Trianon velünk lesz örökre

2020. június 1. 14:22

Ungár Péter
Facebook
A trianoni tragédia nem oldódik meg az EU-s tagsággal.

„»Trianont nem lehet elfelejteni, mert nem is hagyják, hogy elfelejtsük.« Markó Béla

A magyar történelem egyik legsikeresebb korszaka a dualizmus időszaka volt. Ha végignézünk épített emlékeinken egyértelművé válik, hogy a dualizmus a fejlődés, a modernizáció és a középhatalmi státuszunk korszaka volt. Ehhez egy sikertelen forradalom, egy sikeres politikai kompromisszum és egy pragmatikusan gondolkozó politikai csoport kellett.

A kiegyezés volt az, ami megalapozott egy olyan parlamentáris alkotmányos monarchiának, ahol a béke és a jobb életre való törekvés valódi lehetőségek voltak, mert valódi tartalommal bírtak.

Rendkívüli és nagyon traumatikus, hogy ezt az alapvetően sikeres korszakot egy világháború és a trianoni békediktátum zárta le. Trianon tragédiája éppen ezért kettős: megcsonkította Magyarországot és végérvényesen szétszakította az Osztrák-Magyar Monarchiát, ráadásul így Moszkva és Berlin érdekszférájába taszította a régiót.

Az Osztrák-Magyar Monarchia és a történelmi Magyarország szétesése egy olyan geopolitika tragédia volt, ami nagyban hozzájárult a második világháború és a vasfüggöny borzalmaihoz.

A trianoni békediktátum egy eleve elhibázott békerendszer része volt, hiszen alapvető célját, a béke fenntartását sem tudta megvalósítani, továbbá a saját ideológiájának sem tudott megfelelni: Magyarország szempontjából sem az önrendelkezést, sem a népakaratot nem tartotta be. Egy diktátum volt, egy kicsinyes politikai bosszú, amely igazságtalan módon szétszabdalta a történelmi Magyarországot.

Hamisak azok a hangok, akik egyértelműen és direkt módon a magyar politikai elit döntéseivel, nemzetiségi vagy a - legérthetetlenebb módon - szociálpolitikájával hozzák összefüggésbe a trianoni tragédiát – mert bár ezek a politikák vagy döntések lehetnek egyenként vagy összességében hibásak, nem egyszerűen ezek vezettek Trianonhoz.

Ugyanis, ahogy Gerő András mondja

»A történelmi Magyarország 1867-tel, a Habsburgokkal történő kiegyezés nyomán állt helyre. (…) A történelmi Magyarország létét a Habsburgokkal való kiegyezés biztosította, s a Habsburg Birodalom megszűnésével ez a biztosíték megszűnt.«

A történelmi Magyarország szétesése az egyik legfájóbb pontja múltunknak és a jelenünknek. A mai napig úgy élnek magyarok a Kárpát-medencében, hogy számukra a magyar nyelvhez, a magyar oktatáshoz, a magyar kultúrához való hozzáférés nem alapjog és napi küzdelem része. Elfogadhatatlan számunkra, hogy egyes államok vezetői megalázzák és felhasználják őket politikai harcukhoz, hogy az Európai Unióban elfogadott kettős állampolgárság lehetősége nem illeti meg őket és elfogadhatatlan az is, hogy rendszeresen megtagadják őket belföldön, mint a nemzet részeit.

A trianoni tragédiát nem fogja feloldani a jövőbetekintés parancsa, nem oldódik meg az EU-s tagsággal. Az, hogy »ne a múltba, hanem a jövőbe nézzünk« nem elegendő tanács ilyenkor. Trianon a magyarok közösségének közös sérelme, és mint minden nemzetnek nekünk is jogunk van beszélni a közös sérelmeinkről, főleg a századik évfordulón.

Ahogy az EU és a jövőbetekintés sem oldja meg Trianont, ugyanúgy nem oldják meg a tragédiát az összeesküvés-elméletek, a belső kirekesztés: bár könnyű megoldásokat kínálnak, de nem néznek szembe a geopolitikai realitásokkal.

A helyzet sajnos az, hogy nincs megoldása és feloldása a Trianoni tragédiának. Velünk lesz örökre.

A legtöbb, amit tehetünk, hogy tanulunk Trianon tragédiájából. Azt, hogy bármikor bekövetkezhet egy újabb tragédia Magyarországgal, illetve hogy mi csak egy szereplője vagyunk a világpolitikának és éppen ezért senki sem fog a mi érdekeinkért kiállni, csak mi magunk tudunk.

A magyar nemzet egy és bonthatatlan. Vigyázzunk rá.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 116 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"....nincs megoldása és feloldása a Trianoni tragédiának. Velünk lesz örökre." - örökké nem. Hogy meddig, a születések számától függ.

Egy kis gyógyírt a kettős állampolgárság elfogadása jelentett:

https://index.hu/belfold/2010/..

Bár minden baloldali egyetértene ebben a kérdésben!
Viszont a kezdő mondatával: "A magyar történelem egyik legsikeresebb korszaka a dualizmus időszaka volt." nem értek egyet, a Honfoglalástól egészen a Mátyás királlyal bezárólag sokkal sikeresebb korszak volt, nem egy nagyobb birodalom "örökös tartománya" voltunk, hanem önerőből középhatalom.

Még mindig nem tudom eldönteni, hogy mi vagy:
- szimpla elmeroggyant,
- vagy egy nagyívű paródia.

Ezeknek a dumáknak nincs ám nagy sikere Erdélyben... Gondoltam, szólok.

Mondták már, hogy idióta vagy? Jó, tudom, mondták, csak nem hiszed el, és a kör ezzel bezárul.

Majd azért egyszer hasonlíts össze egy nemzetiségi térképet a trianoni államhatárokkal, és ha rájöttél, hogy többmilliós magyar kisebbség rekedt minden józan indok nélkül a trianoni határ túlsó oldalán, és hogy józan határvonalat leginkább egy bizonyos Adolf Hitler húzott a régióban, akkor magadtól rájöttél valamire, amiben én a fentiek miatt nem tudok segíteni.

Hát, igen. A kör bezárult.

Azért írtam középhatalmat, mert mindig volt nagyobb szomszéd, hol Bizánc, hol a Német-Római birodalom, hol az Oszmán Birodalom.
Az is igaz viszont, hogy hiába voltak nagyobbak, 1490-ig betört fejjel mentek haza :)

A bécsi döntések elviselhető kompromisszumot jelentettek. Utána nemzeti ünnepeken csak háromnegyedre voltak leeresztve a nemzeti zászlók.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés