Sikeresen dokkolt a SpaceX

2020. május 31. 21:29
Felbocsátása után 19 órával sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson a SpaceX űrhajója.

A Crew Dragon űrhajó két asztronautája, Robert Behnken és Douglas Hurley a NASA szerint várhatóan négy hónapon keresztül dolgozik majd a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) csatlakozva a már ott lévő három másik űrhajóshoz, az amerikai Chris Cassidyhez, valamint Anatolij Ivanisin és Ivan Vagner orosz űrpilótákhoz. Cassidyék kis ünnepséggel köszöntötték az újonnan érkezetteket.

„Igazi megtiszteltetés, hogy részese lehetek annak a kilenc éve tartó erőfeszítésnek, hogy amerikai űrhajó kapcsolódhasson a Nemzetközi Űrállomáshoz"; fogalmazott a megérkezés után Hurley, s egyben gratulált az Elon Musk tulajdonában lévő magánvállalat, a SpaceX munkatársainak is az eddigi munkájukhoz.

Behnken és Hurley bejelentette az amerikai űrközpontnak, hogy Endeavournak (Törekvés) nevezte el az űrhajót. „Volt néhány oka, hogy ezt a nevet választottuk: az egyik éppen az, hogy a NASA, a SpaceX és az Egyesült Államok 2011 óta, a Shuttle program óta tartó hihetetlen törekvéséről van szó" – mondta Hurley. Másik okként személyes emléket jelölt meg. Mind ő, mind Behnken ugyanis az első űrrepülését az Endeavour űrsiklón tette meg.

Az Endeavour az ötödik és egyben az utolsó amerikai űrrepülőgép volt, amelyet a Challenger űrrepülőgép helyettesítésére építettek meg a Challenger-katasztrófa után. Utolsó útjáról az Endeavour 2011 júniusában tért vissza.

A Crew Dragont helyi idő szerint szombat délután bocsátották fel a floridai Cape Canaveral űrközpontból. Az Egyesült Államokban történelminek minősítették a felbocsátást, ugyanis kilenc év után először indultak az Egyesült Államokból asztronauták a Nemzetközi Űrállomásra.

Az amerikai űrkutatási és űrhajózási hivatal (NASA) ezúttal nem önerőből, hanem Elon Musk milliárdos SpaceX nevű magánvállalatával együttműködve bocsátotta fel az űrhajót. Ez az első alkalom az amerikai űrhajózás történetében, hogy a NASA magáncéggel együttműködve indított űrexpedíciót.

Az indításnál jelen volt Donald Trump amerikai elnök, Mike Pence alelnök és Elon Musk, a SpaceX dél-afrikai születésű elnök-vezérigazgatója.

(MTI)
 

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem akarok rosszmájú lenni, de gyurcsányi vagy a lölőék ezt 10X-esen túlárazva is csak úgy tudták volna megcsinálni, hogy a libalegelő túlsó végén beleesett volna az uszodába...
Persze minegyik banda azt kommunikálta volna, hogy a kudarc ellenére ez egy sikertörténet és a világ minket figyel/irigyel stb.

Nem akarok rosszmájú lenni, de gyurcsányi vagy a lölőék ezt 10X-esen túlárazva is csak úgy tudták volna megcsinálni, hogy a libalegelő túlsó végén beleesett volna az uszodába...
Persze minegyik banda azt kommunikálta volna, hogy a kudarc ellenére ez egy sikertörténet és a világ minket figyel/irigyel stb.

A Térség-sorozat egyik kötetében olvastam egy izzasztó fölvetést: az igaz, hogy idegen egysejtűek nem tudnak a mi sejtjeinkhez kapcsolódni, de attól még nyersanyag-bányának tekinthetnek bennünket...

Szóval mondjuk szükségük van szénre és vízre a saját sejtjeik szaporodásához, és kitermelik belőlünk...

A világegyetem a Földön kívül eddig sterilnek bizonyult, de ha mégis megérkeznének valami idegen egysejtűek, és találnának benned mindenféle számukra hasznos anyagokat, amikből jól tudnak osztódni, szerinted nem tennék meg?

Ja, ez az új neved? Szia!

Hát, mindenesetre Bajkonur mostanában eléggé profitorientáltan működik...

Ezzel együtt, ez, ami most történt, legföljebb annyit jelent, hogy az amcsik újra beszálltak a versenybe. Valódi hír az lesz, ha esetleg újra szétnéznek a Holdon, szenzáció meg az, ha a Marson is szétnéznek. És még mindig messze leszünk attól, hogy az emberiség számára ténylegesen megnyíljon a világűr...

Lovagolhatsz ezen, de mindenképpen amerikai siker. Az már nagyobb probléma némileg, hogy még csak most érték utol Gagarint.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés