Eltávolítják Robert Lee tábornok richmondi szobrát

2020. június 5. 20:55
A város afroamerikai polgármestere közölte, hogy további négy konföderációs emlékművet akar eltávolítani.

Ralph Northam, Virginia állam demokrata párti kormányzója utasítást adott csütörtökön Robert Lee tábornok, a polgárháború konföderációs csapatainak egykori vezetője richmondi szobrának eltávolítására.

A polgárháborúban (1861-1865) a konföderációs seregek a déli államok katonáit tömörítették, ők álltak hadban az északi, unionista csapatokkal. A déli, rabszolgatartó államok ugyanis el akartak volna szakadni az Egyesült Államok uniójától. Vereségük után 25 évvel, 1890-ben avatták fel Robert Lee tábornok lovas szobrát a virginiai fővárosban, Richmondban, amely korábban a konföderációs államok fővárosa is volt.

A döntést a jelenleg is tartó tüntetések és zavargások miatt hozták meg

Northam kormányzó kijelentette: „az a szobor már hosszú ideje ott van. Ez nem volt helyes akkor sem, és nem helyes most sem”. Majd közölte, hogy a szobrot „a lehető legrövidebb időn belül” eltávolítják, és raktárban őrzik majd mindaddig, amíg nem döntenek a későbbi sorsáról.

A döntést Northam a 46 éves George Floyd brutális rendőri intézkedés miatt bekövetkezett halála miatti tüntetések közepette hozta meg. Az afroamerikaiak jó része a konföderációs seregek vezetőjében az egykori rabszolgatartó államok megtestesítőjét látja, noha Lee tábornok bizonyítottan ellenezte a rabszolgaságot. A Floyd halála miatti tömegmegmozdulásokon több helyütt megrongálták a konföderációs szobrokat és emlékműveket is, ezért több amerikai nagyvárosban úgy döntöttek a helyi vezetők, hogy eltávolítják a szobrokat.

Levar Stoney, Richmond afroamerikai polgármestere közölte: a városban további négy konföderációs emlékművet akar eltávolítani.

Országszerte távolítanak el szobrokat

Az alabamai Birmingham polgármestere, Randall Woodfin – aki szintén afroamerikai politikus – bejelentette, hogy befejezik a 115 éves konföderációs emlékmű már megkezdett elszállítását, miután a tüntetők nekiestek az emlékműnek.

A pennsylvaniai Philadelphiában Frank Rizzo egykori rendőrfőnök szobrát távolítják el, miután vandál tüntetők megrongálták a szobrot. Az 1991-ben elhunyt Rizzót azzal vádolják, hogy az ő irányítása alatt a rendőrök brutálisan bántak az afroamerikaiakkal. Jim Kenney, Philadelphia jelenlegi polgármestere a Twitteren azt írta: „a szobor fanatizmust, gyűlöletet és elnyomást képviselt sok ember számára és túl hosszú időn keresztül”. Kenney egy fotót is közzétett, amely a szobor hűlt helyét mutatja. „Végre eltűnt” – írta a demokrata párti politikus.

(MTI)

Összesen 171 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát nálunk is szétverhetnék Szulejmán emlékművét a szigetvári Magyar- Török "Barátság Parkban". Csak úgy trianonról jutott az eszembe...

A Magyar Királyság és hosszútávon Magyarország tönkretevőjének emlékművet állítani a lehető legnagyobb idiotizmus. Batu kán nem kap szobrot?

A gyilkosságok 60%-át feketék követik el az Usában, miközben a népesség 13%-át sem teszik ki (egyébként az áldozatok többsége szintén fekete). Erről kéne szobrot mintázni.

Öntökönszúrás

Nem bukik. Fogadnék rá.

Raktárba??? Lenin elégedetten mosolyog a szoborparkban........Egy kis statisztika. Amerikában ma több fekete gyermek születik, mint fehér, az idő nekik dolgozik.

Németországban 2050-ben csak a lakosság fele lesz német származású. Olaszországban a lakosság dámai fogyását kizárólag a bevándorlók statisztikái enyhítik. S lehetne folytatni.

Ideje elkezdeni a kommunizmus építését. Államosítani a bankokat, a boltokat, az utolsó fűszerüzletig, elvenni a villákat, a luxus nyaralókat és autókat, karórákat, alapjövedelmet a bevándorlóknak is.

A fehér kultúrkör elesett, az alkonyat idejét éli.

Ez teljesen igaz, puccs, államcsíny. De h lesz választás, nyer Trump.

Összehasonlítás: Van olyan ország, ahol eltávolítják a vélt ellenségek
szobrát, Magyarországon Szulejmán szobrot kap, mert a történelem
az élet tanítómestere.

Ennyit az amerikai mélykultúráról...

Ahogy elnézem Vorosilov nejét, nem csodálom, hogy a frontot választotta.

Ugyanez jutott eszembe. Most, hogy beköszöntött az új bolsevizmus, miért nincs ismét Amerika Ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság? Több alapja lenne a működésének, mint annak idején.

Azt is felül kell értékelni, hogy miért léptek be az első és második világháborúba, amikor semmilyen veszély alatt nem álltak.

Gondolom ez üzenet a Marx-imádó EU-nak is:
Marx álláspontja ugyanis:
Következésképpen, a rabszolga kereskedelem előtt, a gyarmatok igen kevés terméküket küldték az Óvilágba, és nem változtatták meg a világot észrevehetően. Ezért a rabszolgaság egy kimagasló fontosságú kereskedelmi kategória. A rabszolgaság nélkül Észak-Amerika, a leghaladóbb ország, csak egy tekintélyelvű ország lenne. Ha Észak-Amerikát letöröljük a térképről csak anarchiát kapunk, valamint a kereskedelem és a modern civilizáció teljes elhalását.
Viszont a rabszolgaság eltörlésével magát Amerikát törölnénk le a térképről.
(Marx levele Pável Vasziljevics Annenkovnak 1846. december 28-án.)

Ezért a hozzászólásért kár volt: bizonyítottad, hogy nem sokat konyítasz a történelemhez, de sebaj, ez legyen a legfőbb gondunk a világon.

Ha egy ország megtagadja múltját, megtagadja saját magát is.

Gondolj bele, nemsokára július. Az a hónap egy rabszolgatartóról kapta a nevét! Ez így OK szerinted? Semmi lelkiismeretfurka? Mert érzéketlen tuskó vagy, azér! Na. Én megmondtam!

De az inkák is rabszolgatartók voltak leginkább, úgyhogy lényszíves ne használj ilyen kirekesztő szavakat!

Marhaság. Lee ellenfelei szerint is kitűnő, korrekt katona volt, a kezéhez pl. mészárlások elrendelése etc. nem tapadt. Kevesen tudják, hogy az Északiak is hívták katonai vezetőnek, de Ő mivel Délen született, azokat választotta.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés