Szlovák, magyar – két jó barát? – MANDINER PODCAST

2020. június 9. 17:19
Meglepő beszédet mondott Trianon 100. évfordulóján a szlovák miniszterelnök. Zavarba hozta vele mind a magyar kisebbséget, mind a szlovák közvéleményt: őszinte gesztus volt, vagy taktikai húzás? Követik-e tettek a szavakat? Vagy a békejobb igazából üres volt?

Igor Matovic egy héttel ezelőtti beszédében elismerte a múltbeli történelmi Magyarországot, a magyar sérelmeket, és békejobbot ajánlott a magyaroknak Szlovákia közös építésére. Ugyanezen a találkozón a magyar MKP párt egy memorandumot adott át neki, amelyben leírták a magyar kisebbség jogigényeit. Ezt viszont már rosszul fogadta a kormányfő, és vele együtt az egész szlovák politika. Az igazán feszült politikai légkör azonban Romániában övezte Trianon centenáriumát, bár a román elnök és a kormány az évfordulón tartózkodtak a konfrontatív gesztusoktól. Mi olvasható ki a szomszédos államok gesztusaiból? Milyen konkrét intézkedésekkel kerülhetne nyugvópontra a magyar kisebbség ügye Szlovákiában és Romániában?

Vendégünk: Zahorán Csaba, történész, a Közép-Európa Kutatóintézet (NKE EJKK) és a Trianon 100 MTA-Lendület Kutatócsoport (BTK TTI) munkatársa.

Műsorunk az alábbi felületeken is elérhető:

Apple Podcast

Spotify

Soundcloud

Google Podcasts

Radiopublic

Breaker

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lehet, hogy még a magyar többséget is zavarba hozta.

Tömjén Zsolti zergét akar lőni.

A szlovákoknak nem voltak határon túli nemzettestvérei, ezért jobban együtt tudtak élni egy országban velünk.

Ami Hlinkát illeti, a csehek uralma sem tetszett neki:
"Mindannyiunk lelkében lobogjon a magyar haza emléke, mert ezer esztendős magyar uralom alatt nem szenvedtünk annyit, mint a cseh uralom hat éve alatt."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés