Milyen lesz Magyarország 2120. június 4-én?

2020. június 4. 11:49

Kovács András
Origo
A 2050-es évekre végre nulla közelébe csökkent a hazai népesség fogyása.

„Kétszáz évvel ezelőtt ezen a napon írták alá a Magyarországot megcsonkító diktátumot Trianonban. Az országban 16 óra 30 perckor egy percre megállt az élet, hogy mindenki emlékezzen arra a szörnyű napra, de szerencsére ma már ez a nap annak a jelképe lett, hogy a legszörnyűbb helyzetből is talpra tud állni a magyar nemzet. 1991-ben a szovjet csapatok távozásával Magyarország ismét elnyerte függetlenségét. Az ország, ha lassan is, de elkezdett talpraállni.

A 2030-as évek elejére sikerült elérnie az akkor vezetőknek, hogy a magyarok már jobban éltek, mint az olaszok, vagy a spanyolok. A következő évek az Európai Unió széteséséről szóltak, bár ez kissé visszavetette a magyar növekedést, de az integrációnak egy olyan formája jött létre 2045-re, ami végre nem arról szólt, hogy Brüsszel, hogyan szól bele egyes országok belpolitikájába, hanem, hogyan tud valós segítséget adni.

A 2050-es évekre hosszas küzdelem után sikerült a magyar családpolitikának elérnie, hogy végre nulla közelébe csökkent a hazai népesség fogyása, sőt voltak már olyan évek, amikor minimális növekedés történt. Időközben a nemzetközi politika is alapvetően átalakult: Kína, India, és Ausztrália vezetésével a világnak azon hatalmai kerültek döntő pozícióba, akik mindenképpen szerették volna felülírni az első és a második világháború által ránk hagyott rossz kereteket.

Felismerték, hogy a Közel-Keleten, Afrikában és persze Európában csak akkor rendezhetőek a vitás kérdések, ha a korábbi döntéseket az érintettekkel közösen felülírják. Az új világrendszer, az Egyesült Államok, Oroszország és Nagy-Britannia végleges elgyengülése a 2070-es évek elejére Európában is elhozta a rég lezárt kérdések újranyitását.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miért is? A most megszületett gyerekek akkor lesznek harminc évesek. Ha marad a családpolitika (sőt, még hatékonyabb lesz, pl. a CSOK-ot felváltja egy célzottabb segítség), akkor simán belefér.
Mondjuk a cigányság integrálása egy másik kérdés.

Én is pont erre gondoltam a cikk olvasása közben. Csak az utolsó száz év történelmén látszik, hogy tíz-húsz év után már túl sok a véletlen faktor, ami miatt a mai tendenciákat nem lehet tovább vezetni egy jövőképre.
Viszont az utolsó mondat megmagyarázza a dolgot: "Tegyünk azért, hogy 100 év múlva egy ilyen napra ébredhessünk!"

Ez egy alternatív jövő, amit el lehet érni, ha teszünk érte.

Érdekes egyébként a csatolt térkép, ott már Magyarország része a Felvidék és Erdély nagy része - viszont a globális felmelegedésről sem felejtkeztek el, Európa egy része víz alatt, köztük Magyarország közepe is, Egyiptom-Libia pedig az Északafrikai Iszlám Föderáció része.

Persze. Nyilván a jövőkép bemutatása mindenhol egy ideológia (kevésbé csúnyán mondva egy világnézet) alapján történik.
Aki azt leírta, az a saját világnézetét próbálta áttolni a jövőképe alapján.

Hát igen, ha Kárpátalja egy-az-egyben leválna Ukrajnáról és csatlakozna az EU-hoz, akkor kimondatlanul is Magyarország autonóm tartományaként tenné azt. Én ezzel teljes mértékben együtt tudnék élni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés