Kertész igaza: a többség alattvalóként érzi jól magát

2020. május 26. 17:32

Németh Péter
Hírklikk
Ha valaki vette a fáradtságot, és végigolvasta a száz hozzászólást az interjúhoz, lehet némi fogalma az indulatokról.

„Nyolc év után »sikerült« megint vihart kavarni Kertész Ákosnak. A Kossuth-díjas író – meg akarták fosztani ettől is – ezúttal hajlandó volt nyilatkozni portálunknak – egyszer már a hallgatást választotta inkább – és megerősítette azt, amit hajdanán az Amerikai Népszavában írt, hogy tudniillik véleménye szerint, a magyar nép genetikusan alattvaló.

Ha valaki vette a fáradtságot, és végigolvasta a száz hozzászólást az interjúhoz, lehet némi fogalma az indulatokról. Pedig Kertész némiképp finomított is a nyolc évvel ezelőtti mondandóján. No nem tartalmilag, inkább csak arra ügyelve, hogy azok is megértsék gondolatait, akik nem tudatosan értették félre őt. Most, a minap közölt interjúban így fogalmazott: történeti meghatározottságból adódóan, a (hosszú ideig feudalizmusban élő) magyar társadalom tagjainak kulturálisan meghatározott, jellegzetes viselkedése, hozzáállása a mindenkori hatalomnak való alárendelődés.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 162 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azon nem lehet csodálkozni, ha az 'alattvalóság', 'cseléd- és jobbágymentalitás' emlegetésétől indulatba jönnek az egyébként is meglehetősen goromba kommentelők. A magamfajta iskolázottabb stílusú alattvaló is felkapja a vizet, ha akárminő jeles értelmiségek társadalmi mentalitással magyaráznak aktuálpolitikai helyzeteket. Merthogy úgy szokott ez lenni, hogy amikor meg nekik tetsző politikusokat szavaz meg a nép, akkor hízelegnek neki.

Az a baj a mentalitástörténettel, hogy nem adatolható, nem mérhető és nem összevethető. Egy-egy nagyon körülhatárolt történeti helyzetben a jellegzetesnek érzett, dokumentálható mentalitás felmutatható és sokat olvasott idősebb történészek megengedhetnek maguknak egy-egy általánosító publicisztikát, szigorúan nem aktuálpolitikára kihegyezve.

Egyébként pedig, ha végigtekintünk a magyar történelmen, akár azt a következtetést is le lehetne vonni, hogy a francia után a magyar a leginkább 'rebellis' társadalom Európában. És bizony ezt a mindennapi tapasztalataink is alátámasztják: a magyarok mindennel és mindennek az ellenkezőjével szemben is képesek ribilliót csapni. Ami leginkább hiányzik belőlünk, az a körültekintő, alapos vizsgálódásra és párbeszédre, egymás megértésére való hajlam. Helyette inkább a képébe vágjuk a velünk egyet nem értőknek, hogy cselédek, jobbágyok, alattvalók.

Én, mint Őfelsége II. Erzsébet alattvalója, valóban jól érzem magam.

S mi a véleményed a Szemlő-hegyi mutatványosról? Komolyan kérdezem.

Mindent a zsidó-magyar megbékélésért........qui prodest?

A demokrácia már csak ilyen.

Szégyelld magad Német Péter!!!

A "genetikailag" történő általánosítást a hitleri nácik fajelmélete ismeretében mondani -szerintem- talán még aljasabb és gonoszabb hangoztatni.
A magyarok genetikailag sokfélék.
Nagyon sokfélék.
Ha pedig, ilyeneket mondanak rá (tudni melyik oldalról) akkor 2022-ben bölcsen tudni fogja, hogy azt az oldalt nem szabad hatalomra juttatni!

Egyébként ennyi. Ezek a hülyék tényleg azt hiszik, hogy az ilyen hisztik hatására valaki rájuk fog szavazni. Dehát nem vagyunk alattvalók.

Kertész Ákos kvázi kollektív-bűnösség elméletét kár mentegetni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában