Deák Dániel: az őszödi beszéd látlelet volt a balliberális oldal valós működéséről

2020. május 25. 8:24
Holnap lesz tizennégy éve, hogy elhangzott a kormányüdülőben Gyurcsány hazugságbeszéde.

Tizennégy évvel ezelőtt, a később kiszivárgott hírhedt őszödi szónoklatában leplezte le önmagát és a balliberális politika hazugságait az akkori MSZP-s miniszterelnök, írja a Magyar Hírlap. Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde látlelet volt a balliberális oldal valós működéséről, amelynek kórképe mind a mai napig érvényes – hangsúlyozta lapnak Deák Dániel politológus a beszéd elhangzásának holnapi évfordulója kapcsán.

Holnap lesz tizennégy éve, hogy a balatonőszödi kormányüdülőben, az MSZP zárt körű frakcióülésén elhangzott Gyurcsány Ferenc „őszödi beszéde”. Az akkori miniszterelnök ebben egyebek mellett azt mondta: „Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi.”

A trágárságokat sem nélkülöző szónoklatban kijelentette: „Amit meg lehetett csinálni az elmúlt egy hónapban, azt megtettük. Amit az azt megelőző hónapokban titokban meg lehetett csinálni úgy, hogy nehogy a választási kampány utolsó heteiben előkerüljenek olyan papírok, hogy mire készülünk, azt megtettük. Úgy őriztük a titkot, hogy miközben tudtuk, és ti is tudtátok, hogyha el fog jönni a választási győzelem, utána nagyon neki kell állni, hogy soha ilyen problémánk nem volt.”

A belpolitikát megrengető beszéd első részletét 2006. szeptember 17-én juttatták el máig ismeretlenek a Magyar Rádióhoz, s az pillanatok alatt kiszivárgott. Még aznap tüntetések kezdődtek, a résztvevők a kormányfő lemondását követelték, majd a Magyar Televízió székházának másnapi ostromával elindult a rendszerváltoztatás utáni legnagyobb tüntetéssorozat. Gyurcsány Ferenc a tiltakozások ellenére sem mondott le. A Fidesz hetvenkét órás „ultimátumot” adott a kormányfőnek, aki bizalmi szavazást kért maga ellen az Országgyűlésben, amit a kormánypárti képviselők egyhangú támogatásával megnyert. A folyamatos politikai támadások a bukott miniszterelnököt azonban „hozzáragasztották” a pártjához, ami azután nagymértékben meghatározta a balliberális kormánykoalíció sorsát és a 2010-es választás kimenetelét is.

(Magyar Hírlap)

(Nyitókép: 2006. október 24. Rendőrök könnygázgránáttal oszlatják a tömeget a Ferenciek terén.)

Összesen 87 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jákobék is nyeldeklik..

Megtagadod a barátodat? Mert most ez az utasítás?

Ez egy tipikus cseléd megnyilvánulás. Egy genetikusan alattvaló megnyilvánulása. Ha egy kicsit is gondolkodnál, akkor tudnád, hogy miért. De egy balliberális cseléd nem gondolkodik a genetikájából következően.

Pontosan.

Egész egyszerűen mindent és mjndenkit maga alá gyűrt... még azokat a pártokat is, akik nagy dírrel-dúrral éppen úgymond az MSZP és a "régi baloldal" ellen határozták meg magukat (LMP, Momentum), nem is beszélve arról a pártról, amelyik meg a szélsjobbon kezdte, és kifejezetten az MSZP-SZDSZ és Gyurcsány Ferenc ellen jött létre (ún. Jobbik).

Meg az is látlelet róluk, ahogy utólag is, azóta is lehazudják, szépítgetik, mentegetik, sőt, erénynek állítják be az ott elhangzottakat!

És te azt szoktad csinálni a beosztottaiddal, hogy ha rosszul dolgoznak, akkor a vevőkkel fizetteted ki kárt, amit a beosztottaid okoznak?

Nem igaz, ostobaságot írsz! Borkai bocsánatot kért és lemondott!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés