Hungarikum lett a csíksomlyói pünkösdi búcsú

2020. május 22. 12:13
A kegyhely belekapcsolódott az európai Mária-kegyhelyek körforgásába.

Hungarikummá nyilvánította csütörtöki ülésén a csíksomlyói pünkösdi búcsút és kegyhelyet a Hungarikum Bizottság, elismerve annak egyedi, vallásos és közösségépítő jellegét, írja a romkat.ro. Ez méltó elismerése a székelység több száz éves hagyományának, az egész Kárpát-medencei magyarság közös szellemi értékének.

A csíksomlyói búcsút 2018-ban terjesztették a Hungarikum Bizottság elé az RMDSZ kezdeményezésére, az erdélyi ferences rend támogatásával.

Urbán Erik OFM, az Erdélyi Ferencesek tartományfőnöke portálunknak elmondta, hogy a hír öröm mindannyiunk számára. A csíksomlyói kegyhely már több mint tíz éve tagja annak az Európai Máriás Hálónak, amihez húsz európai ország huszonegy kegyhelye tartozik. Ez azért jelentős, mert Csíksomlyó így Európában is egyre ismertebb, sokan szoktak elzarándokolni ide távoli vidékekről is, a kegyhely belekapcsolódott az európai Mária-kegyhelyek körforgásába.

„Ezzel a lépéssel, hogy a kegyhely most hungarikummá vált, még inkább magunkénak érezzük a pünkösdi búcsút, mert a kegyhely elsődleges szerepe a hit őrzése, megerősítése és továbbadása. Szent VI. Pál pápa mondotta, hogy a kegyhelyek lelki klinikák, emellett az ősi kegyhelyeknek kultúramegőrző, identitáserősítő szerepük is van. Csíksomlyó szerepe továbbra is hitünk megőrzésére, erősítésére és továbbadására buzdít” – nyilatkozta Urbán Erik OFM.

(romkat.ro)

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A legnyagyszerűbb élmény: évente minden 25. magyar együtt van az erdélyi kegyhelyen.
Más nemzenek ilyen nincs.

Nézd Bronsteinkém, én ezekről a dolgokról többet tudok, mint a Wikipédiából másolgatni.
Egyszerűen mi a fasz közöd van az egészhez? Miért nem a Massadai dicsőségről írogatsz, vagy a pácélvonat emulhatatlan gyilkolászós boldogságáról?
Az lenne neked való, Pajtás! (Patás)

Hagyjátok a picsába ezt a sok szemét trollt, ne adjatok lovat alá. Aki egyszer is volt ezen a búcsun, megkaphatta a legnagyobb nemzeti élményt, az összetartozás élményét.

Az unitáriusok nem keresztények.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában