Újranyílt az Al-Aksza-mecset Jeruzsálemben

2020. május 31. 12:46

Több mint két hónap után megnyitották Jeruzsálemben az Al-Aksza-mecsetet, az iszlám harmadik legszentebb helyét – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet vasárnap.

2020. május 31. 12:46

A Jeruzsálem óvárosában, a Templom-hegyen (arab nevén a Haram al-Sarif teraszon) lévő mecsetet március 15-én zárták be, és a ramadán böjti hónap teljes időszakában is zárva volt, hogy megakadályozzák a koronavírus terjedését a szent helyen, ahol hagyományosan szorosan egymás mellett imádkoznak a muzulmánok. Vasárnap hajnalban muszlim hívők százai gyülekeztek a kultikus, Nagy Heródes király idején terasszá feltöltött domb kapuinál, sokan közülük a földre borultak, és megcsókolták a talajt amikor beléptek.

Az új egészségügyi rendszabályok szerint minden hívőnek magával kell hoznia saját imaszőnyegét, szájmaszkot kell viselnie, és az imádkozók között legalább két méteres távolságot kell tartani. A Templom-hegyen két zárt terű mecset és mintegy száznegyven holdas szabad terület szolgálja az imádkozókat. A nyitás előtt alaposan fertőtlenítették és megtisztították az al-Aksza mecsetet és az aranykupolás Sziklamecsetet, amelynek helyén a szakértők szerint i. sz. 70-ig, a zsidók jeruzsálemi – a rómaiak által lerombolt –temploma állt.

Az izraeli biztonságiak teljes készültségben várták a hajnalban a mecsethez érkező muzulmán hívőket, mert a városban igen feszült a légkör, miután szombaton a rendőrök Jeruzsálem óvárosában lelőttek egy tévedésből merénylőnek vélt, autista palesztin fiatalt.

A zsidók által Templom-hegynek nevezett Mecsetek terén áll az iszlám harmadik legszentebb imahelye, az Al-Aksza-mecset, de a tér a zsidók számára is kiemelkedően fontos, mert az ókorban itt állt a jeruzsálemi Szentély.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. május 31. 17:16
A Templom azon a hegyen épült, ahol az Úrnak pusztító angyala végül megállt. Az angyal járvánnyal ölte a népet azért a bűnért, hogy Dávid népszámlálást tartott. Szóval, ahol a járvány abbamaradt, ott az Isten parancsára Dávid oltárt építtetett az Úrnak, később itt épült fel a templom. A jebuzeus Arauna szérűje helyén. A sztori itt (elég érdekes, szerintem): http://www.biblia.hu/biblia_k/k_10_24.htm
Kvasztics Fedor
2020. május 31. 17:16
Az Al Aksza mecset a képen látható Sziklamecsettel szemben a Templom hegy ellenkező oldalán van.
zöldalma
2020. május 31. 16:56
Ha a béke vallása az iszlám, akkor ideje lenne a Templom hegyen (újra)felépíteni, egy keresztény templomot és zsinagógát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik