Hamenei harcra buzdította a palesztinokat

2020. május 22. 13:44
Jeruzsálem napja alkalmából.

Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfelsőbb vezetője Jeruzsálem napja alkalmából elmondott beszédében ismét „rákos daganatnak” nevezte pénteken országa térségbeli ellenségét, Izraelt, amelyet szerinte „kétségkívül el fognak pusztítani”, és felszólította a palesztinokat, hogy folytassák szabadságharcukat, amely kötelességük, iszlám „szent háborújuk”.

Iránban és a vele szövetséges országokban minden évben nagy felvonulásokkal ünneplik meg ezt a napot, amelyet Ruhollah Homeini ajatolláh, néhai legfelsőbb politikai és vallási vezető a muszlim böjti hónap utolsó péntekére jelölt ki. Ilyenkor a legfelsőbb vezető tömeg előtt beszél, ezúttal azonban a koronavírus-járvány miatt Hamenei félórás szónoklatát az interneten és tévén közvetítették a népnek.

Irán nem ismeri el Izraelt, rendszeresen elpusztítására szólít fel, ebből kifolyólag támogatja a zsidó állammal szemben álló palesztinokat és libanoni iszlám szélsőségeseket.

„Ma a világ számontartja a koronavírus minden egyes áldozatát, de senki nem teszi fel a kérdést, hogy ki felel azért a több százezer emberért, aki mártírhalált halt, eltűnt, vagy akit bebörtönöztek Palesztinában vagy másutt, ahol az Egyesült Államok és Európa háborúval pusztított” – jelentette ki Hamenei, hangsúlyozva, hogy Izrael-ellenessége nem antiszemitizmus.

Ennek dacára – jegyzi meg az AP hírügynökség – a legfőbb vezető hivatala a napokban a Twitteren és más helyeken megjelentetett egy olyan propagandarajzot, amelyen Irán által támogatott fegyveresek, arabok és két ortodox zsidó látható Jeruzsálemben, és a kép felcímében szerepel a „végső megoldás” kifejezés, amelyet a náci Németország használt a zsidók elpusztításának tervére. Később sok helyről törölték ezt a rajzot, de a legfelső vezető hivatalos honlapjának farszi nyelvű változatán fent maradt. Az izraeli külügyminisztérium erre a rajzra reagálva a Twitteren azt írta: „Van tapasztalatunk az olyan vezetőkkel, akik »végső megoldásról« beszélnek, de megígérhetjük, nem nézzük majd ezt ölbe tett kézzel”.

(MTI)

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

és ezt a beteg rendszert dicsérik az európai és amerikai komcsik, hányinger. Az lemaradt, hogy az izraeli araboknak eszük ágában sincs a Palesztin Államba áttelepülni, ha esetleg létre jönne, és a palesztin vezetőket izraeli korházakban kezelik, ennyire szomorú a helyzetük.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés