Trump a kormányzóknak: Gyengék vagytok, így át fognak gázolni rajtatok

2020. június 1. 22:14
Az elnök felkérte a tagállamok vezetőit és rendfenntartó erőit, hogy szabjanak gátat az erőszaknak és a fosztogatásoknak, melyekért a radikális baloldali csoportokat és az Antifa nevű, anarchista mozgalom tagjait tartja felelősnek.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Egyesült Államok több nagyvárosában is attrocitások zajlottak az elmúlt napokban, annak következtében, hogy egy hete egy afroamerikai férfi életét vesztette egy durva rendőri intézkedést követően.

George Floydot egy igazoltatás során négy fehér rendőrtiszt a földre kényszerítette, majd egyikük percekig térdelt a nyakán. A férfi levegőért könyörgött, később pedig a kórházba szállítás közben meghalt. A minneapolisi rendőrség pénteken bejelentette: gyilkosság vádjával őrizetbe vették Derek Chauvint, azt a rendőrt, aki Floyd nyakára térdelt.

„Uralnotok kell a helyzetet!”

Donald Trump amerikai elnök hétfőn egy videós konferenciahíváson azt mondta az államok kormányzóinak, hogy az elmúlt napok erőszakos zavargásai azért harapózhattak el, mert „gyengék”, nem léptek fel kellő határozottsággal az elmúlt napok eseményeivel szemben.

„Uralnotok kell a helyzetet, ha nem teszitek, az időt vesztegetitek. Át fognak gázolni rajtatok”

– fogalmazott az elnök.

A hívás során Trump többször megkérdőjelezte a kormányzók és a nagyvárosi polgármesterek hétvégén meghozott döntéseit, valamint arra kérte őket, hogy szükség esetén használják fel a Nemzeti Gárdát és/vagy éljenek más katonai lehetőséggel.

„Néhányan nagyszerű munkát végeztek, de sokan közületek nem”

„Hibát követtek el, ostobának tüntetitek fel magatokat” – mondta egy ponton az elnök. „Néhányan nagyszerű munkát végeztek, de sokan közületek nem – ez nem valami nagyszerű nap hazánk számára” – fogalmazott Trump.

Az elnök elmondta,

„ez az erőszak a radikális baloldalról származik – tudjátok, mindenki tudja –,

de vannak fosztogatók is, emberek, akik úgy gondolják, hogy ingyen cuccokat kaphatnak. Berohannak boltokba és televízióval futnak ki onnan” – fogalmazott.

„Ezek a fosztogatók azt hiszik, hogy szabadon megússzák”

Trump elmondta: „láttam, hogy egy gyerek megfog egy csomó cuccot, beteszi egy vadonatúj autó hátuljába és elhajt. Mindegyik ilyen srácról van felvételetek. Miért nem állítjátok bíróság elé őket? Minél keményebbek vagytok most, minél határozottabbak vagytok, annál kevésbé valószínű, hogy ütés ér titeket” – mondta az elnök. Mint mondta: „ezek a fosztogatók azt hiszik, hogy szabadon megússzák”. 

A telekonferencián részt vett William Barr igazságügyi miniszter és Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője is. Barr kifejtette, hogy az erőszakos cselekményeket „szélsőséges agitátorok” követik el és a helyi rendfenntartó erők fellépését szorgalmazta. Mint mondta: terrorellenes egységeket fognak alkalmazni a felbujtók beazonosítására és megfékezésére.

„Én sem szeretem a maga retorikáját”

J. B. Pritzker, Illinois állam demokrata párti kormányzója az elnök által mondottakkal kapcsolatban úgy fogalamzott: őt inkább az elnök retorikája aggasztja különösen. „Nyugalomra kell felszólítanunk, rendőrségi reformra kell felszólítanunk, de az a retorika, amely a Fehér Házból jön, ront a helyzeten” – mondta Pritzker, aki Trumphoz hasonlóan maga is milliárdos üzletember. Trump nem hagyta válasz nélkül Pritzker megjegyzését: „én sem szeretem a maga retorikáját” – fogalmazott.

Donald Trump az elmúlt napokban többször is elítélte a rendőri erőszakot, amelynek következtében május 25-én este Minneapolisban a 46 éves George Floyd életét vesztette. Az elnök felhívta Floyd családját is, hogy együttérzését fejezze ki, majd külön felkérte az igazságügyi minisztériumot és a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) a történtek átfogó kivizsgálására.

A CBS eredeti bejegyzését (angol nyelven) ide kattintva olvashatja.

 

*Vasárnap az egyik Twitter-bejegyzésében az amerikai elnök azt is kilátásba helyezte, hogy az Antifát az Egyesült Államok a terrorszervezetek listájára helyezi majd – a szerk.

Összesen 65 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Trump hiába foglalt állást a rendőri erőszak ellen a konkrét történetben, a demokraták meg az antifák jó alkalmat látnak az esetben egy kis Trump-elleni hepajra. Ők is a "minél rosszabb, nekünk annál jobb" elvet vallják, mint a mi ballibáink.

A fosztogatók meg a történettől függetlenül egyszerűen antiszociális vadállatok.

Amerikában a rendőr nem azért van, hogy bohócot csináljanak belőlük. Ha ez a szerencsétlen követi az utasítást, még ma is élne. Valamit csak elkövetett, ha kihívták rá a zsarukat.

Trump meg fogja oldani.
Az arcvonalak világosabbak lesznek, mint előtte.
És a következő időszak olyan forró lesz, amilyen az USA történetében még nem létezett, megközelítőleg sem.
Az amerikai társadalom azonban megmenekülhet, ha Trump a hatalombitorló mélyállamot szétzúzza.
Ehhez ő sajnos koros, egyetlen kérdés marad: lesz-e Trumpnak méltó folytatója.

Ha valaki a rendőr felszólítására nem engedelmeskedik, jön az erőszak. Gondolom, ez egyértelmű, az egész így kezdődik. Az erőszak mértéke nyilván szabályozva van. De akkor is ott kezdődött az egész, hogy nem engedelmeskedett a rendőrnek, tehát, a folyamatot ő indította el.

Trump mondta: Ezek a fosztogatók azt hiszik, megúszhatják!
Van rá precedens, ami alapján jogosan hihetik.

1992-ben Los Angelesben iszonyú zavargások törtek ki, amelyben rengeteg üzletet kifosztottak, rengeteg épületet és autót felgyújtottak é 53 embert megöltek a rendőrterror ellen tiltakozó vandálok.
A sajnálatos eseményeket az váltotta ki, hogy az afroamerikai Rodney Kinget, aki 185km/h sebességgel száguldozott Los Angelesen át, menekülve a rendőrök elől, félve attól, hogy ha elkapják, rablás miatt kiszabott próbaidős büntetését is le kell tölteni. Végül elkapták de a nagy erejű férfi sokáig ellenállt a rendőröknek.
A küzdelmet valaki hosszasan filmezte, majd később átadta a médiának mint a vad rendőri erőszak bizonyítékát.
De a szerencse nem hagyta cserben Rodney Kinget. Az őt ért sérelmekért polgári pert indított Los Angeles városa ellen és 3,8 millió dollárt kapott, amiből boldogan élt, míg meg nem halt 2012-ben.

Azt hiszem, te blokkolsz le az abszolút egyértelmű kérdés előtt:

1. Hamis pénzzel fizetett, ezért kihívták a zsarukat
2. A rendőri felszólításnak nyilván nem tett eleget, ezzel elindította az eseményeket.
3. A rendőr ezek után hibázhatott, de lássuk be azok a rendőrök ott nem dísznek vannak.

Ha az áldozat nem fizet hamis pénzzel, lebukás után pedig nem száll szembe a rendőrrel, akkor nem került volna sor a kényszerítő intézkedésre. Tanulság, kétszer is elkerülhette volna a sorsát, hiába írható az a rendőr számlájára.

Egyszerű logika, még akkor is, ha neked ez magas.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés