A szélsőjobboldali és balliberális erők célja a 2010 előtti hangulat előidézése

2020. május 28. 15:29

Békés Bence
hirado.hu
A jelenlegi felháborodás okozta megnyilvánulások nem mérhetőek az évekkel ezelőtti, elsősorban a 2010 előtti időszakhoz.

– A napokban történt késeléses tragédia felrázta a magyar közvéleményt. Újra éles téma lett a cigány-magyar együttélés problematikája. 

– A jelenlegi felháborodás okozta megnyilvánulások nem mérhetőek az évekkel ezelőtti, elsősorban a 2010 előtti időszakhoz, amikor polgárháborús helyzet kezdett kialakulni, mert a szociális problémák, a kilátástalanság, a válság okozta károk és szorongás felerősödtek. Akkor olyan kormányzat volt hatalmon, amelyik hitelét vesztette, nem volt egyetlen hasznos válasza sem az egyre erősödő krízisre, illetve a súlyos társadalmi bajokat kihasználva megnőtt egy szélsőséges politikai erő, a Jobbik, amelyik a higgadt válságkezelés ígérete helyett az emberek zsigeri félelmeire és az abból eredő gyűlöletre építkezett. Nem a kormányképességüket mutatták be az embereknek, hanem az erőszak, az önbíráskodás, a gyűlölet szítása volt az elsődleges kommunikációs eszközük. Mindezt rendkívül szervezetten képviselték, amire a balliberális kormányzatnak csak a hátrálás volt a reakciója, gyakorlatilag bedobták a gyeplőt a lovak közé. Ma nem ez a helyzet. Évek óta pozitív gazdasági és társadalmi tendenciák tapasztalhatóak, az emberek sokkal jobban bízhatnak az államban, amelynek vezetése aktívan reagál a jelentkező problémákra. Például a rendszerváltás óta először fordult elő, hogy a mélyszegénység mértéke jelentősen csökkent, a benne élők először kaptak valós lehetőséget a felzárkózásra. Mind a gazdasági szereplőkben, mind pedig a társadalomban jóval pozitívabb jövőkép van, mint tíz évvel ezelőtt volt. Ilyen helyzetben is előfordul, hogy egy-egy brutális gyilkosság vagy más tragikus esemény kapcsán felkorbácsolódnak az indulatok, de robbanás nem lesz belőle. Még akkor sem, ha az említett balliberális és szélsőjobboldali politikai erők, amelyek ma már szövetségesek, jól érzékelhetően mindent megtesznek azért, hogy legyen robbanás.

– Egy cigány származású vlogger azt mondta, hogy szégyelli magát és mélységesen sajnálja azt, ami megtörtént. Ez volt az a pillanat, amikor a liberális sztenderdekkel szemben a kisebbség lett szolidáris a többséggel szemben. Elvárható a cigányságtól ilyen esetben szolidaritás az áldozatokkal szemben?

– A politikailag korrekt válasz az, hogy mind magyar állampolgárok vagyunk, akik joggal várjuk el egymástól a szolidaritást, függetlenül attól, hogy ki milyen származású. A politikailag kevésbé korrekt válasz szerint pedig annak, akinek fontos a roma származása, ezért így nyilvánul meg, például roma vloggerként vagy roma civil aktivistaként, esetleg roma politikusként kommunikál, romákat érintő kérdésekkel foglalkozik, a romák nevében tesz nyilatkozatokat, magyarán nem csak felvállalja a közösséget a hazai cigánysággal, hanem az egyik szószólójának tartja magát, akkor annak lehet ilyen gesztusa, ha úgy érzi, hogy az a viselkedés, ami ehhez a tragédiához vezetett, nem egyedi eset, hanem jellemző a közösségének egy részére. Ez a vlogger így érzi, ez kiderül a nyilatkozatából, ezért érthető, hogy a romaságát ezzel a gesztussal is kifejezi. Számos helyi roma közösségi vezetővel állok kapcsolatban, akik folyamatosan jelzik, hogy a fiatalokkal nagyon nagy baj van, a droghasználat terjedése óriási mérteteket öltött, a munkába és a szakképzése rendkívül nehéz bevonni őket. Van, amelyik időzített bombaként emlegeti a roma fiatalokat. Ezeknek a fiataloknak a körében sokkal jobban terjed a maffiakultusz, az erőszak elfogadottsága, mint a többségi társadalom fiataljai között. Ez egy olyan probléma, amiről beszélni kell, megoldásokat kell kitalálni rá, de nem közvetlenül akkor, amikor ennek a jelenségnek a következtében szülők gyászolják a meggyilkolt gyerekeiket. Akkor a szolidaritás és részvét kinyilvánítására van csak mód.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Számos helyi roma közösségi vezető jelzi, hogy a fiatalokkal nagyon nagy baj van, a droghasználat terjedése óriási mérteteket öltött, a munkába és a szakképzése rendkívül nehéz bevonni őket. Van, amelyik időzített bombaként emlegeti a roma fiatalokat."
Amíg exponenciálisan szaporodnak a gyerekemberek szülései állami, önkormányzati közpénzekből: a helyzet csak egyre rosszabb lesz, az esélytelen csecsemők száma nő és nő...
Ez törvényszerű.
--- A 18 éven alattiak szülését tilos közpénzből támogatni.
--- Közrendvédelmet, de szó szerint, akár csendőrség, de bármilyen néven.
--- Az uszító Soros-szervezetek minden pénzforgalmát hiteles könyveléshez kötni. Törvény szerint, mulasztás esetén: nemzetbiztonsági vizsgálattal, a büntető törvénykönyv nemzetbiztonsági részének kiegészítésével.

Amikor sokat lopnak egyszerre, akkor rövid idő alatt előkerül a cigánykártya meg az állatkínzás.

Ha TESCO lebukik a romlott, lejárt szavatosságú büdöshússal, az ÁNTSZ rögtön talál egy patkányos garázst, ahol kolbászt töltenek.

8 év alatt dupla átlagbérek.
2020. március: 9%-os átlagbér-növekedés.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés