely értelmesen el is magyarázta. Szél ebből akar emberjogi kérdést csinálni, méghozzá egy súlyosan téves antropológia jegyében.

Jó, jó. Csak a sok transznem, meg interszex között hova lesz a gyerek? Mert a józan többség számára mégis csak mégis csak az utóbbi a fontos.

Bocs, elég lett volna a 'mégis csak' egyszer.

De ez mit jelent, hogy "joguk van a nemváltoztatáshoz"? A "nemet" nem lehet megváltoztatni. Bele lehet írni a személyibe, hogy valaki nő, de attól még nem lesz méhe, petefészke, nem fog tudni szülni. Egy férfi soha nem lesz nő, és egy nő sem lesz férfi, teljesen mindegy, hogy daraboltatja magát plasztikai műtétekkel. Az egész egy agyrém.

"(Apropos:mi az hogy intersex?)"

Interszex az, aki jellemzően valami genetikai defektus miatt nem egyértelműen férfi (XY), vagy nő (XX).

Interszex az, aki genetikai rendellenességgel született. Ezeknek egy kisebb része olyan, ahol a külső alapján sem lehet besorolni egyik nembe sem. Egy ezrelékét nem éri el az újonnan születetteknek, nagyon-nagyon kevesen vannak.

A transz egész más. Ezek azok a nyomorultak, akik nem akarják elfogadni, hogy férfinak vagy nőnek születtek. Őket szokták mutogatni a médiában, mert mentálisan zakkantakat könnyebb találni. Rájuk szoktak hivatkozni, amikor követelik a "nemváltoztatás" jogát. Ami totális nonszensz, ha belegondolunk.

Az emberijogizmus, mint modern sport úgy látszik, ilyen torzóba alakul át, ha nagyon túltolják.

"A születési nem szerepeletése nyilvántartása önmagában nem akadályozza a nemváltást."

Szerintem meg ami nem lehetséges, az ne legyen jog! Nincs olyan, hogy "nemváltás".

"De elsőként mindenhol az alap neme legyen feltüntetve, majd per és jöhet a saját kitalációja."

Nem, a saját kitalációja az az ő dolga, nem a társadalom, vagy az állam problémája. Ha kitaláljuk azt, hogy létezik ilyen, hogy "nemváltoztatás", azaz innentől megváltoztathatónak deklarálunk egy olyan tulajdonságot, ami egész egyszerűen biológiai adottság, akkor ezzel szétbasszuk a jogi rendszerünket.

Egyrészt ha valakinek joga van a nemét átírni, akkor ez nagyon gyorsan oda vezet, hogy ez a jog bárkit megillet.

Ha a jogrendszer elkezd asszisztálni ehhez, onnantól gyorsan eljutunk oda, hogy ez bárkit bármikor megillet. Ma épp nő vagyok, holnap férfi, holnapután megint nő, és ehhez kellene alkalmazkodni az államnak, és a társadalom többi tagjának.

Aztán ha ezt tovább visszük, és erre is van már nyugati példa, akkor mégis ki vagy mi dönti el, hogy csak két nem létezik? Miért nincs három vagy öt, vagy százharmincegy? Vagy miért nem mindjárt spektrum, amin végtelen számú variáció található? Ezt is lehet látni már az Usa rendszerében itt-ott.

Ezt a faszságot, hogy én az vagyok, akinek képzelem magam, és mindenki másnak alkalmazkodnia kell ehhez, ezt gyorsan meg kell szüntetni. Az állam senkit nem kötelezhet arra, hogy nőként tekintsen egy átoperált transzvesztitára.

Így van. És csupán jóemberkedésből nem lenne szabad jogot adni olyan dolgokra, amik egész egyszerűen nem lehetséges. A jogok megadása ugyanis egy csomó másik ember számára kötelezettséggel jár.

Azokat csak annak mondták...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés