Hullarablók

2020. május 27. 7:48

Szijártó Imre
Mérce
A Mi Hazánk politikai haszonszerzésre használja két fiatal tragikus halálát.

„Még szinte fel sem száradt a vér a Deák téri aszfaltról, de máris fennhangon szól a szélsőjobboldal hullarablóinak  rikácsolása: »Cigány! Cigány!« A kijárási korlátozások feloldása miatt talán felszabadultnak induló, de végül értelmetlen és megmagyarázhatatlan tragédiába torkolló belvárosi éjszaka eseményei sokkolták a magyar közvéleményt. Két csoport fiatal között eddig tisztázatlan körülmények között konfliktus tört ki, melynek halálos késelés lett a vége. Szurkolói csoportok közzétették, hogy megemlékezést szerveznek, ami ugyan a továbbra is fennálló járványveszély miatt kockázatos lehet, de teljesen normális és érthető reakció, elvégre a két áldozat az ő szubkultúrájuk tagja volt. E gesztus megítélésében most az egyszer nagyvonalúan tekintsünk el attól a sajnálatos körülménytől, hogy a  szurkolói kultúra jelentős része nem mentes a rasszista, homofób és soviniszta politikai üzenetektől, sőt, egyes szektorokban az erőszak sem ritka.

Az, hogy pontosan mi, miért és hogyan történt azon az éjszakán, egyelőre nem köztudomású, és a történtek teljes háttere bizonyára nem is tisztázható. Ebben a helyzetben csábító, de nem bölcs dolog az elhamarkodott magyarázatkeresés és narratívaépítés. Az eseményekre sokféle reakció érkezett, és ahogy várható volt, hamar beindult az online szélsőjobb felületein és fórumain a késelők vélt roma származása miatti rasszista uszítás. Szerintük azért történt a tragédia, mert a »mocskos cigányok ilyenek«. Ez egy magyarázat. A rendőrség közölte, hogy »mindkét társaságnak volt már ügye a rendőrséggel«, és bejárta a sajtót, hogy a fiatalok egy része intézetis. Ebből akaratlanul is kirajzolódik egy másik magyarázat. Kissé úgy is hangzik, mintha csak az aggódó középosztálybeli szülők megnyugtatása lenne a célja. Az ő tisztességgel felnevelt gyerekei bizonyára »nem keveredhetnek ilyen zűrös ügyekbe«.”

(MTI)

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 61 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Most tekintsünk el attól, hogy tartalmilag igaza van-e a szerzőnek (jellemzően nincs):

Megint a totális elvtelenség és kettősmérce. Egyetlen MH-megnyilatkozás egy ilyen cikket vált ki - közben az a párt (gyk: ún. Jobbik) amelyik meg egy ÉVTIZEDEN ÁT folyamatosan (a mostani MH-nál jellemzően harsányabban és gátlástalanabbul) kommunikált ugyanígy, nos az a párt ma a mércések dédelgetett kiskedvence, akikkel kb. többes szám első személyben állnak egy platformon, és drukkolnak nekik, mint sajátjaiknak...

A koronavészhelyzet előtt kórházból hazavitt, majd otthon meghaltból
ugye nem kovácsolt senki politikai tőkét?

A különbség csak az, hogy mig az előbbi tálalása egy ordas hazugság
volt, a cigánycsávó késelése meg rögvalóság.

Mérce, a kis Soros zsoldosok........ha cigány öl, az megmagyarázható sajnálatos történet, mint az izraeli baloldal, nem a saját testvéreit félti, hanem az arabokat.

Magyarországon Európa-szerte irigyelt és nagyra becsült rend és nyugalom van.
Budapesten meg még inkább.
Budapest szívében meg pláne.
Szóval bisztos csak álhír a késeléses sztori.
Itt ilyen nincs és punktum!

Hááát, nem sikerült megragadni a lényeget.....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés