Liget-projekt és veszélyhelyzet

2020. május 26. 9:10
CÖF-CÖKA
MTI-OS
A főpolgármester normaszegő önkormányzása?

„Budapest jelenlegi főpolgármesterének is tisztában kellene lennie azzal a ténnyel, a hatályos szabályozásban az építési engedély, annak jogerőssé és végrehajthatóvá való válásától három évig hatályos. Ez alól kivétel, ha ez idő alatt az építtető meghosszabbíttatta a hatályt, illetve az építkezést, a hatályosság alatt megkezdte, mert ekkor öt év áll még rendelkezésre, hogy az építést befejezze. A balliberális fővárosi önkormányzat részére ezért irányadó, hogy az építési rendelkezések vonatkozásában az Eljárási kódexet módosító 262/2015. (IX. 14.) Korm. rendelet világosan rögzíti: az építési engedély hatálya, annak jogerőssé és végrehajthatóvá való válásától három év.

A fővárosi baloldal, ellenzéki erők által folyamatosan támadott és bírált projektelemek jogerős és végrehajtható építési engedélyekkel rendelkeznek, és ezzel kapcsolatban nem járható út az építkezések jogszabályi úton történő ellehetetlenítése. A visszaható hatály tilalma kapcsán fontos rögzíteni, hogy még a »rendeleti kormányzás« útján való projekt-ellehetetlenítés sem lehetséges, miután bármely jogszabály a kihirdetését követő időszakra (hatálybalépésének időpontjától) állapíthat meg kötelezettséget, illetve csak ugyanezen időponttól minősíthet valamely magatartást jogellenessé.

A jogerős építési engedélyek végrehajtását egy valóban demokratikusan és joguralmi szellemben gondolkodó városvezetésnek nem szabad, és nem is lehet semmilyen módon akadályoznia. A Karácsony Gergely fémjelezte budapesti városvezetés már hosszú hónapok óta, időről időre zárójelbe teszi az alapvető demokratikus normákat, és erősen korlátozta a képviselői jogok érvényesülését a Fővárosi Közgyűlésben.

Karácsony és elvbarátai autoriter ülésvezetést, sőt városvezetést vezettek be, az önkormányzati törvény betűjét és szellemét sárba tipró módon, beleértve az új közgyűlési szervezeti és működési szabályzatban a határidők megállapításának módját, és például azt, hogy Karácsonyék jelentősen korlátozták a napirend elfogadása előtti felszólalások számát. Ezek után nem is meglepő, hogy a baloldali városvezetés nem tudja tiszteletben tartani az illetékességgel rendelkező állami hatóságok által kiadott, és jogerőssé vált engedélyek jogszerű végrehajtásának folyamatát.

A főpolgármester a járványügyi veszélyhelyzet, az országosan bevezetett különleges jogrend időszakát is hatalmának önkényes kiterjesztésére használja fel, jól tudván, hogy a különleges jogrendben a mindenkori főpolgármester a normál esetben a Közgyűlésre tartozó döntéseket hozhat meg.

Karácsony Gergely ahelyett, hogy a nemzet főpolgármestereként felelős módon felügyelte és koordinálta volna a fővárosi védekezést és az abban fontos szerepet játszó városi intézményeket és közszolgáltató cégeket, és megvédte volna a fővárosi fenntartású szociális intézmények lakóit a számukra életveszélyes járvány tombolásától, inkább online lakossági fórumok megrendezésével próbálja elhitetni a választóival, hogy ilyen eszközök alkalmazása nyomán felülírhatók jogerős bírósági döntések és az azokhoz kapcsolódó építésügyi projektek.

Az egykori közvéleménykutató főpolgármester még a járványügyi veszélyhelyzet nehéz óráit és napjait is inkább arra használja fel, hogy a saját népszerűségének javítására, tisztán politikai haszonszerzésből nem reprezentatív felmérést végezzen a városi lakosság körében, és így egy kormányellenes hangulatú, kvázi »kampányzáró« rendezvényt tartson a fővárosi járványügyi szigorítások fokozatos feloldása nyomán.

CÖF-CÖKA vezetősége, Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány”

(MTI-OS)


 

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

KÖZBEN A KORONAVÍRUS ELVESZTETTE A JÁRVÁNY JELLEGÉT.
KÖSZ KÍNA!


Gergő egy gyáva! Nem mer személyes lakossági fórumot rendezni. Inkább gyorsan, amíg tart a vészhelyzet, online.


https://www.magyarhirlap.hu/be..

Válaszok:
Schollander | 2020. május 26. 11:18

1.)
Az állításod HAZUG.
Budapest Főváros Közgyűlése (Karácsonnyal az élén) 2019. december 11-én (szerdán) közmeghallgatást tartott a Fővárosi Önkormányzat közgyűlési termében. Bárki részt vehetett azon a nyilvános eseményen.
A közmeghallgatás egyik legfőbb vitatémája a Liget projekt ügye volt.

2.)
Az általad adott linken Bencze Izabella mondja fel Baánék propaganda szövegeit.
Válaszul itt van ez a dokumentumfilm,
időbeli sorrendben látható/hallható, miket hadovált Baán összevissza:
https://www.youtube.com/watch?..

Válaszok:
pollip | 2020. május 26. 11:32

2019 óta változott a helyzet pl a változtatási tilalommal.
Valszeg a parkolóház is meg akarják építeni.

Válaszok:
Schollander | 2020. május 26. 11:56

A helyzet 2019 óta abban változott, hogy akkor még arról volt szó, hogy az új fővárosi vezetés nemcsak az el nem kezdett épületek felhúzását ellenzi, hanem a már kivitelezés alatt álló két épület módosításáról is egyeztet Orbánékkal. Na, ez utóbbi - sajnos - nem jött össze. Mindkét épületet az eredeti tervek szerint fejezik be.
Nagy hiba, különösen a "Néprajzi Múzeum" esetében, ami egy baromi nagy épület, de (most figyelj!) csak a kisebbik része lesz múzeumi terület. Így aztán a múzeum nagyobb kiállítási tárgyai nem is ott lesznek kiállítva, hanem a Szabolcs utcai OMRRK-ban (ld.: a Néprajzi Múzeum főigazgatójának nyilatkozatát).

A változtatási tilalom csak időleges lett VOLNA, de a Semjén-féle salátatörvény még azt az érvényességi időt is megkurtította.

A Hermina Garázst Karácsonyék biztosan nem akarják megépíteni. Ezt kerek-perec kimondták.

Sajnálom, de most csak egy gyönge Index cikkre adhatok linket:
https://index.hu/belfold/2019/..

Ott voltam végig (csak hallgatóként) ezért állítom, hogy a cikk rosszul adja vissza az ott elhangzottakat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés