Mert megint itt tartunk: nem, nincs olyan, hogy cigánybűnözés

2020. május 29. 15:32

Pósfai Orsi
Mérce.hu
A karlendítéstől kezdve, a „ria, ria, Hungárián” át, az „igenis van cigánybűnözésig” volt minden.

„A cigánysággal szembeni újabb gyűlölethullámban (nem a csütörtöki volt ugyanis az első jelentős szélsőjobbos megmozdulás a közelmúltból, gondoljunk csak a Mi Hazánk 2019-es törökszentmiklósi és idei miskolci vonulásaira) természetesen nem szabad elfeledkezni a kormány, és személyesen Orbán Viktor felelősségéről sem.

A kormány szegregáló, kizárólag a közép- és felsőosztályt támogató politikája csak mélyíti a szakadékot a magyar társadalom egyes rétegei és csoportjai között, az pedig, ahogy a miniszterelnök például a gyöngyöspatai kártérítési ügy kapcsán nyilatkozott a roma lakosságról, normává emeli a rasszista beszédet. Ha maga Orbán Viktor is »bennszülötteket« emleget a kisebbséggel szemben, akik miatt »a többségnek idegennek kell éreznie magát a saját hazájában«, akkor miért ne beszélhetne Novák Előd is »magyargyűlöletről« és »lincselő hordákról«?

Szögezzük le még egyszer: ami múlt szombaton a Deák téren történt, szörnyű tragédia. Az áldozatoknak és családjuknak, szeretteiknek igazságot kell szolgáltatni. De egy teljes kisebbség megbélyegzése, a »cigánybűnözés« emlegetése nem ezt az eredményt fogja elérni, hanem legfeljebb növekvő társadalmi feszültséget, legrosszabb esetben pedig további tragédiákat. Ne dőljünk be a gyűlöletkeltésnek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 134 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

https://videa.hu/videok/film-a..
4:07-től hogyan kell nevezni azt, ami.

Európában, a Balkántól nyugatra, a cigányokat először a XV. században írták le.
Mint keresztény zarándokok jelentek meg, olyan vezetőket követve, akik meglehetősen hivalkodó címeket használtak.

Mivel az a keresztény lakosság kötelessége volt, hogy a zarándokokat segítsék, különösen akkor, ha különböző uralkodók ajánlásaival rendelkeztek, a cigányok elkezdtek visszaélni a kor keresztényeinek vallásosságával. A cigányok ajánlóleveleket mutattak fel, többek között Zsigmond magyar királytól is, úgy állítva be magukat, hogy őseik bűneiért vezekelnek, akik elutasították a keresztény tanításokat. Őseik ezen bűneiért ítéltettek arra, hogy zarándokként vándoroljanak a földön mások jótékonyságán függve.

Először a cigányokat tisztelettel kezelték, hamarosan azonban olyan hírnévre tettek szert, mint tolvajok, tenyérjósok és gyanús becsületességű lókupecek. Egy korabeli német krónika említi, hogy ők nagy tolvajok voltak, különösen az asszonyaik, amiért többüket el kellett fogni és kivégezni. Hasonlóan ír egy kora XV. századi olasz krónika is

(Forrás: Kevin MacDonald: A People That Shall Dwell Alone (Egy nép mely egyedül kell lakjon), Writers Club Press, 2002, xvii.old.)

Náci bűnözést is tagadsz vagy csak cigány bűnözést?

Hát, cicus, azért azon el kellene tűnődni, hogy ez az állat a semmiből került-e elő, vagy netán körülvette őt egy olyan haveri kör, amely az eddigi hőstetteire biztatta, és amelynek meglehetősen karakteresen pigmentált bőrszíne volt.

Az nem számít, hogy a facebook bejegyzései alapján az elkövető volt rasszista, a libsiknek ilyenkor muszáj kinyalniuk a cigányok valagát. Munkaköri kötelesség.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés