A haszontalan lezárásokról

2020. május 23. 10:52
Joe Nocera
Bloomberg
Talán jobb lett volna, ha úgy fogjuk fel az egészet, mint 1968-ban.

„Az Egyesült Államok simán túlélte az 1968-as világjárványt anélkül, hogy leállította volna az életet, és egyszerűen nincs bizonyíték arra, hogy a lezárások valóban hatásosak lennének manapság. 1968-ban és 1969-ben középiskolás voltam. Még ötven év elteltével is jól emlékszem a korszak jelentős eseményeire: Martin Luther King és Kennedy meggyilkolására, Kambodzsa bombázására, a Holdra szállásra és Woodstockra, amin részt akartam venni, ezért engedélyt kértem rá a szüleimtől. (Nemet mondtak.) És ott volt a személyes életem: kosárlabdáztam, megvettem az első autómat, dolgoztam a családi csemegeboltunkban és azt kívántam, hogy bárcsak lenne bátorságom elhívni ezt, vagy azt a lányt randizni a hétvégén. De van egy dolog, amire nem emlékszem, ez pedig az 1968-69-es világjárvány.

Pedig volt ilyen, esküszöm. H3N2-nek nevezték a kórokozót, kevésbé formálisan pedig hongkongi influenzának a betegséget. A hivatalos szervek becslése szerint egymillió ember halt meg világszerte a járványban, ebből 100 ezren az Egyesült Államokban. A nagyobb amerikai városokban a körülmények rendkívül hasonlítottak a mostaniakhoz. A kórházi dolgozók túl voltak terhelve,  milliók betegedtek meg és az idősek haltak meg a leggyakrabban.

Mostani szemmel nézve a legmegdöbbentőbb talán a lezárásokról és a távolságtartásról szóló viták teljes hiánya azokban az időkben. Láttam pár fotót maszkot viselő ápolókról és irodai dolgozókról, de valójában erre sem kötelezték őket. Elvétve, alkalmilag zártak be iskolákat egy-egy napra. Egyetlen szövetségi tagállam sem rendelte el az iskolák, vagy az üzletek tömeges bezárását. A vírus végigsöpört a Földgolyón, megfertőzve tízmilliókat és elpusztítva háromszor annyi embert, mint amennyit a Covid-19 ölt meg a jelen pillanatig. Talán jobb lett volna, ha úgy fogjuk fel az egészet, mint 1968-ban. Igen, elővigyázatosnak kell maradni: viseljünk maszkot, mossunk kezet, védjük az időseket. De nem lehetett volna nyitva tartani az iskolákat, az üzleteket és hagyni, hogy az emberek éljék a saját életüket?”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Érdemes megnézni, hogy az elmúlt 20 évben a popkultúra megtelt az emberiséget elpusztító világjárványokról szóló filmekkel, könyvekkel. Ne képzeljük, hogy ennek semmi hatása. Lényegében nem volt olyan döntés a politikusok előtt, hogy nem zárjuk le a világot. A svédek legalább haladó módon nem zárták le, az ő torkukat csak nem harapja át a baráti világmédia.

De bizony, így kellett volna!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés