Megrongálták Churchill budapesti szobrát is

2020. június 17. 7:42
Összefirkálták az államférfi városligeti szobrát „nazi” és „BLM (Black Lives Matter)” feliratokkal – írta meg az Index.hu.

A George Floyd halála miatt elindult tiltakozási hullám nemcsak tömegtüntetésekhez vezetett Párizstól Washingtonig a rendőri erőszak és a faji egyenlőtlenségek ellen, hanem Európába is elhozott egy olyan kultúrharcot, ami az Egyesült Államokban már a 2010-es évek közepe óta tombol: a Black Lives Matter mozgalom aktivistái ledöntik és megrongálják azokat a köztéri szobrokat, amelyek szerintük az elnyomást jelképezik.

A szobordöntési és eltávolítási hullám léptékét mutatja, hogy a „Topple The Racist” – vagyis „döntsd le a rasszistákat” kampány már több tucat köztéri szobor eltávolítását követeli, ezek között régi uralkodók (II. Károly és II. Jakab), Oliver Cromwell, a spanyol Armadát legyőző reneszánsz hadvezér és kalandor, Sir Francis Drake, az Ausztráliát felfedező Cook kapitány, Robert Peel egykori tory miniszterelnök, valamint számtalan más régi politikus, üzletember és hadvezér is szerepel. És rajta van a listán az ország egyik leghíresebb szimbóluma, a Trafalgar téri Nelson-oszlop is. Londonban a tüntetők  Winston Churchill és Mahatma Gandhi szobrait is megrongálták, mivel az életük során mindketten tettek rasszista kijelentéseket. A londonihoz hasonlóan járt most a budapesti Churchill-szobor is – közölte az Index.hu.

(kép forrása: Index.hu)

 

Összesen 171 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Churchill szobrok inzultálását jogosnak tartom, mert köztudomású,
hogy Churchill dohányzott.

Úgy látszik, hogy a ligetvédők keveset aludtak az éjjel.

1942-ben Churchill így kommentálta azt a tényt, hogy egy fekete tiszt is megfordul egy olyan étteremben, amelyben fehér amerikai tisztek a törzsvendégek: Sebaj: ha a vállára akaszt egy bendzsót, azt hiszik, a zenekar tagja.
Lovas István (Pesti Hírlap, 1993. június)
Ezzel szemben:
A Hitler-rendszer első hónapjai során a cionista mozgalom vezetői egy ellentmondásos paktumot kötöttek a Harmadik Birodalommal. Ennek különböző részletei szerint mintegy 60,000 zsidó és 100 millió amerikai dollár került átszállításra Zsidó Palesztínába. (Az összeg 2009-es megfelelője közel 1.7 milliárd dollár.)
Ellenértékként a cionisták megállították azt a világot átfogó náciellenes bojkottot, amely azzal fenyegetett, hogy megbuktatja Hitlert hatalmának első évében. Végtére is a Transfer Agreement életeket védett, vagyonokat mentett és megalapozta a későbbi zsidó állam infrastruktúráját.

Írja a szerző, Edwin Black, a The Transfer Agreement című könyve 2009-es kiadásának előszavában.

A Churchill-szobor avatásán ott volt Kovács "Púpos" László és Hiller is, nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy megleckéztessék az alávaló magyar "fasisztákat".

Fel sem lett volna szabad állítani, a szivaros az ország ellensége volt. Csak a rendszerváltás utáni túllihegés, szervilizmus, lásd Reagan szobor.

Röviden az alábbi párbeszéd zajlott le Churchill és a lengyel menekült kormány tábornoka között, 1945 február 1-én:
Anders lengyel tábornok Churchillnek: Mit fogunk a katonáinknak mondani arról, hogy nem tartja be a garanciáját? Szovjet-Oroszország elveszi a fél országunkat és mi már tapasztalatból tudjuk, hogy az mit jelent.
Churchill: Maguk a hibásak ezért, mi nem garantáltuk a keleti határaikat. Ma már elég katonánk van, nincs szükségünk Önökre.
Anders: Ezt nem közölték velünk az elmúlt években.
Churchill erre elismerte, hogy csak cinikusan felhasználták Lengyelországot azért, hogy igazolást találjanak a hadüzenetre Németország ellen.

Egy komment a Black lives Magyarország oldalán
"Kristof Huzian Juan Zabala őszintén szólva, az összes szobor a Hősök terén eléggé vérszomjas és despotikus uralkodók és hercegek, oka van annak, hogy a Tanácsköztársaság törölni akarta (bár akkor még csak 20 éves volt, és a szimbóluma a Habsburgok)"

Szombatra vagy vasárnap 12-re a Hősök terére hirdettek dzsemborit....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés