Felcsúti mandarinok

2020. május 21. 7:22

Bihari Tamás
Népszava
Válság idején elkötelezni a magyar adófizetőket egy, akár ezermilliárdos hitelvállalásra: több mint bűn, hiba.

„Orbán Viktor parlamenti szavazógépe elfogadta a Belgrád-Budapest vasútvonal fejlesztéséről szóló törvényt. A szerződést  10 évre titkosították, egy ültő helyükben kiemelt nemzetgazdasági beruházássá is nyilvánították. Így nem fenyegeti a projektet az efféle gigaberuházásokkal együtt járó időrabló huzavona, illetve kivédhető mindenféle ellenzéki és Soros-ügynök civilek esetleges akadékoskodása. Az ellenzék persze nemcsak a »törvényalkotás« módja ellen tiltakozott, hanem azért is, mert szerintük egyes számítások szerint 135 év alatt térülne meg ez a beruházás (de volt, aki kétezer évre taksálta ezt az időtartamot).

Ez is fontos szempont persze, de talán nem a legfontosabb. A baj ezzel a biznisszel inkább az, hogy fölösleges. Ráadásul egy világjárvány és válság idején elkötelezni a magyar adófizetőket egy a végösszegét tekintve – áfával, tokkal-vonóval együtt – akár ezermilliárdos hitelvállalásra: több mint bűn, hiba. Ma még senki sem tudja azt sem, hogy hogyan alakul át a globális gazdaság, megmarad-e a kínai export súlya. Legalábbis most sok elektronikai, autóipari multi igyekezett, igyekszik kiváltani a távol-keleti importot.
A »Kína kapuja leszünk Európába« pedig a délibábos álmok világába tartozik. Kína soha nem építene egyetlen »kapura«, és már jelenleg is többen jelentkezhetnének ezért a címért, Hamburg, Rotterdam, de Koper kikötőjétől akár a transzszibériai vasút szárazföldi kapcsolatáig. Szakértők szerint Pireuszból gazdaságosan legföljebb Prágáig, esetleg még Münchenig éri meg a magyar viszonylat felől szállítani a kínai árut. A hatalmas konténerszállító hajók pedig nagyságrendekkel több árut képesek egy fuvarral elszállítani, mint egy vasúti szerelvény.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Karikatúra van a képhez?

"Visszafizette Magyarország az Európai Bizottságtól (EB) felvett hitelből lehívott 5,5 milliárd euró utolsó, 1,5 milliárd eurós részletét is - jelentette be tegnap Varga Mihály gazdasági miniszter. A Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) lehívott 8,8 milliárd eurót már 2013. nyarán törlesztette a kormány. Összesen 20 milliárd eurós hitelt vett fel 2008-2009-ben a Gyurcsány-, illetve a Bajnai-kormány, ám abból csak 14,3 milliárd eurót használtak fel az éppen regnáló kormányok. "

Népszava 2016
Ez 4290 milliárd forint volt a Gyurcsány - bajnai társaságtól kiszórva a szélbe. Válság idején felvett hitel.
Miről pofázik a népszaga?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés