Mesterséges esővel előzik meg az erdőtüzeket Indonéziában

2020. május 28. 15:50
A tavalyi tüzek voltak a legsúlyosabbak 2015 óta a szárazság miatt, mintegy 16 ezer négyzetkilométernyi terület égett az országban.

Mesterséges esővel igyekeznek megelőzni az erdőtüzeket Indonéziában. A tavalyi tüzek voltak a legsúlyosabbak 2015 óta a szárazság miatt, mintegy 16 ezer négyzetkilométernyi terület égett az országban, főként Szumátra és Borneó szigetén. A hatóságok repülőgépeket és sok ezer embert vetettek be a tüzek ellen, melyeket szándékosan gyújtottak, hogy az erdő felégetésével helyet teremtsenek az ültetvényeknek.

Az elmúlt két hétben a szumátrai Riau tartományban indult az úgynevezett felhőlövés, amelynek során repülőgépekről ezüst-jodiddal szórják meg a felhőket, hogy felgyorsítsák a levegő párájának kicsapódását. Később Borneón folytatják az „esőcsinálást”, a műveletek az egész száraz évszakban, szeptemberig tartanak. „Még azelőtt cselekszünk, hogy a tüzek fellángolnának”  – hangsúlyozta Tri Handoko Seto, az állami technológiai hivatal munkatársa. Tavaly olyan intenzívek voltak a délkelet-ázsiai erdőtüzek, hogy a messzire eljutó füst miatt iskolákat kellett bezárni.

(MTI)

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kell a hely az olajpálmának!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés