Londonban is tízezrek tüntettek Floyd halála miatt

2020. június 3. 21:48
A fajgyűlölet ellen vonultak utcára a tüntetők. A tiltakozás békés volt.

Tízezrek tüntettek Londonban szerdán a fajgyűlölet ellen a fekete bőrű amerikai George Floyd halálához vezető minneapolisi rendőri erőszakot követően.

A fegyvertelen afroamerikai férfi azután halt meg, hogy múlt hétfőn letartóztatás közben egy fehér rendőr a nyakára térdelt. A brutális letartóztatás az 1960-as évek polgárjogi harcai óta a fajgyűlölet elleni legnagyobb tüntetéshullámot váltotta ki az Egyesült Államokban.

A rasszizmus ellen tiltakoztak

A tüntetők a világ több városában az utcára vonultak George Floyd iránti szolidaritásuknak hangot adva és kifejezve dühüket a rasszizmus miatt. A londoni tüntetők George Floyd nevét és a „Számítanak a fekete életek” jelszót skandálták a belváros felé menetelve. A Parlament terén, a Trafalgar téren és más helyszíneken sokan fél térdre ereszkedtek, a himnusz alatt térdelő Colin Kaepernick amerikaifutball-játékos módjára tiltakozva, hogy elítéljék a feketék elleni rendőri brutalitást.

Néhány tüntető felszólította a megmozdulást biztosító rendőröket a „térdelésre”, többen eleget is tettek a felszólításnak. „Azért jöttünk ide a barátainkkal, hogy megkongassuk a vészharangot, hogy zajt csapjunk a felsőbbrendűségi rendszerek lebontása érdekében” – mondta Karen Koromah 30 éves projektmenedzser a Reuters hírügynökségnek.

A Downing Street 10, a miniszterelnöki hivatal előtt többen fütyültek, mások a New Scotland Yard, a londoni rendőrkapitányság épülete előtt fütyültek és térdepeltek. Egyes tüntetők kezében „Az Egyesült Királyság nem ártatlan: a kevésbé rasszista is rasszista”, „A fajgyűlölet globális kérdés” feliratú transzparenseket tartottak. A megmozdulás szinte teljes nyugalomban folyt, mindössze néhány perces összetűzés volt rendőrök és a tüntetők között a Downing Street 10 előtt.

Johnson az épületben volt a tüntetés alatt

Boris Johnson brit kormányfőt, aki a tüntetés idején az épületben tartózkodott, és a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos napi sajtótájékoztatóját tartotta, arról kérdezték, mit mondana Donald Trump amerikai elnöknek Floyd haláláról és az azt követő tüntetésekről.

„Gyászolom George Floydot, megdöbbentést és undort éreztem amiatt, ami vele történt” – mondta. „Azt üzenem Trump elnöknek, mindenkinek az Egyesült Államokban Nagy-Britanniából – és meggyőződésem szerint ezt a véleményt osztja az emberek túlnyomó többsége világszerte –, hogy a fajgyűlöletnek és a rasszista erőszaknak nincs helye a társadalmunkban.”

Johnsont a múltban több rasszistának tartott kijelentése miatt bírálták. 2018-ban külügyminiszterként azt írta egy napilapban, hogy a burkát viselő muszlim nők úgy néznek ki, mint a bankrablók vagy a levelesládák.

A Downing Streeten néhány tüntető most is azt skandálta, hogy „Boris rasszista”.

A brit rendőrség vezetői elmondták: megdöbbentek azon, ahogyan Floyd az életét vesztette, és az amerikai városokban kitört erőszak miatt, de felszólították a brit tüntetőket, hogy működjenek együtt a rendőrséggel, miután a koronavírus-járvány miatti korlátozások továbbra is érvényben vannak.

(MTI, Euronews)

Összesen 108 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ott is sok a fekete ember. Azért van még pár angol is.

Mit mondhatott volna mást. Náluk is akkora balhét csináltak volna a feketék és az antifák, mint az USA-ban.

Mégis, mi közük van a londoni tüntetőknek egy amerikai belügyhöz? Az egész arra emlékeztet, amikor a szocialista táborban még a 60-as években a szintén bűnöző Angela Davisért ment a hisztérikus szolidaritás. Valakik nagyon keltik, szervezik a nemzetközi felfordulást, valakiknek nagyon hiányzik a balhé. Úgy látszik, a világ nem akar kellő mértékben újbolsevik, liberális lenni.

Nem is volt rasszizmus.
Csak a szervezők így döntöttek.
Évente 1100 ember hal meg az USA-ban rendőri intézkedés következtében. Az esetekben minden bőrszín előfordul mindkét oldalon.
Ezt a felállást várták a szervezők: fehér rendőr és fekete áldozat.

Spontán. Na, ne röhögtess már!

Amerikában eljött az ideje, hogy hazazavarják a rendbontókat, fosztogatókat. Bármilyen eszközzel, bármilyen áron, mert ebben az esetben az egy meghalt bűnözővel szemben áll több tízezer ember kára, sebesültek sokasága és egy megölt fekete rendőrtiszt. Ezt a helyzetet fel kell számolni.

Egy ember miatt tízezrek tüntetnek Londonban, 148 millió kommunizmus áldozatnak meg a gyilkosokkal való szövetség volt a jutalma. Rendkívül logikus és decens.

Igen. Az angolok bőrszín szerint ismerhetők fel.

Rossz helyen kekeckedsz, mert szeretném, hogy a következő pápa a fekete Sarah bíboros legyen.
Olvasd el a könyveit, én a napokban fogom megvenni.

Social distancing. :)))))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés