Hivatalosan is magyar nemzeti érték a vallásszabadság

2020. május 28. 22:44
Léta Sándor
Magyar Nemzet
A Hungarikum Bizottság döntésével felvette a Magyar Értéktárba az 1568-ban kinyilvánított vallásszabadság törvényét.

„Nagy öröm és boldogság egy magyar unitáriusnak, hogy a Hungarikum Bizottság a 25. jubileumi ülésén meghozott döntésével felvette a Magyar Értéktárba az 1568-ban kinyilvánított vallásszabadság törvényét, beemelve azt a kiemelkedő nemzeti értékek sorába.

Ezt az örömteli eseményt nyugtázva, fontos most feleleveníteni, milyen út vezetett idáig – már csak azért is, mert ez az út még nem ért véget, hanem csak egy fontos állomásához érkezett. A célunk ugyanis nyilvánvalóan az, hogy az unitárius vallás ne csak nemzeti értékké, hanem valódi hungarikummá váljon, méltóan a maga unikálisan magyar státuszához, vagyis ahhoz, hogy ebben a vallásban az egyetlen magyar alapítású vallásunkat tisztelhetjük.

Az unitárius hit magyarságának kinyilvánításához elengedhetetlen volt az az aktus, amelynek értelmében 2012-ben az erdélyi és magyarországi unitárius egyházak egyesültek, s ezzel újra az összmagyar létezésmód természetes állapotába helyeztettek. A trianoni diktátum következményeként feldarabolt egyházszervezet ugyanis ezáltal állította vissza egységét a Kárpát-medencében, mely ma már a Magyar Unitárius Egyházban testesül meg, ezzel az új névalakkal is pontosan kifejezve a több mint 450 éve élő és magyarságot szolgáló egyház viszonyát a nemzeti értékeinkhez.

A májusi döntés talán nem is jöhetett volna létre enélkül: a vallásszabadság törvényének hungarikummá nyilvánítását ugyanis egyházunk kezdeményezte még 2017-ben, amikor ezt a szándékot és annak dokumentációját előterjesztették a Hungarikum Bizottságnak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés