Alapjogokért Központ: A tranzitzónák jogi szempontból sem nevezhetők őrizetnek

2020. május 23. 8:58
Attól lehet tartani, hogy ez egy folyamat része, amelyben következő lépésként a határzárat vagy a kerítést próbálják majd támadni.

Jogi szempontból sem nevezhető őrizetnek a magyar tranzitzóna, amely Szerbia felé mindig is nyitva állt – mondta Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértője szombaton az M1 aktuális csatornán. Az Európai Bíróság szerint kifogásolható a tranzitzónák működése, ezért a magyar kormány most megszünteti azokat, a tompait és a röszkeit zárják be – hangzott el a műsorban. Horváth József azt mondta, a tranzitzónákban lehetőség nyílt a menedékkérelmek leadására, a kérelmezők személyazonosságának, születési helyének beazonosítására és a járvány okán egészségügyi vizsgálatok elvégzésére.

A tranzitzónákból mindig is szabadon lehetett távozni, a menedékkérelmet követő eljárás ideje alatt a kérelmezőket a magyar állam ellátásban részesítette, amely kiterjedt az élelmezéstől kezdve a hitéleti szabályok megtartásának biztosításáig – fűzte hozzá. A tranzitzónák bezárása fontos Magyarország biztonsági határzárának vonatkozásában – hangsúlyozta a szakértő.

(MTI)

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés