Rezsicsökkentés: igazságtalan, részvétlen, veszélyes

2020. május 21. 14:36

Donáth Anna
Facebook
Nem oldja meg az energiaszegénységet.

„Ma Magyarországon a tehetős kevesek ugyanolyan áron fűtik fel otthon a pezsgőfürdőt, mint amennyiért a szegényebbek egy fazékban vizet forralnak. A rezsicsökkentés hazugsága itt a legszembeötlőbb: annak ad, aki nem szorul rá, és keveset ad annak, akit segíteni kéne. Sőt! Az kifejezetten a gazdagabbak kiváltsága, hogy modern szigeteléssel lássák el otthonaikat, felújítsák a homlokzatot és a nyílászárókat, korszerűsítsék a fűtést. A szegényebbek számára ez szinte elérhetetlen – pláne, hogy az előző ciklusban az EU által küldött, kifejezetten a lakossági energiahatékonysági felújításokra szánható tízmilliárdokat a Fidesz középületekre költötte.

Teljesen világos, hogy a rezsicsökkentés nem oldja meg az energiaszegénységet.

Huzatos ablakok, rosszul szigetelő falak, régi konvektorok, vízmelegítők: akár a fenntarthatóság, akár a járvány okozta válság financiális szempontjait nézzük, elfogadhatatlan, hogy szó szerint az ajtón-ablakon távozzon az emberek maradék pénze. Nem beszélve azokról, akiket semmilyen módon nem támogattak, mert fával, vagy hulladékkal fűtenek – holott ők a legszegényebbek.

És a biztonság szempontjairól is szólni kell. A rezsicsökkentés ugyanis az energiahálózat karbantartására, felújítására szánt forrásokat ütötte ki először. Ez azt jelenti, hogy csak tippelni tudunk, milyen állapotban vannak a földben azok a csövek, amelyek a gázt szállítják az otthonainkba, és milyen vezetékekben fut az áram.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 107 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kisanyám, te otthon a pezsgőfürdőt fűtöd, vagy a fazék vízet forralod?
A demagóg kurva életbe!

,, Nem beszélve azokról, akiket semmilyen módon nem támogattak, mert fával, vagy hulladékkal fűtenek - holott ők a legszegényebbek.,,

Hazudik.

,,a helyi önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag-vásárlásához a költségvetés hárommilliárd forint támogatást biztosított, azonban a minisztériumi, fejezeten belüli átcsoportosítás eredményeként ötmilliárd forint áll rendelkezésre a programra.

A program 2011-ben 800 millió forintos keretösszeggel indult, vagyis a támogatási keret az eltelt években több mint ötszörösére emelkedett. A támogatásra ötezer lakosúnál kisebb települések pályázhattak, mert ezeken a településeken jellemzően több az idős lakos, és a települések saját bevétele is kisebb az átlagosnál.

Az elbírálásnál arra törekedtek, hogy a legkisebb települések igényeit maximálisan kielégítsék, a fennmaradó összeget a települések lakosságának anyagi helyzetéhez mérten osztották fel.

A BM által készített összefoglaló szerint idén valamivel több pályázat érkezett mint tavaly, összesen 2358 önkormányzat pályázott és nyert. Az egy pályázóra jutó átlagos támogatás 2,1 millió forint. A benyújtott támogatási igény több mint nyolcmilliárd forint volt.

Keménylombos tűzifa vásárlására 2065 önkormányzat nyert el támogatást 4,3 milliárd forint értékben, lágylombos tűzifa vásárlására pedig 41 önkormányzat valamivel több mint 120 millió forintot. A nyertes önkormányzatoknak a tűzifát a kormányhivatalok erdészeti igazgatóságai által nyilvántartott erdőgazdálkodóktól kell megvásárolniuk.

Barnakőszén vásárlására 252 önkormányzat nyert el 510 millió forintot. Erre azokon a területeken lehetett pályázni, ahol problémás a tűzifa beszerzése, viszont kis távolságból beszerezhető a szén.

Az államtitkár elmondta: a tárca becslése szerint a támogatással 180-190 ezer család téli tüzelőjének megvásárlásához tudnak érdemben hozzájárulni.

Az önkormányzatoknak saját rendeletben kell szabályozniuk, hogy a tüzelőanyagot milyen módon osztják szét. A tűzifát, illetve szenet legkésőbb február 17-éig kell kiszállítani - tette hozzá az államtitkár. Pogácsás Tibor megjegyezte: a pályázatok elbírálásáról szóló döntés hamar megszületett, így még a tél beállta előtt lehetőségük van az önkormányzatoknak a tűzifa megvásárlására és kiszállítására. Az önkormányzatokhoz 7-10 napon belül megérkezik a támogatás összege. ,,
https://www.magyarhirlap.hu/be..

Válaszok:
vizesnyolcas | 2020. május 21. 17:42

És ez az ellenzék beszél populizmusról meg demagógiáról...

Csak a mi városunkban lakótelepi panelházak tucatjai kaptak új szigetelést. Hogy az ott élő milliárdosok nyugodtan tudjanak jakuzzizni...

Minél többet lop az Orbán,
a magyar annál kevesebbet fizet az energiáért.
Az egész EU-ban a legkevesebbet!
Ha Orbán még többet lopna,
a magyar még kevesebbet fizetne.

,,Te olyan hülye vagy, mint az éjszaka. ,,
:-)

Az éjszaka nem hülye legfeljebb sötét, mint Donáth Anna.

Donáth Anna be akarja vezetni a jegyrendszert, ami a rákosi-érában volt. Csak kibújik a szög a zsákból a hovatartozás tárgyában.

Ez a hülye azt akarja, hogy a vásárláshoz mindenki vagyonigazolást vigyen, mert ahhoz szabnák az árakat.

"A napelem egy kis atomerőmű, igen"

Apuka is bajban van. Nem kedvező számára a pszichológusi vizsgálat eredménye.
Anna foglalkozzon ezzel.

Amikor el akartam adni az erdőmet, mert úgyis ellopják belőle a fát, szólt az erdész, hogy már nem időszerű az ilyen hozzáállás, mert az elkövetőknek ma már kényelmesebb tűzifasegélyért sorbanállni, mint az erdőről fát lopni.

Donáth ezzel is megüzente, hogy a gyurcsányista "összefogás" kormányra kerülés esetén visszahozná a drasztikus lakossági energia áremeléseket. És pofátlanul, szép szavakba csomagolva sarcolnának megint. Nehogy rájuk szavazzon, aki jót akar magának és szeretteinek!

Lelki terrorral odahajtotta a nőkhöz.......
Apukának így muszáj volt szexuális zaklatonak lennie.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés