Az önkormányzatok azonnali támogatását kéri az MKKSZ

2020. május 29. 10:33
A szakszervezet aggódik a dolgozókért.

Levélben kéri a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy kezdeményezzen azonnali egyeztetéseket az önkormányzatok támogatásáért.

A levélben az áll: az önkormányzatok a veszélyhelyzet idején azonnal léptek, külön intézkedéseikkel hozzájárultak a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozásához, segítették a lakosságot, kiemelten az idősebb korosztályt, az ellátásra szorultakat és az alacsony jövedelműeket. A kormányzati intézkedések – például a gépjárműadó megvonása, a parkolási díj megszüntetése – azonban az önkormányzati bevételek csökkentéséhez vezettek. Ez a védekezési költségekkel együtt veszélyezteti az önkormányzati dolgozók munkahelyét – írták.

Kiemelték: az önkormányzatok gyors, azonnali támogatására azért van szükség, hogy ne kerüljenek csődhelyzetbe, megtarthassák szakembereiket a jelenlegi létszámban és bérszinten, továbbra is elláthassák feladataikat, valamint hogy a járvány második hulláma esetén ismét megakadályozhassák a vírus terjedését. A szakszervezet a levélben többi között arra tett javaslatot, hogy a kormány biztosítsa a gépjárműadó második féléves összegét, költségvetési támogatással segítse a munkahelyek védelmét, a dolgozók bérezését, és finanszírozza a járvány elleni védekezés költségeit.

(MTI)

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az iparűzési adó és a gépjárműadó már a bevezetéskor is tévesen lett a helyi adók körébe téve, mert jellegénél fogva központi adó lenne, ahogy a társasági adó.
E két adónap ugyanis nem ott keletkezik ahol ezt beszedik és elköltik. Az iparfejlesztés, szolgáltatás sem csak önkormányzati forrásból történik, hanem döntően központi forrásból.

Mindez együtt indokolja, hogy a központi adók közé tartozzon és az ország összes önkormányzata részesüljön belőle.
A két adónemből befolyt bevételeket pedig nem az önkormányzatok közvetlen működésére - bér-, létszámemelésre - kellene fordítani, hanem a reálgazdaság fejlesztésére. Így példáúl a Fővárosi Önkormányzatnál nincs szükség annyi főpolgármester helyettesre, tanácsadóra és az őket kiszolgáló személyzetre.

jav.
E két adónap = E két adónem

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés