Világszerte tiltakoztak a rasszizmus ellen

2020. június 6. 18:48
Ausztráliától Európáig tízezrek vonultak az utcákra a faji megkülönböztetés és George Floyd május végi meggyilkolása elleni  tiltakozásul szombaton.

A fekete bőrű Floyd május 25-én halt meg, mert egy fehér rendőr csaknem 9 percig térdelt a nyakán, miután a férfi egy hamis 20 dollárossal próbált fizetni. A gyilkosságba torkolló intézkedésnél négy rendőr volt jelen, másnap mindannyiukat elbocsátották, és később vádat is emeltek ellenük. A Floyd nyakán térdelő rendőrről videofelvétel is készült, amelyen többször hallható, hogy a fekete férfi azt nyögi, hogy nem kap levegőt. Mint kiderült, az utolsó három percben Floyd már nem mozdult, és pulzusa sem volt. A gyilkosság miatt helyenként zavargásokba és fosztogatásba torkolló tiltakozások kezdődtek az Egyesült Államok több városában, melyek során szintén számos bírálat érte a rendőrség fellépését a békés tiltakozókkal és újságírókkal szemben is.

Európában

Szombaton Londonban az esős idő ellenére ezrek vonultak a parlament melletti térre a koronavírus-járvány miatt többnyire maszkban, és azt skandálták, hogy igazság nélkül nem lesz béke, és legyen vége a rendőri rasszizmusnak. Mindezt annak ellenére, hogy Priti Patel belügyminiszter a járvány miatt mindenkit arra kért, hogy ne vonuljon az utcára.

Berlinben a hatóságok szerint 15 ezer ember vonult a város szívében fekvő Alexanderplatzra. Emellett Hamburgban és a lengyelországi Varsóban is voltak megmozdulások.

„Nem kapok levegőt”

Párizsban a hatóságok nem engedélyezték az amerikai nagykövetség elé és az Eiffel-torony közelébe tervezett tiltakozást. Ennek dacára több száz ember gyűlt össze Black lives matter (A fekete életek is számítanak) feliratú táblákkal a képviselethez és a francia elnöki palotához is közel fekvő Concorde téren, ahol a rendőrség kordont állított fel, hogy távol tartsa a tiltakozókat a nagykövetségtől. Nápolyban az amerikai főkonzulátusnál gyűltek össze tiltakozók, akik angolul és olaszul kiabálták, hogy „Ha nincs igazság, nincs béke! Fenébe a rendőrséggel!”.

Ausztráliában

Az ausztráliai Brisbane-ben a hatóságok szerint mintegy 30 ezer ember tiltakozott békésen a rendőri fajgyűlölet ellen, és nemcsak a feketék, hanem az ausztrál őslakos lakossággal szembeni rendőri rasszizmust is elítélték. Ausztrália népességének 2 százaléka tartozik az őslakos közösséghez, de a börtönben lévő emberek 27 százaléka közülük kerül ki. Sydneyben is ezrek tiltakoztak, a hatóságok pedig maszkokat osztottak, és kézfertőtlenítővel is segítették a tiltakozókat.

Japánban

Japánban egy kurd férfi ellen elkövetett rendőri túlkapás miatt vonultak sokan az utcára, és ugyanúgy elítélték a feketék elleni rendőri erőszakot is. Szöulban ott élő külföldiek és helyiek is tiltakoztak. Fekete maszkjaikra koreai nyelven írták fel, hogy „nem kapok levegőt”.

(MTI)

Összesen 105 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Megszólaltál, a 110 ezer közül, a 110 ezer nevében...
A pénzuralom lényege, saját bűneinek elfedésére: a bűnbakképzés.
Az Epsteinek, Weinsteinek, Madoffok eddig mindig győztek, egyre nagyobb győzelmeket arattak, mert az általuk többször létrehozott krízist mások bőrére sikerült lezárni.
Most is - biztosak benne - ugyanúgy lesz minden, mint eddig.
Az élére álltak - pénzzel, szervezéssel, médiával - annak az elégedetlenségnek, amelyet ők maguk terveltek ki, és a végén, megint: győznek.
És jön egy újabb pár év, 10-20, amikor kezdődik minden újra.
Ez a tervük, a Soros-törzsnek.
A Soros-törzs magyarországi ágának pedig járulékos haszonként az, hogy ha eljön a pillanat - a bal-lib győzelem - akkor ők lesznek ismételten a muszka-vezetők mintájára a globsivezetők. Akik Magyarországot többedik alkalommal fogják újra kifosztani.
Mint tette Kádár alatt Fekete János és csapata, mint tette Gyurcsány alatt SZDSZ néven a kollaboráns csapat a devizahitelezéssel, mint tette Soros-i receptre a spontán és nem spontán privatizációkkal.

A kommunizmus 148 millió áldozata ellen nem tiltakoztak? Akkor hiteltelen bohóckodás az egész.

Mehetsz tüntetni, ki tart vissza? Talán az, hogy azt néhány lézengő embert nem tudnátok hatalmas tüntetésnek eladni. Nekünk mi közünk van egy amerikai belügyhöz, az ő dolguk, oldják meg. És ne szóljanak bele a mi dolgainkba.

Ezt a szolidaritásos kommunista dumát már ismerem, régen, Kádár idejében egy Angela Davis nevű anarchista letartóztatása miatt háborodtunk fel. Senkit nem érdekelt, de gyűléseket rendeztek, amiket unottan végighallgattunk.

Hogy jobban éltünk-e a kádári időkben - erre attól is függ a válasz, hogyan teszik fel a kérdést. Már pedig tudjuk, hogy a közvélemény kutatók a feltett kérdésre csak előre gyártott válaszokból engednek választani. Annak, hogy hányan gondolják, hogy akkor jobban éltünk, nincs jelentősége, ültünk a langyos vízben, és vannak akik ezt jobban szeretik. Csak később jöttünk rá, hogy ez mibe is került az országnak.

Az ország kétharmadának elvesztését pedig nem kormányokon kell számon kérni, hanem első sorban az Osztrák-Magyar Monarchián, ami a kiegyezés után felvirágoztatta ugyan az országot, de mi ott alárendeltek voltunk. A művelt nyugat többek között pont a gazdaságilag nagyon jól működő Kárpát medence ellen lépett fel. Másod sorban pedig a vesztes háború után 2018 őszétől kezdve nem a forradalommal kellett volna foglalkozni, nem Leninnel kellett volna keresni a kapcsolatot, ezzel csak vágtuk a fát magunk alatt. Fel kellett volna készülni a béketárgyalásokra, Kun Béláékat eltakarítani és az országban rendet kellett volna tartani.

A közutálattal, mint kifejezéssel pedig csínján bánnék a helyedben, rosszul használod. Akik így állnak a kormányhoz, azok nem jelentik sem a teljes külföldi, sem a teljes belföldi közvéleményt, csak hogy pontosítsam a kérdést.

Én nem akarlak megingatni a hitedben, de azok, akiket dicsérsz, hogy milyen jól működtették az országot, előbb foglalkoztak a rendszerváltás gondolatával, mint ahogyan az a köztudatba bekerült volna. Tudták, hogy a rendszert nem lehet fenntartani, tehát építgették a saját átmentésüket lehetővé tevő nyugati kapcsolatokat. Ez volt az ő menlevelük, hogy a változások után ne legyenek félre állítva. Hűségesen kiszolgálták mindenben a nyugati igényeket. Még egyszer: ezek ugyanazok voltak, akik a kádári rendszert működtették, csak átálltak a bukott oldalról a felszínen maradt oldalra. Most azért megy a hisztéria, mert ők partvonalon kívülre szorultak, ezért szorgoskodnak érdekükben, beavatkozva a belügyekbe a külföldi ügynökszervezetek.

Ami Orbán stábját illeti, természetes, hogy a vele egyetértőkkel dolgozik. Mint minden vezető. Értem, hogy mindenáron le akarod szólni őket, de Varga Judit például 10 évet húzott le az EP-ben, négy nyelven beszél, az ellenzéki kvótanők vele összehasonlítva elég snasszul néznek ki. Abban igazad van, hogy valamikor, lévén ez a szakmai pályafutás egyik foka, fogalmazó is volt.

A Kádár rendszerben a rendszert ha enyhébben kritizálta valaki mint te, az minimum 1 év után szabadult.
Tapasztalatból mondom.
Mi

Tudja-é valaki hogy van-e még hely az Amerikai Nagykövetség előtt? Sehol egy mondat........ Esetleg érdeklődés hiányában elmarad?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés