Sikeresen dokkolt a SpaceX

2020. május 31. 21:29

Felbocsátása után 19 órával sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson a SpaceX űrhajója.

2020. május 31. 21:29

A Crew Dragon űrhajó két asztronautája, Robert Behnken és Douglas Hurley a NASA szerint várhatóan négy hónapon keresztül dolgozik majd a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) csatlakozva a már ott lévő három másik űrhajóshoz, az amerikai Chris Cassidyhez, valamint Anatolij Ivanisin és Ivan Vagner orosz űrpilótákhoz. Cassidyék kis ünnepséggel köszöntötték az újonnan érkezetteket.

„Igazi megtiszteltetés, hogy részese lehetek annak a kilenc éve tartó erőfeszítésnek, hogy amerikai űrhajó kapcsolódhasson a Nemzetközi Űrállomáshoz"; fogalmazott a megérkezés után Hurley, s egyben gratulált az Elon Musk tulajdonában lévő magánvállalat, a SpaceX munkatársainak is az eddigi munkájukhoz.

Behnken és Hurley bejelentette az amerikai űrközpontnak, hogy Endeavournak (Törekvés) nevezte el az űrhajót. „Volt néhány oka, hogy ezt a nevet választottuk: az egyik éppen az, hogy a NASA, a SpaceX és az Egyesült Államok 2011 óta, a Shuttle program óta tartó hihetetlen törekvéséről van szó" – mondta Hurley. Másik okként személyes emléket jelölt meg. Mind ő, mind Behnken ugyanis az első űrrepülését az Endeavour űrsiklón tette meg.

Az Endeavour az ötödik és egyben az utolsó amerikai űrrepülőgép volt, amelyet a Challenger űrrepülőgép helyettesítésére építettek meg a Challenger-katasztrófa után. Utolsó útjáról az Endeavour 2011 júniusában tért vissza.

A Crew Dragont helyi idő szerint szombat délután bocsátották fel a floridai Cape Canaveral űrközpontból. Az Egyesült Államokban történelminek minősítették a felbocsátást, ugyanis kilenc év után először indultak az Egyesült Államokból asztronauták a Nemzetközi Űrállomásra.

Az amerikai űrkutatási és űrhajózási hivatal (NASA) ezúttal nem önerőből, hanem Elon Musk milliárdos SpaceX nevű magánvállalatával együttműködve bocsátotta fel az űrhajót. Ez az első alkalom az amerikai űrhajózás történetében, hogy a NASA magáncéggel együttműködve indított űrexpedíciót.

Az indításnál jelen volt Donald Trump amerikai elnök, Mike Pence alelnök és Elon Musk, a SpaceX dél-afrikai születésű elnök-vezérigazgatója.

(MTI)
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amaurote
2020. június 01. 11:41
nemzetközi űrállomás??? de hiszen az antikrisztusi globalista sátánista pogány ateista materialista!
pemete jakab
2020. június 01. 09:53
"Sikeresen dokkolt a SpaceX" Ha nem dokkolt volna, az sokkolta volna az amcsikat.
ellenforradalmár
2020. június 01. 07:51
"Igazi megtiszteltetés, hogy részese lehetek annak a kilenc éve tartó erőfeszítésnek..." Ahhoz képest, hogy 1961-ben jár először ember az űrben és 8 évre rá már a Holdon járkált, ez nem nagy teljesítmény. Bár nekem gyanús ez a 8 év alatt a földkörülről a Holdra...
még fokozza
2020. június 01. 06:21
A Vénuszon karbonil-szulfidot találtak. A legkézenfekvőbb magyarázat a jelenlétére, hogy mikroorganizmusok termelték. Ha a Vénuszon megélő mikroorganizmusok találkoznak a Föld élővilágával igencsak komoly hatást gyakorolnak rá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik