Földbe áll a svéd gazdaság: úgy néz ki, semmit nem nyertek a járvány elengedésével

2020. május 21. 12:49
Nem menti meg a svéd gazdaságot a mély recessziótól a járványügyi korlátozások hiánya – írja a Portfolio.hu a Politico tudósítása alapján.

A lap szerint a gazdaság erősen exportorientált, a nem kellően diverzifikált felvevőpiacok leállása így erősen visszaveti a gazdadágot. Korlátozások ugyan nincsenek érvényben, a svédek mégis óvatosak – emiatt pedig a belső kereslet teljesít rosszul.

A gazdasági visszaesés idén összességében nagyobb lehet, mint az uniós átlag, a munkanélküliség pedig két számjegyűre is bővülhet.

Az aktuális stockholmi utcaképet látva egyelőre semmi jele annak, hogy a svéd kormány egyedi stratégiája megmenti a visszaeséstől a gazdaságot – írják. A piacok üresek, az eladók pedig a forgalom csökkenéséről számoltak be. Az egyik ruhakereskedő szerint például egyszerűen nincsenek vásárlók, mindenki otthon marad.

Mint ismeretes, Svédország nem vezetett be szigorú korlátozó intézkedéseket, lezárásokat a koronavírus ellen, mint ahogy azt a legtöbb európai országban, így például a szomszéd országokban, Finnországban és Norvégiában tették. Azóta mindenki a svédeken tartja a szemét, hogy a boltok és az iskolák nyitva tartása mellett végül mennyire lesz sikeres a modell. A lap szerint a svéd halálozási ráta ellentmondásokat mutat. Az országban egymillió főre 354 haláleset jut, ez jóval magasabb, mint sok országban, amelyik a lezárás mellett döntött (Finnországban például csak 54), de vannak olyan országok is, amelyek ugyan lezárásokat alkalmaztak, mégis magas ez a ráta (az Egyesült Királyságban például 510). A szakértők szerint egyelőre még több időnek kell eltelnie, hogy meg tudjuk ítélni az egészségügyi hatásokat az egyes országokban – közölte a Portfolio.hu.

Ha azonban a gazdaságra gyakorolt hatásokat kell megnézni, a közgazdászok szerint már sokkal egyértelműbb a helyzet:

a laza svéd szabályok szinte egyáltalán nem segítenek.

Arra a lap is felhívja a figyelmet, hogy az első negyedéves adatok egyelőre nem árulkodtak nagy visszaesésről az országban: a svéd gazdaság 0,3 százalékot esett, míg az eurózónában 3,8 százalék volt a visszaesés, de a közgazdászok szerint a következő negyedévekben nagyobb ütés várható.

A svéd nemzeti bank szerint idén 7 és 10 százalék között lesz a visszaesés az országban, a munkanélküliség pedig 9 és 10 százalék körül alakul majd (tavaly 6,8 százalék volt). Az Európai Bizottság az egész eurózónára 7,75 százalékos visszaesést vár. A svéd visszaesés miatt egyértleműen a nagy exportfüggőség lesz a felelős – a svéd kivitel nagy része az eurózónába és az Egyesült Királyságba irányul. Az exportra termelő vállalatok a 10 milliós lakosság 15%-át alkalmazzák, így a visszaesést ezekben az ágazatokban nem tudja kompenzálni a kis üzletek és szolgáltató egységek nyitva tartása – írta meg a Portfolio.hu.

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés