„Magyar vírusveszélyről” értekezett a Román Akadémia egyik intézetigazgatója

2020. június 10. 17:34
A román „geopolitikus” tette egyértelműen magyarellenes cselekedet Tőkés László szerint.

Az EMNT kártérítési keresetet nyújtott be Dan Dungaciu, a Román Akadémia Politikatudományok és Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének igazgatója ellen, amiért az a „Magyar vírus járványfenyegetése” című cikkével megsértette a magyar közösséget, komoly károkat okozva a román–magyar viszony tekintetében is.

Az ügy kapcsán sajtótájékoztatót tartott Marosvásárhelyen Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Kincses Előd ügyvéd. Utóbbi volt Tőkés védőügyvédje harminc esztendővel ezelőtt Temesváron most pedig ismét ő védi a legfelsőbb bíróságon, amikor a Románia Csillaga érdemrend visszavonását kimondó államelnöki rendelet fellebbezési perében járnak el.

Az ügyvéd a Dan Dungaciu ellen indított per kapcsán elmondta: a Román Akadémia alkalmazottja, aki ráadásul a fővárosi tudományegyetemen oktatja és a központi sajtóban terjeszti ártalmas nézeteit, említett írásában

egyfajta „terjedő magyar vírusként” mutatta be az anyaországból Erdélybe érkező állami támogatásokat,

melyek – a jogvédő meglátása szerint – nemcsak az erdélyi magyarokat segítik, hanem minden, a régióban élő állampolgárt. „Ezeknek a támogatásoknak hála mindenki jól jár, aki magyarok által lakott területen él” – mondta az ügyvéd, majd hozzátette: Dungaciu írásában tudatosan és fondorlatosan támadta közösségünket, az erdélyi magyarságot kedvező helyzetbe hozó támogatási rendszer ellehetetlenítésén munkálkodva.

Ehhez kapcsolódva Tőkés László elmondta: a román „geopolitikus” tette egyértelműen magyarellenes cselekedet, mely világosan illeszkedik bele a román államhatalom kirekesztő, megbélyegző, romboló politikájába.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a román tudományosság és oktatás legmagasabb fórumain Dan Dungaciuhoz hasonló személyek trónoljanak, akik egyértelműen magyarellenes célzattal teszik, amit tesznek. Ez nem méltó sem a tudományossághoz, sem a románsághoz

– zárta gondolatait Tőkés László.

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Annak idején a bukaresti (és mi tagadás néha budapesti) bankok könnyen adták a kedvező kamatozású kölcsönöket a román parasztok erdélyi földvásárlásához.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés