Tíz éve a családok szolgálatában

2020. május 28. 9:05

Fűrész Tünde
Magyar Nemzet
A gyermekes háztartások a bankok, az ingatlanforgalmazók és az autókereskedők legjobb ügyfelei.

„Tíz évvel ezelőtt olyan történelmi változás következett be Magyarországon, amely alapjaiban változtatta meg hazánkban a családok helyzetét és általában a családi értékekhez való viszonyunkat. Ennyi idő távlatából bátran beszélhetünk családbarát fordulatról, új korszak kezdetéről. A 2010 előtti politikai elit a gyermekes családokra úgy tekintett, mint akik csak kiadási tételt jelentenek. Nem véletlen, hogy a gazdasági válság évei leginkább a gyermekeseket sújtották. Az akkori kormány ölbe tett kézzel nézte, ahogy adósságcsapdában vergődtek a családok, és ahelyett, hogy segített volna, inkább még meg is nyirbálta a családtámogatásokat.

Ebben a helyzetben a családok a mindennapi megélhetésért küzdöttek, érthető, hogy a gyermekvállalásra sokan még gondolni sem mertek. Mindez pontosan abban az időszakban történt, amikor a Ratkó-unokák nagy létszámú korosztálya harmincas évei derekán még sok gyermeket vállalhatott volna, ezzel is mérsékelve a népességfogyást. Ösztönzők hiányában azonban erre esély sem volt. A szocialista kormányzás hozzáállását mutatja, hogy az akkori minisztériumban a segélyek főosztályához tartoztak a családtámogatások, jelezve, hogy mit is gondoltak a családokról.

Ezzel szemben a 2010-ben megalakuló második Orbán-kormány kormányzati stratégiájának középpontjába helyezte a családokat, első intézkedései között visszaállította a gyest három éves korig, a családi pótlék folyósítását iskoláztatáshoz kötötte, bevezette a Nők 40-et és a családpolitika zászlóshajójaként elindította a családi típusú adózást, erősítve a felelős, munkavállaláshoz kötött gyermekvállalást. Nem mellesleg a Soltész Miklós által vezetett szociális és családügyi államtitkárságon létrejött a családpolitikai főosztály.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A családbarátság az, amiért különösen sok támadást kapott a kormány az "európai demokratáktól". Mostanra azonban világossá vált, hogy egy súlyosan elöregedő társadalomban milyen fontos az, hogy minél több gyerek szülessen. Ez azon túl, hogy a nemzet fennmaradásának a záloga, alapvető társadalmi és gazdasági érdek is. A gyermekek, a családok támogatása befektetés a jövőbe.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés