Az antikapitalista baloldal és a lokalitás

2020. május 22. 12:24

Mendly Dorottya
Mérce
Meggyőződésem, hogy egy kulcsfontosságú témára talált rá a Mandiner szerzője.

„A jelen cikk Szilvay Gergely a Mandineren nemrégiben megjelent »A globalizmus és személytelenség ellen: ez a Lokalista Kiáltvány« című írására kíván reagálni. Az írás egy 2018-as esszégyűjteményt mutat be (Mark T. Mitchell és Jason Peters: Localism in a Mass Age – A Front Porch Manifesto), illetve gondolkozik el ennek kapcsán a lokalizmusban rejlő potenciálról, konzervatív szemmel. Meggyőződésem, hogy egy kulcsfontosságú témára talált rá a Mandiner szerzője: egy olyan témára, aminek körültekintő tárgyalásán túlzás nélkül mindannyiunk jövője múlhat ezen a bolygón.

Célom ezzel az írással, hogy a fenti cikkre válaszolva megerősítsem a lokalizmus egy olyan olvasatát, amely az antikapitalista baloldal (ami hangsúlyozottan NEM a parlamenti ellenzéket takarja) számára is értelmezhető, illetve megfontolandó alternatívát jelent. Ahogy a továbbiakban kifejtem, a baloldali hagyományokba, tapasztalatokba, gondolatvilágba remekül beágyazott és beágyazható kérdésről van szó, amit mégis hajlamosak vagyunk elhanyagolni. Ez akkor is így van, ha az utóbbi időben Magyarországon is egyre nagyobb teret nyernek a kimondva vagy kimondatlanul lokalista kezdeményezések, számos mozgalmi cselekvés pedig ezek összekötésére irányul.

A helyhez, a földhöz, vagy a terület alapú politikai közösségekhez való viszony mégis ambivalensnek mondható, de legalábbis nem tartozik a baloldal kedvenc témái közé.

Amellett szeretnék tehát érvelni, hogy a fogalom feltölthető olyan tartalommal, ami nem csak, hogy illeszkedik az antikapitalista baloldal napirendjébe, de meg is alapozhat egy értelmes párbeszédet a gondolat konzervatív képviselőivel.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A magát baloldalnak nevező mainstream sem nem antikapitalista, sem nem lokális. Lásd DK, Momentum, MSZP.

Mitől lesz egy párt szalonképes jobboldali és keresztény? Attól, hogy támogatja a migrációt, a gendert vagy mondjuk Marx szobrot koszorúz?

Tanulj, görény felfúvódott f.szfej:
"Afrika nélkül nem megy
Évről évre mintegy 500 milliárd dollár gazdagítja ily módon a francia kincstárat.
2008 márciusában a volt francia elnök, Jacques Chirac elismerte: “Afrika nélkül Franciaország a harmadik [világ] hatalom helyére csúszna a rangsorban.” De Chirac elődje, François Mitterand is megjövendölte már 1957-ben: “Afrika nélkül Franciaországnak nem lenne történelme a 21. században.”

Jelenleg 14 afrikai országot kötelez a gyarmati szerződésük arra, hogy devizatartalékuk 85 százalékát a francia központi bankba, és ezzel a francia pénzügyminiszter ellenőrzése alá helyezzék. 2014-es adatok szerint Togónak és még 13 másik afrikai államnak kell gyarmati adót fizetnie Franciaország számára. Az ellenálló vezetőket vagy meggyilkolták, vagy eltávolították a pozíciójukból. Akik engedelmeskedtek, most a franciák pazar életmódját támogatják, mialatt a saját népük mélyszegénységtől szenved."
500 milliárd dollár, minden évben, a világszabadság országának.

Oktatni?
Egyedül nekik van ehhez jogosultságuk, hiszen a nemzeti, az bőgatya és barack pálinka, ennyi.
És: a nemzet, az: képzelt közösség, ez a kiindulópont, ezt tupírozzák, minden elképzelhetetlen szómágiával

Én tudok írni, megtanultam.
És helyesen olvasok is.

A válasz a termelékenységben keresendő. A jobb feltételekkel, korszerűbb és gazdaságosabban termelő nyugati munkás munkaereje ezért ér többet, és ha a szakszervezet a fenekét a földhöz veri, az akkor is így marad. Hiába emelsz ki egy mutatót, a szakszervezetek ideje lejárt!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés