Bocsika

2020. május 28. 11:10

Horváth Gábor
Népszava
Orbánnak békeidőben is diktátori jogköre van.

„Olyan ez a glossza, mint az egyszeri szovjet traktoralkatrészek, amelyekből egyre csak tank kerekedett. Akárhogy forgatom, csak a régi vicc jön ki belőle: Tekintetes bíróság, Grün egy becsületes ember? Hát már bocsánatot kérek!

A magyar miniszterelnök június 20-án kegyesen visszaadja az abszolút felhatalmazást, amire az égvilágon semmi szüksége nem volt, és még ő veri a mellét fél téglával, hogy mekkora demokrata. Az Országgyűlésben pedig rezzenéstelen orcával ül 133 oroszlánbátorságú képviselő, aki sosem retten vissza attól, hogy igent mondjon neki. A maradék nyilván gyáván ellenkezik, de hát ők eleve nem számítanak, őket nem a magyarok választották, és nem is tartoznak a nemzethez. Románul talán bozgornak mondanák őket, a magyarban még ki kell találni valami eléggé lenézőt, amivel majd körbe lehet plakátolni az országot.

A hős kormánypárti honatyák az élő tanúk, hogy Orbánnak békeidőben is diktátori jogköre van: minden akarata érvényesül, bármit talál ki, a patkó jobboldala merészen hallgat, onnan pisszenés sem hallatszik. Fogta azt a bizonyos jogkört, hazavitte, picit játszott vele, most meg visszahozta, na és, akkor mi van? Talán bizony nem játszhat vele, amikor csak akar? Mi értelme volt ellenkezni?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 70 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A "diktátori jogkör" választási eredményt jelent. Érdekes diktatúra az, ahol egyáltalán van választás, ahol több párt indíthat jelöltet, és több párt kerül be a parlamentbe.

Ha meg ezeknek a választási eredményeknek köszönhetően Orbánnak "diktátori jogköre" van eleve is, minek kellett telesírni a világsajtót a "felhatalmazási törvény" iszonyatával? (költői kérdés...)

Bocsika! Ha Orbán diktátor lenne, vagy ilyen jogkörrel rendelkezne és élne is vele, te már nem jártathatnád itt a bagolylesőd.

Amennyiben Horváth Gábor logikáját elfogadjuk, akkor mindegyik kormány amelyiknek többsége van a parlamentben diktatórikus. Amelyiknek pedig kétharmada van az halmozottan diktatórikus. Ebből kiindulva akkor a kisebbségben lévő ellenzéknek kellene kormányozni.

Logikus, hogy a kormány az előterjesztését megvitatja a mögötte álló frakcióval és ha a frakcióban nincs meg a támogatottsága nem terjeszti az országgyűlés elé.

Ami a veszélyhelyzet esetén a felhatalmazást illeti. Veszélyhelyzetben a legtöbbször azonnal kell intézkedni, azonnal kell törvényt, rendeletet alkotni és nem lehet napokat, heteket várni. Ezt szolgálja a felhatalmazás a rendeleti kormányzásra az adott témában.
Az elmúlt hónapok ellenzéki magatartása bizonyítja, hogy amennyiben a járvány témában az országgyűlés elé kerülne törvény formájában a megteendő intézkedések, hetekig elvitatkozna rajta az ellenzék. Ezzel a magatartásával pedig akadályozná az eredményes védekezést.

Pont most olvastam vissza magam és egyből jött, hogy bagóleső. Aztán néztelek meg téged. Köszi.

Vadai nemegyszer Gyurcsányhoz is simul. Nem vetted még észre?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés