ÁSZ: Nem lehettek volna a DK dokumentumai a leégett irodában

2020. május 25. 10:16
A Gyurcsány-párt székhelye nem abban a Teréz körúti irodában van, ahol a tűz keletkezett – mutatott rá a Számvevőszék szóvivője.

„Polcról leemelhető” dokumentumok bemutatásán múlik, hogy a DK újra megkaphassa az állami támogatást, amennyiben azok bizonyítják a párt törvényes gazdálkodását – közölte a Magyar Nemzettel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szóvivője. Horváth Bálint felhívta a figyelmet, hogy a Gyurcsány-párt székhelye nem abban a Teréz körúti irodában van, ahol a tűz keletkezett, így a hivatkozott kimutatások valószínűleg ott sem lehettek volna. Mivel a 2017–2018-as évek vizsgálata már lezárult, az ÁSZ most a 2019-re és a 2020-ra vonatkozó pénzügyi dokumentumokat vár a DK-tól, amelyekkel a párt igazolni tudja, hogy a törvényes gazdálkodás feltételei adottak – közölte a lappal Horváth Bálint.

Ismert: az ÁSZ csütörtökön jelentette be, hogy kezdeményezte a DK költségvetési támogatásának felfüggesztését, miután 2017–2018. évi gazdálkodásának ellenőrzése során megállapította, hogy a párt pénzügyi kimutatásai nem mutatnak megbízható és valós képet annak bevételeiről és kiadásai­ról, a valótlan pénzügyi kimutatások közzétételével pedig a párt a saját tagságát is megtévesztette. A bejelentést követően Gyurcsány Ferencék „pártállamot” kiáltottak, és azt állították, hogy az ÁSZ olyan dokumentumokat kér tőlük, amelyek a központi irodájukban 2018-ban keletkezett tűzben elégtek, és amelyeket már soha nem tudnak bemutatni, így „a DK állami támogatásának megvonása akár örök életre is szólhat”.

Hangsúlyozva, hogy az ÁSZ már nem kér a tűzeset idejére eső dokumentumokat a DK-tól, Horváth Bálint arra emlékeztetett, hogy az adózás rendjéről szóló törvény szerint az adatszolgáltatáshoz szükséges dokumentumokat a szervezet székhelyén kell tárolni, ha pedig azokat mégis más helyen őrzik, azt be kell jelenteni a NAV-nak. A DK székhelye azonban nem abban a Teréz körúti irodában van, ahol a tűz keletkezett, így a hivatkozott dokumentumok valószínűleg ott sem lehettek volna – mutatott rá Horváth Bálint. A szóvivő kitért arra is, hogy a DK tavaly májusban a Magyar Közlönyben közzétette 2018-as beszámolóját, amelyből két dolog következik: a párt vagy mégis rendelkezett az állítólag elégett dokumentumokkal, vagy pedig hasraütésszerűen írták be a számokat, így a beszámoló nem is felelhet meg a valóságnak, amivel saját tagságukat is megtévesztették.

A szóvivő emlékeztetett arra is, hogy a DK pénzügyeit évek óta szabálytalanságok jellemzik, a párt könyvvezetése és gazdálkodása 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban sem felelt meg a törvényi előírásoknak. Az ÁSZ 2013–2014. évekre vonatkozó jelentéstervezetére a DK elnöke például észrevételt sem tett, amivel lényegében elismerte az abban foglalt megállapításokat, és nem vitatta az ÁSZ eljárását – idézte fel Horváth Bálint. Kitért arra is, a DK a 2018-as választási kampány során is megsértette a számviteli törvényt, a kampánytörvényt, illetve a párttörvényt is, sőt tiltott támogatást is igénybe vett a kampányához.

Összesen 246 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Minek tették volna, ha a megsemmisítés volt a cél?

Válaszok:
DrPepper | 2020. május 25. 13:03

Értsed már meg, ami itt az ÁSZ közöl! Ehelyett a levegőbe beszélsz, mint az ellenzéki haverjaid.

Mintha Al Capone is adóügyön bukott volna le.

Trükkön százai, ezrei avagy Fletó önmagát hozza, mint mindig.

Gyurcsány hazudott volna? Az lehetetlen!

Egyébként adócsaló fantomcégek szokták így eltüntetni az iratokat.

Jó tudni, hogy az Összellenzék vezető pártja is ezen a szinten van.

Nem igazán. Itt szabályokról van szó, a szabályok alapján felvetődő kérdésekről, amelyekre a válasz vagy igen, vagy nem. Vagy megvannak a dokumentumok, vagy nincsenek. Vagy szabályosak, vagy nem szabályosak.

:) Khm. Kérdésem költői volt.

Mindig élvezem, amikor a magadfajta hőbörgők, maguk sem bízva a saját érveikben nevetséges trágárkodással pótolják a mondanivalót.

Tudom, hogy nehezedre esik, de próbálj gondolkodni. A székház ostrom idején, a Fidesz toronymagas esélyese volt az önkormányzati választásoknak, még Budapesten is. Nekik nem állt érdekükben egy olyan balhé, amin a baloldal élvezettel csámcsoghat. Ebből egyedül a baloldal profitálhatott, mert lehetett nácikról, fasisztákról beszélni. Így tudott Demszky alig másfél százalékkal nyerni Tarlós előtt, ez a balhé kellett hozzá..

Az MTVA székházat nem is akarták megvédeni, mert akkor nem kiképzetlen, irodai rendőröket állítottak volna oda, hanem odavezényelték volna a közelben tartózkodó, az eseményekről értesülő, és már a parancsmegtagadás határán álló, beavatkozni akaró kommandósokat. Várták, hogy valami jóvátehetetlen történjen, de szerencsére a parancsnoknak volt esze, és ezeket az áldozatnak szánt rendőröket visszavonta a székházba.

Áldozatként jobban lehet szerepelni, jobban el lehet nyerni a szimpátiát, mint szétesőfélben lévő pártként. Ebből sok minden adódhat.

A Fidesz könyvelése az emlékezetes MDF-Fidesz székházbotrány óta nincs renden!

Áááá, dehogy.
Lopni nem szabad.
Mondom tovább: Kaya Ibrahim, Kövér-testvérek, Ezüsthajó, Happy End, Simicska, hosszú bájtok éjszakája, Közgép, Strabag, trafikmugyi, stadionmutyi, MAHIR-botrány, Questor botrány.
földrablás, lölő, vej, Hernádi.......................................................................................................................
Szerintem te is benne voltál valamelyikben.
Folytasd!

Voltak számlák?
Mert ami nincs az nem éghet el.

Láttam, végignéztem pár dolgot. Ja, és gondolkodni is szoktam.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés